FOTO: Novosadska porodica poklonila vrednu zbirku Arhivu Vojvodine

Arhiv Vojvodine primio je arhivsku građu porodice Teofanović iz Novog Sada, kao poklon.

Kako navode u ovoj instituciji kulture, poklonodavac je Mirjana Teofanović, diplomirana inženjerka hortikulture, koja je poklonila Arhivu Vojvodine arhivsku građu koja je bila u njenom privatnom vlasništvu. Stvaraoci zbirke su njen deda, Emil Teofanović i otac Marko Teofanović, dr veterinarskih nauka, poreklom iz Sombora, rođen u Sremskoj Mitrovici gde mu je otac kao učitelj službovao nekoliko godina. Obojica su bili i kolekcionari.

Arhivsku građu koja je poklonjena Arhivu čine: stare razglednice, dopisne karte, porodične fotografije, publikacije, lična i porodična dokumenta porodice Teofanović koja je nastajala od polovine 19. veka, koja je smeštena u pet arhivskih kutija.

U Arhivu Vojvodine napominju da će stare razglednice omogućiti formiranje Zbirke starih razglednica u Arhivu Vojvodine, a dokumenta porodični fond.

Arhiv Vojvodine do sada nije imao u okviru svojih fondova i zbirki ovakvu građu prema vrsti i sadržaju.

  • Novosađanka

    20.10.2016 18:19
    Kome šta poklanjati
    Zašto poklon Arhivu Vojvodine koji ne čuva takvu građu i nema je u svom fondu. Bilo bi bolje da je poklonjeno Biblioteci Matice srpske koja ima bogatu zbirke neknjižne građe ili Muzeju grada Novog Sada koji isto čuva takvu građu. Mogli ste napisati i po čemu je ova porodica značajna da bi se u Arhivu čuvala njihova lična i porodična dokumenta i formirao porodični fond.
  • kolekcionar

    19.10.2016 14:26
    poklon na "čuvanje"
    Hvala gospođi donatorki, samo da se poklon ne čuva sa "brižnom pažnjom" kao one nestale slike neprocenjive vrednosti.
    Isto su "očuvane" i one dragocenosti što su ih "sačuvali" radikali u majino vreme.
    Tako je to kad kozi poverite kupus na čuvanje.
  • Huncut

    19.10.2016 10:51
    Lepo
    Lepa vest, i sigurno neprocenjiva kolekcija. Svaka cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.