FOTO: Spomenik uklonjen zbog solitera kod Pošte obnovljen i smešten u depo

Nadgrobni spomenik porodice Čenazi koji je do pre nekoliko meseci stajao na Bulevaru Mihajla Pupina, ali je uklonjen zbog zidanja solitera kompanije Galens, obnovljen je i smešten u depo.

Kako 021.rs saznaje u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, spomenik je proteklih meseci popravljen u konzervatorskoj radionici "Đorđević" u Beogradu i trenutno se nalazi u depou te radionice.

"Spomenik će tu ostati dok se ne stvore adekvatni uslovi za njegovu montažu na odabranoj lokaciji ispred banke Inteza", kažu u Zavodu za naš portal.

Ovaj spomenik je proglašen za spomenik kulture 1997. godine, a u Zavodu objašnjavaju da je godinama bio u lošem stanju koje je iziskivalo opsežne konzervatorsko-restauratorske radove.

"Sada je obavljeno detaljno čišćenje - čišćenje zadnjih vertikalnih ploča od nalepljenog betona, čišćenje pukotina od neadekvatnih, prethodnih sanacija, vađenje starih ankera, sanacija nedostajućih delova i pukotina, rekonstrukcija nedostajućih glava od belog kamena. Za rekonstrukciju je korišćen beli kamen – mermer koji po svojim karakteristikama odgovara kamenu od koga su bile izrađene originalne glave", dodaju zaštitari napominjući da je sve urađeno uz njihov nadzor.

Podsetimo da je spomenik jermenskoj porodici Čenazi poslednji trag nekadašnje Jermenske crkve, kao i groblja, ali i cele Jermenske zajednice u Novom Sadu.

Ovaj spomenik je ostao na bulevaru pošto je početkom šezdesetih godina srušena crkva i sagrađena saobraćajnica.

Prema obećanjima investitora, ali i gradskih vlasti, spomenik porodice Čenazi će nakon završetka solitera biti vraćen na otprilike isto mesto gde se ranije nalazio.

  • /

    02.11.2016 13:40
    /
    sta ono bi o fasizmu u gradu? ko ga siri a ko su zrtve?
    jermenskoj zajednici su srusena crkva, nagrobne spomenike koje posto nisu uspeli
    poplocati dunavski park su ugradili u stepeniste tvrdjave i sada im uvaljuju
    falsifikat od kineskog kamena

    ovaj prostor treba da potvrdi tok istorije a ne pripadnost nekome kako bi
    prestale sabotaze i pijacne prevare.
  • Borko

    02.11.2016 12:51
    zapravo je ovo odraz vremena i poimanja stvarnosti u kojoj živimo.
    Treba ostaviti da deca vide sa kim smo imali posla.
  • D.

    02.11.2016 10:15
    @LOL

    Gornji deo spomenika je tu, izlistaj jos slika. Ali tek onda nastaje tragedija. Gornji venac u originalu nema ukrase koji ima novi, to je detalj kopiran sa donje ploce sa natpisom. Stranice nisu pod istim uglom, tanji je. Nove, dodate lobanje nisu ni nalik onim originalnim, sto detalji poput zuba, dubina izreza za nos, oci, i proporcija pokazuju. Za sam vrh sa srcima necu ni da komentarisem. Sve u svemu, moje je misljenje da je ovaj spomenik u originalu srusen, unisten, i da su pomocu slika pokusali da naprave novi, veoma nevesto. Mislim, za prosecan kamenorezacki rad je zadovoljavajuce, ali za spomenik vrhunskog umetnickog ranga, ni blizu.

    Ovo mozda jeste Srpska Atina. Ali mnogo vise je srpska, nego Atina. Bez mozga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.