FOTO: Lekari KCV prvi put izveli mehaničku trombektomiju

Lekari odeljenja urgentne hirurgije Kliničkog centra Vojvodine su, zajedno sa svojim timom, u noći između petka i subote prošle sedmice izveli prvu mehaničku trombektomiju moždanih arterija.
Ovu metodu je u Srbiji do sada jedino rutinski primenjivala Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu. 
 
Mehanička trombektomija moždanih arterija je najsavremenija metoda lečenja akutnog moždanog udara vađenjem tromba. Ukoliko se izvede u odgovarajućem vremenskom intervalu, unutar prvih šest sati od pojave simptoma, ovakva intervencija smanjuje rizik u nastanku infarkta mozga i omogućava bolji oporavak pacijenta, poručuju u Kliničkom centru Vojvodine. 
 
"Za izvođenje ove metode lečenja, pored tehničkih preduslova i opremljenosti ustanove, neophodna je visoka stručnost, edukovanost i uigranost multidisciplinarnog tima sastavljenog od neurologa, interventnih radiologa, anesteziologa, medicinskih sestara/tehničara, rendgen tehničara i anestetičara. Izuzetno je važno rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i brz transport pacijenta u jedinicu za moždani udar predstavlja preduslov za uspešnu primenu terapije. Sa ponosom možemo da naglasimo da je interventni tim funkcionisao savršeno i da je u potpunosti opravdao reputaciju visoko stručne ustanove u kojoj radi", poručuju u ustanovi.
 
Tim koji je izveo prvu mehaničku trombektomiju činili su: neurolog dr sci. med. Aleksandar Jovanović, načelnik Odeljenja urgentne neurologije UC, radiolog dr Dragan Anđelić, anesteziolog dr Severina Zjalić i drugi dežurni lekari, organizacione sestre i medicinski tehničari. Uspešnom sprovođenju cele procedure značajno su doprinele medicinske sestre sa Odeljenja urgentne neurologije, koje su učestvovale u zbrinjavanju i nezi pacijenta na odeljenju.
  • Neko

    13.12.2016 16:26
    Želim samo da pomenem dr Sanelu Popović koja je na vreme prepoznala simptome u prijemnoj ambulanti i preduzela sveukupnu pripremu pre intervencije!!! Svaka čast,carice,nismo ni sumnjali!!!
  • /

    13.12.2016 08:03
    /
    ovo nisu oni koji uzivaju u ''protestu''
  • Covek

    13.12.2016 08:01
    @B
    @ruzno iskustvo
    .. U okeanu dobrog, pljuvači i smradovi biraju da trube SAMO o lošem. Toliko da je to već svima dosadilo! Samo još frustranti u tome uživaju. ..

    Ko ste vi da drugome kazete da je smrad ? Istina nije pljuvanje . Sta cu sad zbog jedne operacije da hvalim lekare ? Odakle vam ideja da je onaj koji govori istinu frustriran ? Bolje da ne dozivite ono sto i moja bolesna majka dok sam je vukao iz doma zdravlja u dom zdravlja i tako iz dana u dan i noci u noc , gubeci pri tom zivce , snagu i novac. Jedna operacija ne moze popraviti aroganciju i drskost nasih lekara . I da zakljucim : vi ste jedan fin i lepo vaspitan gospodin .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti