Vojna parada 22. oktobra povodom Dana oslobođenja Novog Sada

Povodom Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu 23. oktobra, 22. oktobra biće organizovana manifestacija na kojoj će Vojska Srbije prikazati deo svojih sposobnosti i najnovije naoružanje i opremu.

Dan ranije, 21. oktobra, umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" održaće koncert u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta.

Podsetimo, Novi Sad je od skoro četiri godine fašističkog terora oslobođen u sklopu proterivanja okupatora iz Vojvodine nakon "Beogradske operacije" i vojvođanska prestonica je bila slobodna već popodne 22. oktobra kada su se povlačile poslednje nemačke i mađarske jedinice. Prema nekim izvorima, u grad su već tada ušle prethodnice Narodnooslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije, a potom i Crvene armije, ali je zbog ulaska glavnine snaga 23. oktobra ujutru kao Dan oslobođenja Novog Sada odabran taj datum

Tokom okupacije Novi Sad je pretpeo veliku materijalnu štetu, a stanovništvo je desetkovano. Novi Sad je ostao bez trećine stanovnika jer je preko 20.000 ljudi proterano, a više od 5.000 ubijeno u stratištima širom Evrope, odnosno poginulo u jedinicama NOB-a.

Decenijama nakon Drugog svetskog rata, 23. oktobar je bio najveći praznik Grada, pri čemu je Novi Sad zbog stradanja dobio i Orden narodnog heroja i postao "Grad heroj", ali se od početka devedesetih Dan oslobođenja od fašizma se zanemaruje.  Tek na proslavu 70. godišnjice su organizovani ozbiljniji programi, a sada će povodom 72. godišnjice biti organizovana i vojna parada kojih u Novom Sadu nije bilo decenijama unazad.

  • Ko

    05.10.2016 12:24
    to
    Ko, jel četnici ili partizani? S obzirom da ste Vi gospodo na vlasti poništili presudu Draži Mihajloviću koji je od 1943 godine bio saradnik nacističke nemačke ili Vi koji ćete abolirati Nedića.
  • Cockney Call

    04.10.2016 17:20
    Pozdravljam, biću u prvim redovima, smrt fašizmu sloboda narodu. :))))
  • mali

    04.10.2016 16:26
    Zapecak
    Stvarno je neumesno paradirati sa vojskom. Dok drzava grca u dugovima. I 2/3 stanovnistva zivi od roditeljskih penzija. Dok je 70 % nacije pripada politickoj partiji. Bacanje para, trosenje vremena. Mi i dalje nemamo onaj ponos vojske. To ti je isto kao da zivis kao podstanar, duzan si i tuzan, nemas posao. A hvalis se da da si neko i nesto a duboko u srcu znas na cemu si ustvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.