LSV: Ko je lomio pekare po Vojvodini?

Ni posle dve godine, vinovnici paljenja pekara u Vojvodini nemaju ime i prezime, a kamoli zatvorsku kaznu, poručuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine.

Kako dodaju u stranci, samim tim ne postoji ni jasna osuda onoga što je učinjeno i strahote koju su nedužni građani pretrpeli.

Nakon zbivanja na utakmici Srbija-Albanija, pre godinu dana, u periodu od 16 do 21. oktobra u Somboru, Staroj Pazovi, Subotici, Vršcu, Novom Sadu i Bečeju su vandalizovane pekare čiji su vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice. Neki lokali su kamenovani, neki su goreli jer su na njih bacani Molotovljevi kokteli, a na neke je i pucano. Uz sve to, podsećaju u LSV, bila su zapaljena i vrata džamije u Subotici.

"Policija je tada rasvetlila sve napade, saslušala preko 91 osobu, a 11 osumnjičenih je zadržano u pritvoru. Međutim, dve godine kasnije, prema pisanju pojedinih medija, jedini poznat epilog na sudu za sve to su jedna odbačena krivična prijava i jedna izrečena vaspitna mera. Kakvu to poruku šalje svima koji pomisle da nakon neke nove utakmice, ili iz bilo kojeg drugog razloga, ponovo nasrnu na imovinu građanki i građana koji će im biti krivi samo zato što su druge nacionalnosti? Slučajevi poput ovih, koji u Vojvodini šire međunacionalnu mržnju i netrpeljivost, morali su i moraju imati hitan i jasan epilog na sudu. Država na takvim slučajevima mora delovati brzo, efikasno i oštro", poručuju u LSV.

U stranci zaključuju da "niko i nikada više ne sme da doživi teror koji su doživeli ljudi čije su pekare demolirane pre dve godine". "Da bi tako bilo, vinovnici ovih krivičnih dela moraju biti ošro kažnjeni, a javnost sa time upoznata", zaključuju u LSV.

Inače, saznanja kojima se koristi LSV potiču i iz tekstova 021. Kako smo još pre nekoliko meseci pisali, tokom nekoliko dana oktobra 2014. godine u Novom Sadu je oštećeno ukupno šest pekara čiji su vlasnici bili Albanci, ili su pak napadači mislili da je reč o ovoj nacionalnoj manjini. U napadima je potpuno izgorela "AS Pek", dok su izlozi lomljeni u "Evropi", "Telepu", "Gozdu", "Vojvođanki" i ćevabdžinici "Baš ćevap".

Prema podacima koje je našoj redakciji dostavilo Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, podnete su četiri krivične prijave, a na osnovu njih su formirana četiri predmeta koji se tiču napada na pekare "Evropa", "AS Pek", "Telep" i "Baš ćevap", ali ni jedan nije okončan. Više o ovim slučajevima čitajte OVDE.

  • Ivan

    18.10.2016 19:14
    90
    Sta je sa privatizacijom Centroslavije, Zvezde i dr. Gde su lokali ligasi, ako nisu kod vas.
  • Sale NS

    17.10.2016 21:11
    Standardno
    Izdavanje kojekakvih sopštenja s vremena na vreme je jedini vid delovanja Ljigaša. Nadam se da smo i sa njima završili na sledećim izborima kad već nismo ukapirali ovu šarenu lažu ranije ?!
  • xx

    17.10.2016 19:39
    Ko lomi separee po gradu!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti