FOTO: Nema više "Slavice" - komunizam pomagao preduzetništo, demokratija ga uništi

Centar Novog Sada je pre nekoliko dana ostao bez jedne od prepoznatljivih pekara, "Slavice", koja se nalazila na Trifkovićevom trgu.

Rušenje kioska u kojem se nalazila ova pekara bilo je iznenađenje za njene stalne mušterije, učenike okolnih škola i zaposlene u mnogobrojnim lokalima i firmama u okolini, a vlasnica Slavica Petkovski Brkić kaže za 021.rs da je to posledica višegodišnjeg nemara države i lokalne vlasti da pomogne razvoj malog preduzetništva.

Vlasnica "Slavice" priča da je pekaru otvorila 1987. godine kada je, kako ističe, "komunistička Jugoslavija podsticala preduzetništvo, dok sadašnja "demokratska vlast" sve čini da ga satre".

Prema njenim rečima, pekaru je otvorila uz minimalne dažbine i obavezu da nekog zaposli. "Tada smo mi, mali preduzetnici, plaćali razne takse, namete i slično, ali nije bilo toliko da nije moglo da se opstane", kaže ova, sada bivša, preduzetnica.

Koliko je bolje bilo govori i to što je već dve godine kasnije imala dovoljno sredstava da otvori drugu pekaru na uglu ulica Jevrejske i Šafarikove, gde se danas nalazi Hotel Centar. Tokom devedesetih "Slavica" je nekako poslovala, ali problemi zapravo počinju posle 2000. godine. Ona navodi da je od tada do danas konstantno nailazila na sve teže i teže probleme u poslovanju, stalno se uvode novi nameti, a postojeći rastu.

Slavica je bez lokala na uglu Jevrejske i Šafarikove ostala 2007. godine zbog gradnje hotela, a već tada ulazi u lokal u Ulici Braće Ribnikar koji je zakupila od Poslovnog prostora. Potom ulazi u vrzino kolo koje će dovesti do rušenja pekare u centru. Naime, iako je ugovor sa Poslovnim prostorom potpisala 2006. godine u lokal ulazi tek 18 meseci kasnije jer nije bio rešen status objekta, a pri tome je stalno morala da plaća zakupninu.

U uređenje tog prostora uložila je, kako kaže, oko 15.000 evra jer je bio devastiran, ali Poslovni prostor to nije priznao kao investiciono ulaganje iako bi to morao na osnovu zakona.

Slavica Petkovski Brkić navodi da se lokal u Braće Ribnikar pokazao kao neisplativ, a zbog spora sa Poslovnim prostorom došlo je do toga da se stvorio dug za kiriju od oko dva miliona dinara zbog čega je odlučila da napusti taj lokal. Ubrzo joj je zbog tog duga račun blokiran što je, naravno, stvorilo probleme u poslovanju lokala u centru, tako da nije mogla da obnovi zakupninu za zauzeće površine. Na kraju, odnosno pre nekoliko nedelja, inspekcija je došla jer joj je istekla dozvola i posle tri decenije pekara je srušena.

Slavica za 021 kaže da je proteklih godina pokušala da sa Poslovnim prostorom reši problem duga, ali da ništa nije vredelo. Pri tome, stalno su pristizali razni nameti i takse za isticanje firme, zauzeće javne površine, postavljanje tende i slično, uz konstantni rast cena komunalija.

Prema njenim rečima, njoj i svim drugim malim preduzetnicima, država zapravo ne pruža ništa, već samo traži i uzima. S druge strane, tajkunima se opraštaju stotine miliona duga za neplaćeni porez ili se tzv. investitori subvencionišu hiljadama evra da zaposle radnike. Vlasnica pekare "Slavica" ističe posebno loš odnos lokalne vlasti prema preduzetnicima.

Pošto je pekara srušena, firma koju je Slavica Petkovski Brkić napravila pre tri decenije prestala je da postoji uz dug od oko dva miliona dinara koji ne zna kako će platiti. Ona trenutno nema nikakav posao, ali ne odustaje od toga da pronađe neko rešenje i ponovo pokrene pekaru, poznatu u celom gradu zbog različitih humanitarnih akcija u kojima je učestvovala godinama unazad.

  • Sremac

    08.10.2016 14:35
    jeftin lebac
    sto siromasnije drustvo, to vise pekara. Isti slucaj i sa kladionicama.
  • Ja

    08.10.2016 08:12
    Ovaj objekat je srušen jer je bio velika konkurencija raznim zemama...Srušen jer ne postoji prava konkurencija pa zeme tako,"pomažu" svojima...a TITOVO VREME OSTAĆE NEDOSTIŽAN RAJ ZA SVE OVE "DEMOKRATE"...
  • Aleksa

    07.10.2016 23:15
    boli me...
    Ima brate mili pekara u gradu vise nego kockarnica .... izgleda da se dobro zaradjuje .... pored svake skole po 4 pekare. To nikad nije bilo. Ubila je njoj biznis konkurencija, u Njegosevoj su otvorene 3 pekare pored skole, za zadnje 2 godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti