Novosadski studenti kod ministra prosvete: Najveći problem je nepotizam

Novosadski studenti, koji su nedavno organizovali protest zbog nezakonite naplate troškova studiranja na Univerzitetu u Novom Sadu, primljeni su u četvrtak na razgovor u Ministarstvu prosvete.

Sastanku predstavnika Studentskog pokreta Novi Sad prisustvovali su šef kabineta ministra prosvete Mladena Šarčevića, savetnik za finansije, savetnik za visoko obrazovanje i ministar, koji je došao pred kraj sastanka zbog sednice Vlade. Kako navode studenti, savetnici su dali punu podršku zahtevima i izjavili da je prvi zahtev s kojim je Studentski pokret izašao, ukidanje dodatne naplate redovnih troškova studiranja, trenutno najrealniji. Podsetimo, zahtevi s kojima su studenti izašli na ulice obuhvataju ukidanje nezakonite naplate prijava ispita, overe semestra, administrativnih i drugih troškova, ali i borba protiv nepotizma i drugih negativnih praksi u visokom obrazovanju.

"Što se tiče drugih zahteva, za transparentnost rada fakulteta su naveli da ne postoje trenutno mehanizmi kako sve to može da se reguliše. Najveći problem predstavlja nepotizam, jer je on najveći i najteži problem sa kojim treba tek da se uhvate u koštac i taj zahtev je, po njihovoj priči, najmanje realan", poručuju studenti.

Inače, nakon protesta u Novom Sadu, svi zahtevi koje su studenti definisali na zajedničkom zboru stavljeni su na papir i predati rektoru Univerziteta u Novom Sadu Dušanu Nikoliću. Njemu je, između ostalog, poručeno da studenti neće odustati od svojih zahteva ni po koju cenu, kao i da je najbolje da se počne sa rešavanjem problema jer tako nalaže i etika profesija, ali i zakoni Srbije.

"S obzirom na to da su svi zahtevi uredno dostavljeni i rektoru i svim dekanima fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, odgovor smo dobili samo od Rektorata, gde su prokomentarisali jedino zahtev za prostorijom u kojoj bi se održao zbor i koju ne možemo dobiti jer nismo 'zvanična studentska organizacija, kako kažu'. Pravi je paradoks da je ista ta prostorija koju smo tražili vrlo često bila izdavana za promocije knjiga poznatih ličnosti, razne tribine i slično. Postavlja se pitanje zašto niko ne prepoznaje naše pravo na samoorganizovanje i kako to da ako nismo 'zvanična organizacija' nemamo pravo da koristimo prostorije koje su zajedničke i za čije održavanje mi i naši roditelji plaćamo", smatraju studenti i dodaju da se sada zahteva prostorija na Fakultetu tehničkih nauka, zbog kapaciteta, ukoliko mesto za zbor ne obezbedi Rektorat.

Takođe, studenti su naveli da bi bilo poželjno da na sam zbor studenata dođe i neko iz Ministarstva, kako bi se dalji koraci koje studenti budu izglasali odmah preneli ministru. Prema rečima studenata, ministar Šarčević rekao je da će neki predstavnik ministarstva sigurno prisustvovati zboru i da će dati sve od sebe da FTN ustupi prostoriju za zbor.

"Za kraj je pomenuto da se sprema novi Zakon o visokom obrazovanju i ministar je pozvao na učešće sve zainteresovane, uz komentar da je trenutno sadašnje stanje studentskog predstavništva nejasno i da mu je legitimitet sumnjiv. Takođe je ministar spomenuo da mnogi problemi koji već decenijama tište studente proizilaze iz nejasnih nadležnosti koje Univerzitet svojom autonomijom ima, a čime su ministarstvu vezane ruke da reaguje, jer fakulteti na mnoge probleme na kojima im se ukazuje mogu da se pozivaju na autonomiju. Naveo je i da će se u novom zakonu baviti problemom autonomije, kao i revizijom rezultata bolonjskog procesa u Srbiji", zaključuju u Studentskom pokretu Novi Sad.

Podsetimo, oko 200 studenata protestovalo je 18. oktobra zbog pomenutih koruptivnih pojava na fakultetima. Kako je 021 pratio od samog početka, Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu formirana je pre dve godine kako bi, po preporuci bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića, sagledala kako da se ukinu dodatni troškovi studiranja. Radna grupa radila je mesecima na aktu za koji se očekivalo da će ukinuti sve dodatne namete, ali se u dokumentu nije promenilo ništa. Nijedan fakultet, niti Univerzitet, nije odgovarao zbog ove prevare. Više o protestu i razlozima koji su ga inicirali čitajte OVDE.

Naredni protest pod nazivom "Nemamo i ne damo" zakazan je za 1. novembar u 14 časova ispred zgrade Rektorata.

  • www

    28.10.2016 17:17
    Ima onaj film u kome Kevin Spejsi igra univerzitetskog profesora, pa mu na kraju časa prilazi jedna strašno seksi studentkinja koja mu kaže kako će "sve" učiniti, samo da položi ispit. A on pita "baš sve?" približavajući joj se. Ona odgovara "sve" krajnje seksi glasom, a on joj stavi usne uz samo uho i prošapće (takođe seksi glasom) "učite, koleginice". Nešto slično bi se i ovim politikantima moglo reći: učite, kolege! Ako vam je mnogo da platite prijavu ispita 200 dinara, zašto prijavljujete po 5 puta i ne izlazite na ispite? Učite, položite i prestanite da se utrpavate po "'leba bez motike" sistemu. Ovaj što se potpisao kao "student" već uveliko razvio politikantsku frazeologiju, samo gleda da ga primete, pa da ćapi neku funkciju! Evo, ja recimo ne mislim da su ocene merilo znanja, pogotovo jedino, ali i te kako mislim da su ocene pokazatelj sposobnosti osobe da kontinuirano radi i ispuni kriterijume ocenjivanja. Ako vam to nešto znači, prosek ocena je prvi kriteriujum za zapošljavanje na američkim univerzitetima, jer govori o karakteru. U protest sa indeksima drugi put, pa da vas vidimo! Oni koji daju godinu za godinu i rade po 12 sati dnevno, nemaju baš ni volje, ni interesovanja da se bave trivijalnostima koje ovi "protestanti" stavljaju u prvi plan. Mene, recimo, više brine što na svakom ispitu baš polovina kolega nađe način da prepiše i na dugi način prevari ispitivače. Kada će studenti ustati protiv toga? Ne bi li ocena ppostala merilo RADA, a ne LOPOVLUKA!
  • Student

    28.10.2016 09:53
    Poštovani profesori i ostali
    Ne razumem zašto se uvek polazi od premise da su loši studenti ti koji se bune! Treba li za sledeći put da kopiramo ocene iz indexa kako bismo dobili neki legitimitet da se bunimo?
    Da, zahtevi ovog protesta su partikularni, ali to ne znači da smo mi zadovoljni programima koji se nude, fondom literature ili kvalitetom predavača.
    Implementacijom bolonjskog sistema (koji je, za ne upućene, deklaracija od 3 str. koja predlaže prilagodjavanje evropskih programa visokog školstva tržištu i kapitalističkoj logici) studenti su primorani da vijaju kvantitet (espb bodove), a ne kvalitet. Uostalom, ako smatrate da su ocene jedini validni prikaz nečijeg znanja ili sposobnosti, onda je to samo još jedna indikacija da je obrazovni sistem u velikom problemu.
  • NSS

    28.10.2016 09:25
    NSS
    imam utisak da ministarstvo prosvete na celu sa ministrom jos nije krenulo da radi...ministar jos nije odredio ko koji segment prosvete pokriva pa se tako problemi predskolaca nagomilavaju i do kraja ce zavrsiti na sudu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti