Jedan novosadski radnik preminuo, 21 teško povređen na poslu

Od početka godine do danas, jedan radnik je preminuo, a 21 je teško povređen na radnom mestu, utvrdila je novosadska inspekcija rada.

Kako pokazuje statistika na nivou države, u Srbiji mesečno sedam radnika umre kao posledica nepoštovanja zakonskih propisa koji regulišu bezbednost na poslu.

U trci da se ispoštuju rokovi, poslovi (uglavnom na gradnji i u pogonu) odrade što pre i broj zaposlenih svede na minimum, poslodavci rizikuju živote svojih radnika. Zbog toga je nedavno i resorno Ministarstvo rada iznelo podatak da je u toku 2015. zabeleženo 38 povreda na poslu sa smrtnim ishodom, a za malo više od devet meseci ove godine, broj povreda i teških povreda na radu sa smrtnim ishodom je 40.

Kako za 021 navode u inspekciji rada, zaduženoj za Južnobački okrug, ove godine je jedan radnik poginuo na radnom mestu i to u šećerani "Sunoko" u Vrbasu, 19. septembra. Istovremeno, zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, donet prošle godine, imao je efekta i naterao poslodavce da, barem zbog kazni, više poštuju svoje zaposlene i njihovo zdravlje i život.

"Zbog nepoštovanja propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, u navedenom periodu desile su se 22 povrede na radu - jedna teška povreda sa smrtnim ishodom u šećerani 'Sunoko' u Vrbasu, 19 teških povreda i dve lake. Poslodavci uglavnom primenjuju mere iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i uočava se veće zakonito postupanje poslodavaca u odnosu na protekli period", navode za naš portal u inspekciji.

Dnevno, novosadska inspekcija vanredno ili redovno poseti i kontroliše četiri firme. Od ukupno 1.070 kontrola do kraja septembra, utvrđeno je 847 primera kršenja zakona i doneta su rešenja o uklanjanju tih nepravilnosti. To znači da je kod skoro svakog poslodavca uočena barem jedna nezakonitost u sprovođenju bezbednosti i zdravlja radnika na poslu.

"Protiv poslodavaca podneto je ukupno 95 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom Prekršajnom sudu, 23 zabrane rada i tri prijave za krivični postupak", kažu za 021 u inspekciji.

Rad na crno i dalje popularan

Ove godine je kod svih poslodavaca koje je kontrolisala novosadska inspekcija uhvaćeno čak 1.608 zaposlenih "na crno". Broj neprijavljenih radnika je, kažu u inspekciji, sličan prošlogodišnjem nivou. To u suštini znači da se ova oblast nije unapredila i da poslodavci i dalje rizikuju kazne, zatvaranje prostorija i druge posledice kako bi izbegli zakonske obaveze s prijavljenim radnikom.

Štaviše, na državnom nivou je rad na crno još masovniji nego ranije, jer je ove godine zatečeno 13.180, dok je prošle godine bilo 10.401 neprijavljenih radnika (povećanje od 26 odsto). Više o bezbednosti na radu i radu na crno čitajte OVDE.

  • Smrdija

    13.10.2016 12:08
    Bitno je da imamo bezbrojne "inspektore" zastite na radu koji stalno paradiraju sa slemovima na glavi .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti