Država i dalje ćuti o prodaji Luke Novi Sad

Rok za podnošenje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad istekao je pre pet i po meseci, a javnost još uvek ne dobija nikakve informacije o tome ko je konkretno zainteresovan za kupovinu poslednje državne luke u Srbiji.

Da li je u pitanju predostrožnost, ili je prodaja, kako smatraju pojedini stručnjaci, negde zapela?

Privatizacija Luke Novi Sad već je započeta i ona je već praktično prodata jednoj nemačkoj kompaniji, ali samo na stranicama tabloida. Zvanično, prodaja poslednje srpske luke u državnom vlasništvu prolazi u tišini, bez ikakvih naznaka u kojoj fazi je postupak. U Ministarstvu privrede tvrde da je ćutnja iz predostrožnosti.

"U ovoj fazi prikupljanja ponuda, Ministarstvo neće iznositi u javnost imena zainteresovanih kupaca kako se ne bi ugrozilo sprovođenje postupka privatizacije. Kada se steknu uslovi za početak procesa, Ministarstvo će saopštiti javnosti ko su ponuđači", kaže se u saopštenju Ministarstva privrede.

Kako dalje navode, sticanje tih uslova sad zavisi od samog menadžmenta Luke, koji bi trebalo da isknjiži zemljište, napravi popis imovine i predloži fer sumu za koju bi ona mogla biti prodata. U kojoj fazi je taj postupak, N1 nije uspeo da sazna od rukovodstva.

Direktor novosadske Luke, Aleksandar Milovančev, ne komentariše samu privatizaciju. U retkim odgovorima na novinarska pitanja, umesto svog komentara, uglavnom samo navodi poslovne uspehe Luke Novi Sad. Takav pristup rukovodstva, pomešan sa ćutanjem nadležnog ministarstva, za ekonomskog novinara, Dimitrija Boarova, jedan je od znakova da je stvar negde zapela.

"Lokalna politička elita koja je u menadžmentu nije zainteresovana za privatizaciju, a taj menadžement spada u strukturu Srpske napredne stranke, i oni se sigurno opiru tome jer "zašto bi se privatizovalo ono gde mi možemo biti gazde"", navodi Boarov za N1.

Iako formalno postupak pronalaženja novog gazde nije započet, kako se nezvanično saznaje, u prehodnih par meseci u Luci Novi Sad boravile su delegacije dve zainteresovane kompanije, nemačkog "Renusa", koja se i ranije pominjala kao potencijalni investitor, ali i firme "P&O Ports", državne kompanije iz Dubaija.

Podsetimo, kako je 021 ranije pisao, za Luku je do 30. marta, kada je bio rok za dostavljanje ponuda, čak 11 kompanija poslalo pisma o zainteresovanosti.

Bivši ministar privrede Željko Sertić ranije je rekao da ne postoji rok do kada privatizacija mora da bude obavljena. "Nema razloga za brigu kada je reč o privatizaciji "Luke Novi Sad", jer eventualni strateški partner može da bude samo operater, a ne i vlasnik zemlje i infrastrukture", rekao je Sertić.

Luka ima 155 zaposlenih, lučko područje se prostire na više od 30 hektara i poseduje skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. Svojevremeno je ona bila procenjena na 21 milion evra.

Dodajmo još da je novosadska Luka uplatila u državni budžet skoro 50.000 evra (6,14 miliona dinara), što je dividenda koja pripada Srbiji kao većinskom vlasniku ovog preduzeća. Iz novosadske luke je saopšteno da su oni jedino državno preduzeće u širem okruženju koje uplaćuje dividendu državi kao svom vlasniku.

Kako tvrdi menadžment, u poslednje dve godine zabeleženi su rekordni rezultati u pretovaru jer je kroz Luku prolazilo po više od milion tona robe. Ako vremenski uslovi i vodostaj budu povoljni, očekuje se da će i ova godina biti završena sa novim godišnjim rekordom jer je već sada pretovareno više od 600.000 tona robe.

  • Krematorijum

    20.09.2016 18:40
    Sad je Luka u pitanju neće morati da radi veza u Krematorijumu, jer je u pitanju pravno lice, mrtva stvar, a ne živo, odnosno pacijent. Ima li Boga da sve ovo čudo sveta nagradi jednom za svagda.
  • кентаур

    19.09.2016 11:35
    ...јасно је да је нејасно...
    По коментарима је ЈАСНО да је народу НЕЈАСНО.
    Да је само приватизација у питању, било би јасно и
    нико се не би бунио. Као ни за Центрославију, Победу,
    Звезду, Петар Драпшин, Новитет ....
    Ипак је у питању нешио ВИШЕ.
  • da pojasnim

    18.09.2016 23:01
    leka nema
    Gospodin Boarov je apsolutno u pravu. Luku vode Dr Milovancev kome je i sve malo i Dejan Tomašević po zanimanju srbijanac kome je SNS sedma stranka u bogatoj politickoj karijeri. O Bati svi sve znamo...
    Gadjenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti