FOTO: Novosadski studenti ponovo traže ukidanje nezakonitih troškova

Oko 200 studenata Univerziteta u Novom Sadu danas je po drugi put, protestnom šetnjom, zatražilo ukidanje dodatnih troškova obrazovanja, za koje je ustanovljeno da nisu u skladu sa zakonom.

Protest, šetnja i zbor, u organizaciji Studentskog pokreta Novi Sad, usledili su nakon izostanka reakcije Rektorata da se konačno, nakon godinu dana odugovlačenja, ukinu troškovi studiranja, što je Univerzitet najavio još pre dve godine.

Studenti su protest započeli ispred Rektorata, poručujući da su danas bili oko dva sata na sastanku u ovoj instituciji. "Da li znate šta smo dogovorili? Ništa nismo dogovorili", poručili su studenti i najavili da neće odustati u nameri da se fakulteti u sklopu Univerziteta oslobode dodatnih troškova, kao što je to učinio Beograd.

Studenti su prošetali kampusom, pozivajući prisutne da im se priključe u borbi. Završili su ispred Rektorata, a potom se uputili na Filozofski fakultet, gde je održan zbor.

Premda je ovaj protest bio dobro planiran, odaziv studenata neočekivano je mali. Iako sami studenti nisu zainteresovani da im se ukinu dodatni troškovi, interesovanje je pokazao ministar prosvete Mladen Šarčević i nedavno pozvao organizatore protesta na sastanak. Ministarstvo je dalo punu podršku zahtevima i poručilo da je prvi zahtev s kojim je Studentski pokret izašao, ukidanje dodatne naplate redovnih troškova studiranja, trenutno najrealniji, ali nije precizirano na koji način će tačno ministarstvo pomoći.

Kako je 021 pratio od samog početka, Radna grupa Univerziteta u Novom Sadu formirana je pre dve godine kako bi, po preporuci bivšeg ministra prosvete Srđana Verbića, sagledala kako da se ukinu dodatni troškovi studiranja. Radna grupa radila je mesecima na aktu za koji se očekivalo da će ukinuti sve dodatne namete, ali se u dokumentu nije promenilo ništa. Nijedan fakultet, niti Univerzitet, nije odgovarao zbog ove prevare. Više o protestu i razlozima koji su ga inicirali čitajte OVDE.

  • Nizina

    02.11.2016 06:19
    Ftn
    Dorose lopove pokrao si Ftn!
  • Jovana

    01.11.2016 22:16
    Spadam u grupaciju "večiti student" i prva podržavam da isključivo takve treba "po džepu" lupiti. Ali van svake pameti je da studente koji su redovno radili i uredno sticali uslov za svaku godinu dodatno fakultet finansijski cedi. Naravno, pišem o budžetskim studentima. I da, smatram da bi bilo više nego fer i korektno da ko god nije državljanin Republike Srbije ne može da stekne pravo finansiranja iz našeg državnog budžeta. Neka se obrate svojoj državi radi dobijanja nekih stipendija, ali da ih finansira Srbija... izvinite, gde je tu logika?!
  • Kaća

    01.11.2016 19:52
    Tako
    Podrška studentima,gulikože na svim nivoima,treba jači,masovniji skup i protest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti