NVO: Hitno preispitati sramno oduzimanje doktorata Beljanskom

Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je danas Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu da hitno preispita "sramnu" odluku o oduzimanju doktorata advokatu Slobodanu Beljanskom.
Kako se navodi u saopštenju te nevladine organizacije, Beljanski je jedan od "najcenjenijih pravnih stručnjaka u Srbiji, čija beskompromisna borba za pravnu državu i spremnost da bez kalkulacija javno brani principe na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije, služi kao podstrek i ohrabrenje mnogim pravnicima i borcima za ljudska prava i vladavinu prava".
 
"Novosadskom pravnom fakultetu zasmetala je očigledno ovakva biografija advokata Beljanskog. Sramota koju su time naneli svojoj ustanovi je ogromna i nije od onih koje se lako brišu i zaboravljaju", stoji u saopštenju.
 
Kuća ljudskih prava i demokratije ocenila je da takvim aktom, fakultet "čiji su ugledni profesori često bili promoteri autokratskih režima i nacionalističke ideologije, nastavlja da šalje poruku da su moral i profesionalna čestitost nepoželjne osobine zbog kojih se ljudi kažnjavaju".
 
Dodaje se da "kriza morala koja takvim postupanjem postaje sve očiglednija, omogućava sve druge negativne pojave u društvu i državi, uključujući rušenje vladavine prava i ugrožavanje fundamentalnih demokratskih principa".
 
Advokatska komora Srbije: Poništavanje doktorata je osveta i pokušaj zastrašivanja 
 
Advokatska komora Srbije ocenila je ranije danas da poništavanje doktorаtа аdvokаtа Slobodаnа Beljаnskog iz procedurаlnih rаzlogа nаkon 15 godinа, "ne može biti slučаjnost" i da takav potez predstavlja "osvetu i pokušaj zastrašivanja advokata".
 
"Poništavanje doktorata jednom od najeminentnijih pravnika Srbije, bivšem predsedniku Saveza advokatskih komora Jugoslavije i Advokatske komore Vojvodine, priznatom filozofu prava i borcu za vladavinu prava, članu Saveta za borbu protiv korupcije i dugogodišnjem uspešnom advokatu, predstavlja osvetu i pokušaj zastrašivanja advokata", navodi se u saopštenju UO Advokstakse komore.
 
Upravni odbor Advokatske komore Srbije osudio je u saopštenju postupak Pravnog fakulteta u Novom Sadu i apeluje na stručnu javnost i akademsku zajednicu da se oglase. "Smatramo da  napad na našeg kolegu Slobodana Beljanskog predstavlja bezuspešan pokušaj ponižavanja čitave advokature kojoj se na ovaj način šalje poruka. Podstrekačima ovog čina poručujemo da je rukopis prepoznat i da će Advokatska komora Srbije stati u odbranu kolege Slobodana Beljanskog i preduzeti sve potrebne mere u cilju odbrane njegovih prava i zaštite njegovog ugleda i dostojanstva", ističe se.
 
Novosadski advokt i predsednik Centra za pravosudna istraživanja Slobodan Beljanski, najavio je da će podneti žalbu na Rešenje Pravnog fakulteta u Novom Sadu od 7. novembra, kojim se poništava njegov doktorat odbranjen pre 16 godina.
 
Beljanskom je 7. novembra stiglo Rešenje o poništavanju doktorata, u kojem se navodi da je na inicijativu Katedre za krivično-pravne nauke, preispitana zakonitost njegovog rada "Jugoslovenski krivični postupak i međunarodni pravni standardi", koji je odbranio pre 16 godina, te da je utvrđeno da "ne postoji prijava za odbranu".
  • novisad

    15.11.2016 09:56
    sramota
    Pravni fakultet ovim cinom sebe diskredituje, jer pomenuti advokat nije mogao sam da odbrani doktorsku tezu, vec je to neko morao da potpise i odobri. Setili su se posle 16 godina. Zdravom razumu ovde nesto debelo ne stima!!
  • Mislim o tome

    12.11.2016 14:42
    Pravnik
    Nije bilo moguće! Osim kanda za g-dina Beljanskog:
  • Pravnik

    12.11.2016 13:34
    Doktor bez magistarskog
    Da li je bilo moguce 2001. doktorirati a a da se prethodno nije magistriralo?
    Mislite o tome!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti