FOTO: Više stotina medicinara tražilo veće plate i bolje uslove rada

Nekoliko stotina zaposlenih u zdravstvu protestovalo je danas u minut do 12 na Pozorišnom trgu.

Okupljeni su upozorili na stanje u kom se nalaze zdravstveni radnici. Istakli su da zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu dovoljno plaćeni, da nema dovoljno lekara, medicinskih sestara, i zahtevaju da se povećaju plate i isplati jednokratna pomoć svim zaposlenima u zdravstvu.

Takođe, okupljeni zahtevaju da RFZO prestane sa nezakonitim umanjenjem sredstava koje zdravstvene ustanove koriste za isplatu prekovremenog rada zaposlenima.

Na protestu su istaknuti i problemi sa kojima se suočava većina apoteka u državnom vlasništu. Članovi sindikata traže da se reše problemi državnih apoteka koje ne mogu da se takmiče sa privatnim apotekama jer je konkurencija nelojalna, a državne apoteke nespremne uvedene u tu borbu.

Predsednica pokrajinskog odbora sindikata Dunja Civrić kazala je da su se odlučili da protest bude održan u Novom Sadu zato što su odatle kretale najbolje akcije sindikata.

"Setite se 2006. godine i jedinog značajnog povećanja plata koje smo imali. Tada smo počeli odavde. Ovde smo, jer ne možemo trpeti da pokrivamo dva radna mesta, a da nam se plati za pola", rekla je ona i istakla problem odlaska zdravstvenih radnika iz Srbije. "Toliko nam je dobro da nas je sve manje, mladi odlaze, a mi ovde branimo naša prava i prava pacijenata koji imaju pravo na lekara, medicinsku sestru, negovatelja. Građani imaju pravo na apoteke", rekla je Civrić.

Predstavnici novosadske državne apotekarske ustanove istakli su stanje u kom se nalaze, rekavši da dobijaju svega 15.000 dinara mesečno kao i da su jedini zdravstveni radnici koji nemaju overene zdravstvene knjižice. Više o problemima Apoteke "Novi Sad" možete pročitati OVDE.

Protestu su prisustvovali i zdravstveni radnici iz drugih gradova kao što su Beograd, Šabac, Pančevo, Niš i drugi.

  • Pacijent

    14.12.2016 01:18
    Gradjann
    E vidiš ja plaćam 7.500 dinara svakog meseca za zdravstveno, a nisam bio kod DRŽAVNOG lekara već više od osam godina,Ni jednom. Plaćao sam par puta u privatnim ordinacijama peglede i snimanja ultra zvukom -jer u državnoj ustanovi ne mogu da dodjem na red!
    Država neka leči penzionere sa nekim drugim parama ne sa mojim!Nisu meni uplaćivali doprinose več Fondu PIO!Takodje ni socijalni slučajevi i navodno nezaposleni sa biroa, što rade na crno, a zdravstveno dobijaju gratis (čitaj o mom trošku) nisu moja obaveza.
    Ja hoću da zaključim polisu privatnog zdravstvenog osiguranja, a da me država oslobodi besmislenog plaćanja za lečenje nekih drugih
    PS.Po osnovu mojih uplata samo sam ja osiguran, nema članova porodice osiguranih preko mene
  • Gradjann

    13.12.2016 23:03
    Dvanest i po post od pedeset hiljada (kolika je prosecna plata) je nekh sest hljada mesecn da li znate koliko kosta jedan pregled i koliko jos penzionera vi placate sa tih 12,5 posto . Tome nisu krivi ti ljudi koji su se skolovali dvadeset godina da bi od njih trazili carobni napitak koji sve leci i ciji je posao samo da ga napise...
    Kriv je sistem koji zadnjih godina vise nije odrziv jer je napravljen kada je bilo vise radnika od penzionera
  • ha ha ha

    12.12.2016 14:06
    Mila
    Pa vi već godinama unatrag radite po minimumu procesa rada.Primate samo hitne slučajeve, a ostalima zakazujete za za 55 meseci pregled i pošaljete u privatnu ordinaciju.
    Baš ste me nasmejali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti