Kakve protokolarne poklone dobijaju gradski funkcioneri

Gradonačelnik Miloš Vučević i ostali gradski funkcioneri su u poslednje četiri godine primili protokolarne poklone u vrednosti od skoro 500.000 dinara.

Iako je 021.rs još pre mesec dana zatražio mogućnost fotografisanja poklona, u Gradskoj kući nam to nije dozvoljeno. U lokalnoj vlasti nisu obrazložili zbog čega nam nije dozvoljeno da vidimo poklone i time potvrdimo da su oni sačuvani kao javna svojina što je i obaveza prema zakonu.

Od 2012. do 2015. godine, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, pored gradonačelnika Miloša Vučevića, protokolarne poklone su primili i tadašnji zamenik gradonačelnika Borko Ilić, članovi gradskog veća Vanja Vučenović, Dejan Mandić i šefica kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marijana Dukić Mijatović.

Najviše poklona je primio Vučević, i to tačno 30 (2013 - 13, 2014 - 6 i 2015 - 11) u vrednosti od 451.690 dinara. Iz spiska se može videti da je najveći broj poklona primljen tokom proslava Dana Grada 1. februara, i da ih je gradonačelnik dobio pretežno od delegacija gradova pobratima Novog Sada.

Među poklonima preovlađuju umetničke slike, а potom vaze i ukrasni tanjiri. Većina poklona je u vrednosti od oko 10.000 dinara i retko koji prelazi 20.000 dinara.

Najvredniji su pokloni Budvana koji su 2014. godine poklonili sliku akademske slikare Dijane Lazović - "Zagrljaji" od 40.000 dinara, a 2015. monografiju "Vladalačka kuća Petrović-Njegoš" u kožnom povezu vrednu 39.360 dinara.

Kada se gleda vrednost poklona, sledi dar ruskog Nižnjeg Novgoroda od 29.520 dinara koji predstavlja ukrasni zidni kvarcni sat sa motivom golubice. Od vrednijih poklona koje je gradonačelnik primio tu su i slika ulice u akvarel tehnici od 27.750 dinara, koju je 2013. godine poklonila delegacija Foče iz Bosne i Hercegovine, a potom slika ulje na platnu sa motivom Užica od 23.000 koje je poklonio taj sprski grad. Po 22.000 dinara su procenjene slika ulje na platnu trvđave Kastel koju je poklonila Banjaluka i slika na ulju sa motivom Gradske kuće u Bjeljini koju je poklonila delegacija tog grada. Ostali pokloni su manje vrednosti, a ceo spisak možete videti u galeriji. 

Što se tiče ostalih poklona koji su došli u Novi Sad radi se pretežno o vazama, a najzanimljiviji poklon je dobio pređašnji zamenik gradonačelnika Borko Ilić. Naime, Predsednik predstavničkog doma Indonezije Alije Marzuki je prilikom posete Srbiji juna 2013. godine, Iliću predao uramljenu papirnu maketu indonežanskog parlamenta, čija je vrednost procenjena na 8.814 dinara.

Svi pokloni koje su gradski čelnici dobijali proteklih godina su prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije ostali u javnoj svojini, što je i u skladu sa zakonom.

Podsetimo, propisi dozvoljavaju funkcionerima da zadržavaju samo poklone ukoliko su procenjeni u vrednosti do pet posto vrednosti prosečne zarade u Srbiji, što je sada oko 2.500 dinara. Svi pokloni koji su preko ovog iznosa postaju javna svojina, a poklone niže vrednosti funkcioner ako želi može da zadrži u svom posedu.

Međutim, kao što je praksa pokazala, ne samo novosadski funkcioneri nego i mnogi drugi, većinu poklona predaju na čuvanje Direkciji za imovinu Srbije ili lokalnim organima vlasti.

  • 3 od jednog

    07.09.2016 08:33
    A od Kuma.... besplatno rušenje!
  • Gile

    06.09.2016 15:43
    Najveći su im pokloni,plate,dnevnice, kola,vozači,savetnici,upravni odbori,ništa ne rade samo kradu i otimaju,a kao sve legalno,transparentno,pošteno.
  • nsss

    06.09.2016 15:23
    nss
    pa sta ako su dobili poklone,u cemu je problem...bilo bi ruzno da nisu i zna se kako se po zakonu postupa sa poklonima...mnogo vise brine sto su sebi podigli plate u vreme kada su svima smanjene i sto ih sigurno nece vratiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti