FOTO: Zakazivanje pregleda u Novom Sadu ide i preko Beograda

Novosađani već četiri meseca mogu da zakažu zdravstvene preglede i putem nacionalnog kol-centra.
Projekat Ministarstva zdravlja i Evropske unije IZIS (Integrisani zdravstveni informacioni sistem) uveden je u Novom Sadu u julu, a ima cilj da zdravstveni sistem u Srbiji bude potpuno povezan i u elektronskoj formi, a evidencija pacijenata i termina pregledna. Na sajtu mojdoktor.gov.rs moguće je pronaći svakog lekara u Novom Sadu, pogledati tačno kada ima slobodnih termina po danima, sedmicama i mesecima, a shodno tome preko kol-centra 011-362-0000 tražiti pregled u tačno određenom slobodnom terminu.
 
S druge strane, lekari sistem koriste kako bi pacijente dalje uputili direktno kod specijaliste u drugu ustanovu, kako bi imali evidenciju svih pacijenata i njihovih slučajeva, a imaju i mogućnost izdavanja hitnih uputa, pregleda bez uputa itd. 
 
Kako za 021 kažu u Domu zdravlja "Novi Sad", pacijenti trenutno ne moraju da koriste IZIS, već mogu da se služe lokalnim kol-centrom ove ustanove.
 
"U ovom prelaznom periodu zakazivanje je dvojno, preko kol-centra sa uputom koji je deo starog načina zakazivanja, kao i preko IZIS-a, za nove pacijente koji se sada javljaju lekarima. Kada se 'potroše' stari uputi, prelazi se na zakazivanje isključivo kroz IZIS kako unutar ustanove, tako i van nje. U tom smislu, naši pacijenti ne moraju zvati Nacionalni kol-centar da bi ostvarili svoja prava na zdravstvenu zaštitu, jer bi se moglo desiti da se na jedan slobodan termin kod lekara zakaže za više pacijenata odjednom", poručuju u Domu zdravlja za 021.
 
S obzirom na to da uput kod lekara specijaliste ima rok trajanja od šest meseci, "stari" način zakazivanja s uputom u primeni će biti nejverovatnije do kraja januara. Tada lekari u potpunosti moraju da pređu na elektronsko upućivanje pacijenata na dalje preglede, što bi trebalo da znači uštedu u vremenu. 
 
Kako se koristi IZIS?
 
Svaki građanin na sajtu mojdoktor.gov.rs može da pronađe svoj grad, zdravstvene ustanove i lekare koji u ustanovama rade. Klikom na ime lekara, vidljivi su slobodni termini za zakazivanje pregleda. Građani s tim uvidom mogu da se jave ili direktno zdravstvenoj ustanovi ili kol-centru u Beogradu, te da zakažu pregled u željenom terminu. Time je pregled zakazan, a u sistemu će biti obeležen kao popunjen.
 
 
U Domu zdravlja kažu da sistem već sada funkcioniše bez poteškoća, ali ne i građani koji su nam prijavili svoje slučajeve. U sistem nisu uvedene evidencije o, na primer, sistematskim pregledima koje obavlja lekar opšte prakse, pa su neki termini označeni kao slobodni, a u stvari su zauzeti i tokom njih se radi sistematski.
 
Takođe, svi hitni slučajevi će i dalje biti odmah primljeni, bez potrebe za zakazivanjem. Takođe, pacijenti i dalje mogu da dođu na pregled bez zakazanog termina, ali moraju da sačekaju da svi zakazani pacijenti budu prvo pregledani. 
  • pc

    25.02.2017 18:48
    Taj softver ne funkcionise nikako. Ima jako puno bezbednosnih propusta i uradjen je amaterski. Ideja je jako dobra, ali ministarstvo ne radi nista da otkloni nedostatke. Problem je sto neki slucajevi nisu predvidjeni pa takvi pacijenti imaju probleme, a nemaju kome da se obrate. Problem su i bonice koje vrse specijalisticke preglede jer je objavljuju termine pa kada dodjete kod lekara opste prakse on vam ne moze zakazati pregled jer nisu objavljeni.
  • zoran

    19.11.2016 11:36
    POLAKO
    Uskoro zakazivanje preko Brisela!
  • CK

    11.11.2016 10:29
    Zanimljivo
    Uskoro ce sve ici preko Beograda. Sve evidencije ce biti u Beogradu, sve informcije ce biti u Beogradu. Informacije koje ce vam trebati trazicete u Beogradu, a to ce da vas kosta. Sta ce oni koji nemaj kompjuter? Oni ce morati da obavljaju medjugradski razgovor. Zamislite kad se svi sjate na taj telefon? Pa dobro vlasti u Vojvodini i Novom Sadu jel vas neko nesto pita? Ako vi sve to odobravate onda ne treba ni da postojite. Imamo jednu vlast u Beogradu i gotovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti