U Novom Sadu najbrojniji gastarbajteri visokoobrazovani Rusi

U Novom Sadu trenutno radi 743 stranaca, a najviše njih je iz Rusije.

Slede Kina i Portugalija.

Tokom ove godine, u periodu od januara do oktobra strancima su izdate ili produžene 743 dozvole za rad od kojih je najviše radnih dozvola za zapošljavanje (506) i samozapošljavanje (95). Stranci kojima su izdavane dozvole za rad dolaze iz Rusije (232), Kine (102), Portugalije (50), Ukrajine (40), Hrvatske (36), Bosne i Hercegovine (35), Makedonije (34), Španije (30) i drugih država.

Interesantno je da je više od polovine stranaca koji rade u Novom Sadu visokoobrazovano, a kako za 021.rs objašnjava načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, Dušan Marjanović, sutuacija je takva zbog NIS-a koji je poslodavac sa najviše stranaca.

"Prema stepenu stručne spreme, najviše je stranaca sa VII stepenom – 370, od kojih su najzastupljeniji diplomirani inženjeri rudarstva za eksploataciju nafte i zemnog gasa, diplomirani ekonomisti i pravnici, a zatim lica bez zanimanja i stručne spreme (200) i stranci sa IV stepenom stručne spreme (90)", kaže Marjanović za naš portal. On dodaje da je izuzetno dobra saradnja između NSZ i MUP-a, koji zajedno brinu o dozvolama koje se izdaju strancima.

Prema Zakonu o zapošljavanju stranaca, stranci koji se zapošljavaju u Srbiji imaju jednaka prava i obaveze u pogledu rada, zapošljavanja i samozapošljavanja kao i državljani Srbije, ako su ispunjeni uslovi u skladu sa zakonom.

Zapošljavanje stranaca ostvaruje se pod uslovom da poseduju odobrenje za privremeni boravak bez obzira na vremensko trajanje boravka ili stalno nastanjenje u skladu sa zakonom i dozvolu za rad, ako Zakonom nije drugačije utvrđeno.

"Dozvolom za rad smatra se akt na osnovu kojeg stranac može da se zapošljava ili samozapošljava u Srbiji. Ona može biti izdata kao lična radna dozvola i radna dozvola. Lična radna dozvola je dozvola koja strancu omogućava slobodno zapošljavanje, samozapošljavanje i ostvarivanje prava za slučaj nezaposlenosti i ona se izdaje ako stranac ima odobrenje za stalno nastanjenje ili status izbeglice ili pripada posebnoj kategoriji stranaca. Radna dozvola je vrsta dozvole za rad koja se izdaje kao radna dozvola za zapošljavanje, radna dozvola za posebne slučajeve zapošljavanja i radna dozvola za samozapošljavanje", dodaje načelnik Marjanović.

Zahtevi za izdavanje dozvole za rad podnose se organizaciji nadležnoj za zapošljavanje prema mestu privremenog ili stalnog nastanjenja stranca, odnosno prema sedištu poslodavca ili mestu gde se rad obavlja, u zavisnosti od vrste dozvole za rad, a Nacionalna služba za zapošljavanje ih izdaje za period koji je naznačen u zahtevu za izdavanje dozvole, a najduže za period utvrđen ovim zakonom i period za koji traje boravak stranca.

Inače, u Srbiji radi 6.000 stranih državljana, a najčešće su to državljani Kine, Rusije, Makedonije, Italije i Grčke.

  • Deks

    07.11.2016 09:33
    Tekst o zapošljavanju stranih državljana a nigde ni reči o tome da li struka koju ti stranci poseduju je deficitarna pa im se zbog toga možda daje dozvola za rad. Po onome što je napisano ispada da svaki stranac ako dođe ovde da živi može zatražiti radnu dozvolu i dobiće je što je nelogično i ne mogu da verujem da je stvarno tako. Kako stranac pravnik ili ekonomista može da se zaposli u našem preduzeću kada ih imamo toliko na evidenciji nezaposlenih? Nisam apriori protiv zapošljavanja stranaca naprotiv čak sam za liberalizovanje našeg tržišta rada ali samo za zemlje Evropske Unije jer naša zemlja teži da postane njena članica, ili se to možda samo meni čini.
  • Pićuka

    05.11.2016 08:54
    200
    " a zatim lica bez zanimanja i stručne spreme (200)". Gde u svetu radne dozvole dobijaju ovakvi likovi? Šta oni rade u Srbiji?
  • Liman3

    04.11.2016 19:37
    Pa mogu ti strucnjaci ...
    ...da se vrate u svoj rodni Japan ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti