"Fleksibilni ritam dana" još nije zaživeo u novosadskim vrtićima

"Fleksibilni ritam dana" u novosadskim vrtićima nije još zaživeo s obzirom na to da tek treba da počnu pripreme za njegovu primenu.

U vrtićima će, nakon sastanka sa glavnim vaspitačima i konsultovanja početi priprema fleksibilnog ritma dana, ali i izrada plana aktivnosti.

Naime, fleksibilnost predviđa da deca komadnu užinu ne moraju jesti isključivo u kuhinji, mogu da koriste sav raspoloživ prostor za igru, a ukoliko ne žele da spavaju mogu da se bave mirnijim aktivnostima kako ne bi narušila san druge dece. Takođe, roditelji ne moraju da decu u vrtiće dovedu do osam sati ujutru.

Kako nam je rečeno u "Radosnom detinjstvu", fleksibilni ritam se još uvek ne primenjuje u svim vrtićima.

"Pripreme treba da počnu od vrtića do vrtića, ne možemo to raditi centralizovano ili jednoobrazno, jer su drugačije potrebe i uslovi. U vrtićima gde ovakav ritam dana postoji, to je sve uhodano i funkcioniše, a tamo gde će to početi da se primenjuje potrebna je izrada plana aktivnosti, da vidimo kakve su potrebe roditelja, da razgovaramo sa njima. Sa druge strane, u vrtićima u kojima se primenjuje ovaj ritam dana, kao što je 'Palčica', roditelji su zadovoljni, jer to nije uticalo na promene u boravku njihove dece u vrtiću", kažu u ovoj ustanovi za 021.

Više o tome šta predstavlja fleksibilan ritam dana možete pročitati OVDE.

  • Neko

    04.10.2016 21:54
    Glupost. Da se deca bave mirnijim aktivnostima kako bi ostavila druge da na miru spavaju!? Da jedu sa rukama prethodno uvaljanim u pesak i glinu, lepak... i ko zna jos, na tim istim radnim povrsinama koje su lepak za bacile? Pa gospodo draga i vi kod vase kuce sednete za trpezarijski sto kad obedujete! Na kraju, postoje zakonske norme po kojima se grade vrtici i one ukljucuju i trpezariju! Roditelji! Apelujem da se gromoglasno uzdignemo protiv ove glupe ideje! Bicu u prvim redovima sa najvecim transparentom i ako treba najglasnija!
  • nss

    04.10.2016 21:51
    nss
    kada o vaspitno obrazovnom radu odlucuje neko ko nije proveo ui grupi vise od dva petka i bezi od dece ko djavo od krsta onda to upravo ovako izgleda...zakon o preds.vasp.i obraz.prepoznaje samo A i B program,i do sada smo postovali potrebe roditelja pa ne vidim sta je to vrtic palcica novo smislio...u kuci u kojoj ne postoje pravila vlada haos a to ce upravo da se desi jer je ideologija jedno a zivot drugo....ko ce da odgovara za bezbednost dece koja ce da se setaju po celoj zgradi spram svog interesovanja,umesto da uce kako se ponasa za stolom jesce gde im padne na pamet,umesto da se odmaraju jer je to potrebno na njihovom uzrastu bavice se tzv mirnim aktivnostima(samo jos da neko pokaze kako to izgleda)...umesto da se socijalizuju i postuju ne samo svoje nego i tudje potrebe pretvaramo ih u sebicne i bahate kao sto su i oni koji su to smislili...i naravno sve to bez zamena za bolesnog radnika,u pretrpanim grupama,bez osnovnih sredstava za rad....svake godine izmisle neku novu glupost a ni stare nisu resili.....dakle sa fizicke sredine prelazimo na otvorena vrata i prozore pa neka radi ko sta hoce kao i uostalom u celoj drzavi
  • Liman3

    04.10.2016 20:19
    Niste ni svesni kako gresite!
    Da li ste vi normalni koji ste ovo uveli? Da li ste svesni da uvodjenjem fleksibilnog rada sa decom se ukida vaspitnoobrazovni deo sa decom i sve se svodi samo na cuvanje dece jer vaspitaci nece moci raditi nista sa decom sto se tice ucenja vec ce ih samo cuvati jer ce sve ovo biti kao jedno veliko rasulo! A ovo je mogao neko da uvede samo ko nema pojma o vaspitnoobrazovnom delu i nikad nije radio sa decom pogotovo kad imate u grupi preko 30 dece a sobica vam je jedva 30setak kvadrata sa sve WCom koji spada za svaku sobu u njen sklop! Da li ste svesni da ce roditelji sa ovim da naskode svojoj deci misleci da im pomazu i onda ce opet da padne pljuvanje kao i dosad da se sa njihovim ljubimcima nista ne radi ali nece razmisliti da nece ni moci jer ce svako dolaziti kad hoce, svako dete ce raditi sta mu je volja i lutati po vrticu jer ne moze da pazi samo na njega vaspitacica jer ima jos 30setoro dece na koju mora da pazi, deca nece moci da odmore zbog druge dece koja hoce da se igra napolje ili unutri, itd Ovo je ponavljam osmislila osoba koja nema pojma sta i kako se radi sa malom decom i pravi medvedju uslugu pojedinim roditeljima koji imaju para da plate privatne vrtice a izmuvali su prijave dohodaka tj potvrde o svojim dohodcima da su socijalni slucajevi a dovoze decu u dzipovima od 100000e! Sretno vam bilo i roditeljima i vaspitacima koji su tek obrali bostan od ovih novokomponovanih politickih roditelja preko direktorske veze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti