Preko Poljoprivrednog fakulteta zloupotrebljavaju se državni podsticaji?

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, odnosno Departman za stočarstvo na kojem je Glavna odgajivačka organizacija za Vojvodinu, nije po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja dostavio dokumente kojima bi opovrgao sumnje da se preko te institucije godinama zloupotrebljavaju državni podsticaji za stoku i nanosi šteta budžetu Srbije, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
Po informacijama i dokumentima kojima raspolaže, VOICE navodi da su na Departmanu za stočarstvo, odnosno Glavnoj odgajivačkoj organizaciji, odobravani pedigrei stoke sa vojvođanskih farmi na osnovu kojih su uzimane subvencije i za grla koja nisu priplodno kvalitetna, te se za njih ne bi mogli dobiti podsticaji iz državne kase.
 
U nekim od zahteva za izdavanje pedigrea i iz samih pedigrea vidi se da se podaci o poreklu životinja ne slažu, kao i da su za jedno grlo navedene različite oznake za oca ili majku, a, bez obzira na sve to, na te papire stavljan je pečat Glavne odgajivačke organizacije, navodi VOICE pozivajući se na svoje izvore.
 
Taj istraživački centar dodaje da je prevođenjem nekvalitetnih priplodnih grla u kvalitetna, suprotno zakonu i pravilniku, pravo na državne subvencije ostvario veliki broj odgajivača nekvalitetnih priplodnih životinja.
 
"Sumnja se da se samo za godinu dana, na ime podsticaja u stočarstvu, država ošteti i za stotinu miliona dinara, što znači da se malverzacije u prethodnih desetak godina mogu meriti milionima evra", piše VOICE.
 
VOICE navodi da je od Poljoprivrednog fakulteta–Departmana za stočarstvo krajem maja zatražio da dostavi sve pedigree životinja, odnosno izvode iz matične knjige koje je Glavna odgajivačka organizacija odobrila u 2015. i 2016. godini, kao i sve zahteve koji prate izdate pedigree, ali fakultet nije poslao te dokumente ni nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio toj instituciji da ih dostavi.
 
Snežana Trivunović koja rukovodi Glavnom odgajivačkom organizacijom nije želela da komentariše ove navode.
 
"Sve što je vezano za klevete i uvrede na moj račun predato je sudu. To je stvar sudskih organa, a kada se taj postupak okonča, daću izjavu. Ne želim da odgovaram na te uvrede", kazala je ona za VOICE.
  • stocar

    26.11.2016 16:15
    a oprema za mleko
    Treba traziti da objasne kako su od 2009 pa do 2013 godine dosli u posed opreme za ispitivanje mleka. Opreme koja vredi preko milion evra. Poklonilo im ministarstvo poljoprivrede, bas kad je profesor sa tog departmana za stocarstvo bio ministar. Znaci sam sebi. Slucajno se desilo. Sada sa tom poklonjenom opremom nama pregledaju mleko, sbakog meseca pp ceni od 1100 dinara mesecno! Ja dobijem 25000 subvenciji a njima platim 11000 dinara godisnje za analize po kravi, za analize koje rade na opremi koju je drzava kupila od poreza. Istog poreza koji sam i ja placao!
  • VladimirNS

    24.11.2016 21:12
    @ UNS 24.11.2016 • 16:06 Motiv
    Sigurno je to motiv. Zna se, i o tome je pisano da ova ustanova zapošljava samo po konkursu. E, sada što su deca profesora najpametnija, najsposobnija i najbolja za taj posao to nije njihov problem, nema tu protekcije ni tokom studija, a ni prilikom zapošljavanja. I ostali fakulteti su "privatizovani", ako deca ili supružnici nisu baš toliki kapacitet da budu profesori, postaju laboranti, sekretarice, rade na službi, ma nađe im se neko mesto već.
  • VladimirNS

    24.11.2016 19:36
    ko će kome, ako ne svoj svome
    Ne bi me čudilo, bivši ministar poljoprivrede je sa tog departmana. Treablo je finansirati onoliku vikendicu na Ćerevićkoj adi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti