VIDEO, FOTO: Novosadski studenti protestovali zbog naplate sumanutih troškova

Oko 200 studenata Univerziteta u Novom Sadu protestovalo je danas u Kampusu zbog nezakonito nametnutih troškova studiranja.

Protest u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad organizovan je zbog odbijanja novosadskih fakulteta da ukinu dodatne troškove studiranja, poput overe semestra, prijave ispita, pa i vrlo sporan trošak "razgovora sa rektorom" koji postoji u cenovniku Ekonomskog fakulteta.

Kako je 021 pratio od samog početka, Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu formirana je pre dve godine kako bi, po preporuci bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića, sagledala kako da se ukinu dodatni troškovi studiranja. Radna grupa radila je mesecima na aktu u kojem se očekivalo ukidanje svih dodatnih nameta, ali se u dokumentu nije promenilo ništa. Nijedan fakultet, niti Univerzitet, nije odgovarao zbog ove prevare.

Studenti su, nezadovoljni upravo nereagovanjem Rektorata i uprava fakulteta, izašli na ulicu i tražili da im se ne naplaćuju nezakoniti troškovi. Studenti su istakli da su ih fakulteti već dovoljno pelješili, naplaćivali sumanute cifre za usluge koje se uopšte ne pružaju ili su vrlo sumnjive, a prozvali i sve kolege studente koji se nisu odazvali pozivu i dozvolili da i dalje budu prevareni. Studenti su skandirali rektoru UNS, kao i profesorima koji ih nisu podržali. Nakon protesta, studenti su upali u Filozofski fakultet i preuzeli amfiteatar, u kojem je održan zbor. Ovaj potez studenata naišao je na negodovanje uprave Filozofskog fakulteta, a kako nezvanično saznajemo, tražene su izjave svih studenata koji su bili sprečeni da u trenutku održavanja zbora imaju nastavu. Protestanti naglašavaju da su zbor najavili unapred, te dobili odobrenje ustanove da ga koriste.

 

Kako je za 021 još pre dve godine rečeno u Ministarstvu prosvete, naplata svih sumanutih dodatnih troškova na studijama je nezakonito. Zbog čega Univerzitet u Novom Sadu, sa fakultetima ojačanim autonomijom, krše zakon, u Rektoratu za 021 nikada nije odgovoreno. 

  • /

    19.10.2016 21:08
    /
    Osoba M
    za to ste se borili na cecinom koncertu- da bi oligarhija platila i potplatila studije
    daleko su sadasnji a pogotovo 'novosadski' studenti od onih studenata 90-ih

    onako je kako sam ukucao:
    na slobodnijem trzistu ce te neko angazovati za ono sta taj neko ne zna da uradi -pa izvoli.
    ili ti vise odgovara javno preduzece


  • Osoba M

    19.10.2016 19:24
    @/
    Svesni ste da se kvalitet nece povecati povecanjem cene studiranja? To ce samo znaciti da ce bogatiji studirati, dok ce drugi da se vijaju po birou za nezaposlene.
  • /

    19.10.2016 11:22
    /
    na zalost-znanje jeste roba
    da ste skapirali zavrsili bi ili bi upisali nesto drugo. verovatno vam ne treba ta roba koju ste kaparisali

    razlog jeftinih fakultetlija posle studija u srbiji je problem kvaliteta, viska i distribucija robe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.