Prepiranje DS i SNS zbog kulturnog nasleđa i rugla u Novom Sadu

Spomenik porodice Čenazi u centru Novom Sada predmet je obmane gradske vlasti, poručuju u Gradskom odboru opozicione Demokratske stranke.

Kako poručuju u GO DS, spomenik porodice Čenazi u centru grada je predstavljao poslednji sačuvani deo kompleksa nekadašnje jermenske crkve i jednu od svega nekoliko sačuvanih originalnih celina iz perioda pre bombardovanja iz 1849. godine u kojem je Novi Sad bio gotovo potpunu uništen. 

 Spomenik je, podsetimo, uklonjen s mesta na koje je postavljen još 1790. godine zbog izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na uglu ulice Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina.

"Kako prenose pojedina javna glasila, ubuduće će stajati na omanjem travnjaku ispred nekadašnje zgrade 'Interservisa', umesto na originalnoj lokaciji kako je obećala gradska vlast i gradonačelnik Miloš Vučević u vreme kada su ga uklanjali. Uklanjanje spomenika i grobnice obavljeno je pomoću bagera, što je protivno zakonskim propisima i obavezama u ovakvim slučajevima, pa je veliko pitanje u kakvom je uoopšte stanju taj spomenik", pitaju demokrate.

Kako navode u ovoj partiji, više puta je javnost upozoravana o "rušilačkim pohodima gradske vlasti i vlastima bliskih investitora u kojim nestaju najstarije građevine i spomenici na području grada, a zarad profita".

"Sudbina starih trščara u Ulici Kraljevića Marka i zgrade predratne Komunalne banke već je 'zapisana' u novim urbanističkim planovima, a devastacija i moguće uništenje poslednjeg autentičnog traga života Jermena u Novom Sadu je samo poslednji u nizu primera varvarskog odnosa prema urbanističkom i istorijskom identitetu Novog Sada. Ukoliko taj pohod ne bude odmah zaustavljen, Novi Sad će 2021. godine postati prva Kulturna prestonica Evrope koja je svesno uništila najvrednije istorijsko, kulturno i graditeljsko nasleđe u širem gradskom jezgru", zaključuju u GO DS. 

GO SNS: Imali ste vremena da se pobrinete o zaštiti, ali niste

Gradski odbor Srpske napredne stranke prebacio je demokratama da započinju prepucavanja ne poštujući ni Dan oslobođenja grada.

Kako navode u ovom odboru, GO DS je izneo laži na račun vlasti u nastojanju da "naruše tradicionalno dobre odnose jermenskog i srpskog naroda, koje, između ostalog spaja i tragična istorija".

"Gradski odbor Srpske napredne stranke, odgovarajući na neosnovane optužbe demokrata, još jednom podseća građane da je, uz konsultacije i nadzor stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika Novog Sada, spomenik kulture porodice Čanazi od neprocenjivog značaja za naš grad, zbog izgradnje poslovno-stambenog objekta na uglu ulica Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina, privremeno odnet na restauraciju. Po završetku radova na objektu, a uz dogovor sa predstavnicima Konzulata Republike Jermenije u Beogradu, spomenik će biti vraćen. Prema projektu, on će građanima biti vidljiviji i pristupačniji, a istovremeno je ispoštovano i mišljenje stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture da on treba da bude postavljen u blizini starog mesta, jer je u pitanju prostor nekadašnjeg kompleksa Jermenske crkve. Na tom mestu biće postavljene i zastave prijateljstva Jermenije i Srbije", navode naprednjaci.

Kako dodaju u ovoj partiji, ne postoje podaci da su se članovi ili preci članova Demokratske stranke na bilo koji način protivili rušenju jermenske crkve, "a sada naprasno pokazuju brigu za očuvanjem spomenika jermenske zajednice".

"Istovremeno, Srpska napredna stranka poziva Novosađane da se, prolazeći pored Pariskog magazina u centru grada, podsete ko je bio na vlasti kada je ovaj tržni centar izgrađen, a koji se nikako ne uklapa u staro jezgro grada. Ko je zarad profita i vodeći se ličnim interesima, dozvolio rušenje u starom jezgru i izgradnju objekta koji se ničim ne uklapa u arhitekturu strogog centra grada? Takođe, demokrate su imale dovoljno vremena da se pobrinu i o zaštiti starih trščara, kao i da obnovi Pozorišnog trga, koji danas predstavlja ruglo samog centra Srpske Atine. Sreća je da sve ono što su rušitelji Novog Sada namerno ili nenamerno propustili, danas ima ko da izgradi ili obnovi i to će i uraditi", zaključili su u partiji na vlasti u Novom Sadu.

  • Lola

    23.10.2016 18:53
    Pariski magacin spominju a egicev Lupus u zmaj jovinuj ne.... heh naprdnjacki olos
  • /

    23.10.2016 17:44
    /
    kanda gradom vlada isti g...nar bez obzira na ds ili sns

    namerno propadanje zgrade na cosku mike antica se desavalo i tokom dsa.
    tokom njih je skinut krov sa nje a doticna zgrada je imala svrhu i tokom milosevica.

    da li je bekvalceva srusila zgradu takodje tokom dsa?

  • Miks

    23.10.2016 16:24
    A Lupus?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti