Grad likvidira ZIG i Poslovni prostor, svi radnici prelaze u administraciju

Skupština grada će u petak, 18. novembra održati sednicu na kojoj će se doneti odluku o likvidaciji Zavoda za izgradnju grada i Poslovnog prostora.

Prema predlogu odluke, u koji je 021.rs imao uvid, predviđeno je da se svi radnici ova dva preduzeća prebace da rade u Gradskoj administraciji kao dve nove uprave. Naime, od ZIG-a će nastati Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a od Poslovnog prostora Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove. Ovim će se broj novosadskih uprava povećati na 17, pri čemu u dosadašnjem radu administracije neće doći do većih izmena. Jedina promena je ta što će se Upravi za urbanizam oduzeti deo koji se odnosi na građevinske poslove i sada će ga voditi nova uprava nastala od ZIG-a.

Odluka o gašenju ova dva preduzeća se donosi na osnovu Zakona o budžetskom sistemu koji je usvojila Narodna skupština 15. decembra 2015. godine, a  koji propisuje da se indirektnim korisnicima budžetskih sredstava više ne smatraju javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovane od strane lokalne vlasti koja se finansiraju iz javnih prihoda, a čija je namena utvrđena posebnim zakonom.

Zakon je predvideo da sva ova preduzeća prestanu da rade do 1. decembra ove godine.

Očekuje se da odluka bude doneta bez problema, pri čemu je opozicija već protestovala jer vlast predvođena Srpskom naprednom strankom ni posle četiri godine nije reformisala upravu, a sada je, prema rečima demokrata, povećava. Ova stranka je još optužila SNS da planira da svoje članove, koji su pri tome i odbornici, a rade trenutno u ZIG-u ili u Poslovnom prostoru, zaposli u drugim javnim preduzećima.

Vlast nije direktno odgovorila na ove primedbe, već je samo navela da demokrate dok su bile na vlasti nisu ništa uradile da reformišu upravu.

Dodajmo i da će Skupština grada na sednici usvojiti nekoliko urbanističkih planova, park kod Instituta u Sremskoj Kamenici proglasiti za spomenik prirode, doneti nove statute svih javnih preduzeća, kao i nekoliko manjih kadrovskih izmena.

  • Privatnik

    17.11.2016 13:16
    Mirko
    Treba nam javni sektor, ali nam ne treba zaposlenih 800.000 ljudi u javnom sektoru,
    Sav višak treba otpustiti.Prvenstveno iz JP i kojekakvih Agencija sa enormnim platama.
    Ne može 500.000 zaposlenih u privatnom sektoru da izdržava 800.000 zaposlenih u javnom sektoru i 1.400.000 penzionera.
    I da te obavestim, osim javnog postoji i privatno školstvo i zdravstvo u Srbiji.Ne smatram da zdravstvo i školstvo treba da bude u celosti privatno, državne škole i zdravstvene ustanove moraju da postoje, ali te obaveštavam da privatnici i u ovim profesijama postoje.
  • Mirko

    17.11.2016 12:11
    Privatnik
    Pa ako je tako onda šta će nam javni sektor, ne treba nam ni vojska ni policija ni zdravstvo ni školstvo, šta će nam uredjen sistem, treba da živimo u kamenom dobu...
  • Pićuka

    16.11.2016 21:00
    I šta se tu sada promenilo? Neka im daju državne pozajmice od 200.000 dinara i neka krenu u sopstveni biznis. Pošteno ILI napredno, bili kako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti