Novosadska Skupština dobila novi Poslovnik

Odbornici Skupštine grada su posle višesatne rasprave na sednici održanoj u ponedeljak, 17. oktobra usvojili novi Poslovnik.

Glavna novina je što se ograničava vreme za raspravu u gradskom parlamentu na tri minuta po odborniku po tački dnevnog reda, pri čemu do sada nije bilo nikavih ograničenja.

Tokom rasprave su predstavnici opozicionog DS-a, SRS-a i Pokreta Dosta je bilo, navodili da ovim poslovnikom vlast pokušava da uguši slobodu govora, kao i da se predsedniku Skupštine daju veća ovlašćenja da prekida odbornike i odlučuje o tome kako će se održavati sednica.

S druge strane, vlast je navodila da se ovaj poslovnik donosi po ugledu na slične akte koji postoje u Skupštini Srbije i Vojvodine i nizu lokalnih parlamenata. Ona je pri tome opoziciju optuživala za opstrukciju u ranijem periodu i da će ovako odbornici biti usredsređeni na dnevni red.

Opozicija je ocenila i da vlast želi da Skupštinu pretvori samo u organ gde se dižu ruke, odnosno pritiskaju tasteri bez ikakve kosntruktivne rasprave o životu grada.

Inače, u novosadskoj Skupštini, praksa je pokazala da odbornici iz redova vlasti skoro nikad ne izlaze za govornicu, a često se i članovi veća ne oglašavaju i po više sednica uzastopno, tako da se sa govornice uglavnom čuju samo opozicionari.

Podsetimo i da je Skupština u utorak usvojila nekoliko odluka o imenovanjima u nadzornim i školskim odborima, dodelila dva automobila policiji, odobrila manje izmene plana poslovanja "Tržnice" i prihvatila novu odluku o taksi prevozu.

Pre radnog dela sednicae održan je i svečani deo, gde je doneta odluka o dobitnicima gradskih priznanja, o čemu više možete pročitati OVDE.

  • sale

    18.10.2016 12:24
    radojev
    pa taj jedini i prica !! ostali zuti cute .. niko ne sme za govornicu !da nema njega , mogli bi svi kuci !! pravi vodja !!
  • Sve

    18.10.2016 12:06
    preslikano
    Sve preslikano iz Putinovske Rusije, jel i LSV glasao?
  • fikusi

    18.10.2016 11:56
    Skupština ima da izglasa šta god im se poželi, kada im sede fikusi, veprovi i ćevabdzije u skupštini, treba ih zalivati da ne uvenu, sve im je dato od nazadnjaka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti