Novi Sad predao halu "Learu", bez prisustva medija

Danas je potpisan zapisnik o primopredaji hale za fabriku "Lear" koju je Grad Novi Sad 1. novembra trebalo da po ugovoru preda na korišćenje.

Međutim, nije poznato šta ovaj zapisnik podrazumeva i da li su završeni svi radovi kako je predviđeno ugovorom, jer bi u suprotnom Grad bio obavezan da kompaniji "Lear" dnevno plaća 20.000 evra na ime "penala".

Iz Gradske kuće tvrde da su radovi okončani (VIDI DOLE), a kako saznaje 021.rs, lokalna vlast se svakako izvukla od mogućeg direktnog plaćanja penala, jer je ranije sa izvođačima radova napravila sporazum prema kojem će u slučaju kašnjenja, oni zapravo plaćati penale (u istom iznosu).

Da od početka rada "Learove" fabrike neće biti ništa danas, 1. novembra kako je bilo predviđeno sporazumom koji je Novi Sad potpisao prošle godine, bilo je jasno već tokom prethodnih nedelja kada je Zavod za izgradnju grada potpisao čak tri aneksa ugovora sa izvođačima o dodatnim radovima, a o čemu je 021.rs pisao.

Tako je danas samo potpisana predaja još uvek kompletno nedovršene hale, ali bez prisustva medija. O ovome se moglo saznati od narodnog poslanika SNS-a Žarka Mićina koji je objavio fotografije sa današnjeg događaja na tviteru.

Takođe, danas umesto da bude svečanosti u radnoj zoni Sever IV, kojoj bi prisustvovali ne samo lokalni, već i visoki republički i pokrajinski funkcioneri, jer se radi o ulaganju od oko četiri milijarde dinara iz novosadske kase, 9,5 miliona evra iz republičkog budžeta za subvencije za zapošljavanje, čuje se samo muk lokalnih vlasti.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je više puta ulaganje Grada u gradnju fabrike navodio kao uspeh, poslednji put o "Learu" je govorio pre mesec i po dana, kada je na sednici Skupštine grada na pitanje novinara da li će sve biti gotovo do 1. novembra, naveo da očekuje da sve bude u roku.

Ovo ćutanje je i očekivano jer se teško mogu opravdati kašnjenja, pri čemu je opozicija još ranije upozoravala da Gradu preti opasnost da od 1.novembra počne da plaća penale, jer i "Lear" ima pravo da raskine ugovor.

Odbornik DS-a Goran Radojev za 021.rs kaže da ne očekuje da "Lear" raskine ugovor, jer skoro za džabe dobija fabriku i subvencije za zapošljavanje, ali da će sigurno biti penala. On ocenjuje da je Grad ipak za sada izbegao da direktno plaća penale i da je to prebacio na izvođače radova, ali da je vrlo primetno da su u poslednjih mesec dana imali tri aneksa. Na taj način Novi Sad je preko ZIG-a dao više od milion evra za dodatne radove i ta suma će taman pokriti troškove penala za oko mesec i po dana.

- Danas je jasno da Grad 1. novembra neće predati halu zakupcu u kojoj može da se radi, a to znači da će plaćati penale dnevno u iznosu od 20.000 evra. Grad je tu obavezu prebacio na izvođača radova i samim tim je sa sebe na neki način skinuo odgovornost. Međutim, kroz ti aneksa ugovora Grad je izvođaču isplatio jedan milion evra, tako da deluje da izvođač neće imati problema da te penale isplati - objašnjava Radojev, posebno napominjući da je milion evra vrednost gradnje jednog većeg vrtića za nekoliko stotina dece.

Radojev podseća i da je opozicija upozoravala da će se ovo desiti jer su dati kratki rokovi i da će Novi Sad imati veliki finansijski minus ukoliko "Lear" odluči da ipak ne otvori fabriku. Naime, garancije iz sporazuma nisu povoljne za Grad.

Dodajmo i da će u fabrici raditi u početku oko 800 ljudi, jer toliko ih je prema poslednjim informacijama prošlo na konkursu ili je već na obuci u probnom postrojenju u jednoj od hala Luke Novi Sad. Sama fabrika će imati 28.000 kvadrata, a u njoj će prema sporazumu koji je "Lear" potpisao, raditi između do 2.000 ljudi na neodređeno vreme u pogonu za sklapanje, izradu, servisiranje i testiranje automobilskih sedišta i električnih delova.

Grad predao objekat kompaniji Lear

Gradska kuća je u 15 časova poslala saopštenje u kome je navedeno da je "Grad Novi Sad uspešno završio kompletnu izgradnju objekta u zoni "Sever 4" namenjenog za fabriku kompanije "Lear".

"Izgradnja je okončana prema ugovorenom planu i hala je predata u zakup toj kompaniji. Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što se sada sa punim pravom može konstatovati da se fabrike u Novom Sadu otvaraju, za razliku od ranijih godina, i da je jedna od najvećih investicija u Novom Sadu u poslednjoj deceniji uspešno i na vreme realizovana. Zapisnik o primopredaji objekta potpisali su u ime Grada Novog Sada gradonačelnik Miloš Vučević, u ime JP "Poslovni prostor" direktor Zoran Jovčić i u ime kompanije "Lear Corporation DOO Beograd" opunomoćeni predstavnik Pavel Larinov", navodi se u saopštenju.

Gradska kuća je navela i da se očekuje zapošljavanje oko 2.500 ljudi.

"Nakon više decenija dobili smo novu industrijsku zonu uz autoput. Grad je uspeo da privuče dve velike strane kompanije iz automobilske industrije, koje će do 2018. godine da zaposle oko 5.000 ljudi, a već do sada zaposleno je oko 2.000 naših sugrađana", izjavio je Vučević.


Uz saopštenje su poslate i fotografije sa primopredaje na koju nisu bili pozvani mediji i možete ih pogledati u narednoj galeriji.

  • EvoOvako

    03.11.2016 13:45
    RadnaMiBiografija
    Radih u jakoj firmi koja je za "šerpu ribe" privatizovana. Privatizcija - to mora. Biće bolje. Otvorih firmicu svoju. DINARA dužan bio nisam nikome. Poslovi su mi zmicali, veliki. Dobijaše ih podobni. Mali si - to tako mora.
    Dinara nisam dužan nikome. Zamrznuh firmu. Uzeh licence, sertifikate i dozvole koje imam. Otiđoh u inostranstvo.
    Državi sam odužio i platio, kao što su i moji stari to radili - davali junice za porez, išli u ratove, radne akcije....
    Sada ne mora ništa, osim pošteno raditi i živeti. Na žalost ne u Srbiji.
    Ja se nadam da će stanje u Srbiji biti bolje. Nadam se, jer nada umire zadnja, ali sam skeptičan.
    Srbijo, maćeho, volim te.
  • N.SAD

    03.11.2016 08:17
    @Brus Vilis
    Pardon ne ,,ONI'' nego ,,TI'' i tebi slični.Zar niste VI uveli davanje novca strancima za svako radno mesto pa koliko ste zaposlili radnika u N.Sadu?Vi ste davali novac ali za one parazite koje ste zapošljavali u jav. preduzećima iz kojega verovatno i ti dolaziš.,,Džaba krečiš'' na tvoju žalost 5000 radnika će biti zaposleno,20 000 domaćinstava će imati primanje u kući i tu ne možeš ništa promeniti i ako bude sreće opet na tvoju žalost zaposliće još radnika.Tvoja vrsta je izumrla zajedno za vašom idejom ,,opljačkaj sve što možeš i niko kriv i uvek upiri prstom na drugoga i kukaj kako je to politički progon''. Spominjući Šekspira i kralja Lira možemo samo shvatiti da živiš u dalekoj prošlosti tebi tako dragoj a svima ostalim časnim i poštenim ljudima mrskoj.Problem jeste ove države što takvi kao ti i tebi slični nisu u zatvoru zbog pljačke i krađe.Ostali pipci bande lopovske i kako jedan deda reče u Beogradu pre izbora 2012-te ,,sinko dragi ove bande ne možeš se rešiti nego motkom''.Kad se narod obračuna sa vama kad već država neće zbog pljačke neće paliti skupštinu kao što ste vi radili nego će vas sprovesti iza rešetaka u znak ,,političkog progona''.
  • lolo

    02.11.2016 13:53
    Kaze retus "U inat svim nevernim Tomama i zlonamernima "... Ako je nesto zlonamerno, to je prodaja nase radne snage kao da su stoka i naravno subvencionisanje stranih privatnika parama tih istih jadnika. Jel ima neko iz SNS ko nije retardiran i ko zna da koristi vise od par reci koje mu Aca izdiktira?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti