Građani sve češće obezbeđuju ono što se očekuje od države

Poslednjih godina svedoci smo trenda da građani sve češće preuzimaju ulogu države i pomažu bolesnim sugrađanima onda kada sistem zakaže.
Iako građani Srbije uživaju pravo na zdravstvenu zaštitu, sve češće ispred ulaza u radnje ili u holovima institucija viđamo kutije sa nečijom slikom i porukom koliko hiljada evra nedostaje za uspešno lečenje u inostranstvu. 
 
Kako za 021.rs kaže sociološkinja Miljana Vorkapić Viček to što se građani sve češće okreću jedni drugima govori u prilog tome da je država u teškoj situaciju, da nema sredstava ili da se ona namenjuju za stvari koje građanima ne predstavljaju prioritet.
 
"To je problematično jer se stiče utisak da građani na dva mesta izdvajaju svoj novac. Naravno, uvek bi trebalo da smo humani i pomognemo nekome u nevolji, ali sa jedne strane građani finansiraju državu i vlast preko poreza i doprinosa. Logično je da imaju očekivanja, jer to je njihov novac. A situacija je da i pored toga, izdvajaju još da bi pomogli. Sa pozitivne strane to govori i da se budi individualna svest ljudi i da ta solidarnost može da dovede do konkretnijih promena. Naravno, preduslov je da takve inicijative budu istrajne", objašnjava Vorkapić Viček.
 
Ono što još može biti razlog zbog kojeg je postalo lakše da se građani obrate građanima, a ne državnim institucijama, jesu brojne komplikacije. Da bi se stiglo do bilo kakve pomoći potrebno je prolaziti kroz mnogobrojne procedure, čekanja i nadanja. 
 
Aktivista Jovica Vukša jednom prilikom je izjavio kako "naše probleme neće rešavati niko osim nas samih". Međutim, kada je reč o stvarima koji nisu proizvod samovolje čoveka, poput bolesti, onda odgovornost da pruže pomoć imaju i drugi. 
 
"Građani su primorani da rešavaju sami svoje probleme, jer ne postoji odgovornost u sistemu prema narodu. Trenutno se sistem ne boji građana i nije ih briga da li postoji dovoljno novca za lečenje dece, kakvi su nam domovi zdravlja ili da li ima smeća na obali Dunava. Ali to je ono pitanje šta je čovek? Da li čovek taj koji će sagnuti glavu pred problemom i koristiti uvek izgovor kako sami ne možemo ništa. Ako svi uradimo nešto što nam se čini kao sitnica, možemo doći do nekog rezultata", priča Vukša. 
 
Najavu novogodišnjih dočeka i kupovinu novih svetiljki i ukrasa građani su dočekali inicijativom da se novac namenjen za to preusmeri za lečenje bolesne dece. Novosađani su pokrenuli peticiju, koju je potpisalo preko 3.000 građana. Međutim, gradski oci na ovaj predlog nisu odreagovali. Naprotiv, ispoštovali su javnu nabavku i izdvojili više od 14 miliona dinara za nabavku novih ukrasa za delove grada van centra. 
 
"Ulaganjem u novogodišnju rasvetu za one delove grada koji nikada do sada za vreme praznika nisu bili ukrašeni želimo da pokažemo da su nam svi građani jednako bitni, bez obzira u kom delu novosadske opštine žive", naveli su u Gradu. 
 
Pokretač inicijative Nemanja Ostojin poručio je ranije za 021.rs da ukrašeni Novi Sad izgleda lepo, ali da građani nemaju ništa od toga.
 
"Neke gradske uprave u Srbiji odlučuju da novac namenjen proslavi Nove godine usmere u kupovinu opreme za bolnice i humanitarne svrhe. Ovo je naš pokušaj da pomognemo ugroženima, kojih ima jako puno. Nemaju svoja sredstva, niko se ne odaziva na njihove apele i osuđeni su na lečenje sms-om", kazao je on.
 
Sociološkinja Miljana Vorkapić Viček smatra da se vlast vodi time da su delu građana obezbedili koncert izvođača kojeg možda ne bi imali priliku da čuju. Na taj način, kaže ona, vlast "miri" sopstvenu savest.
 
Podsetimo, slična situacija se dešava i sa državnim institucijama. Naime i one se u slučaju nužde sve više oslanjaju na donacije privatnih firmi i SMS pomoć građana, nego na samu državu. Više o toj temi možete čitati OVDE.
  • a rasveta

    22.12.2016 00:56
    svaki dan?!
    Da li bismo bar jednu tu sijalicu mogli dobiti za "zauvek" na Satelitu? Svetlo na svetlo za praznike a mi i dalje u tamnom vilajetu.
  • dobrotvorka

    21.12.2016 17:39
    NIJE ISTINA
    Da Država nema sredstava, nego Državu vode PARAZITI kojima ljudski život ne vredi ništa, sem sopstveni. Uvek im je malo para za njihove prohteve; auta, vile, slavlja, vatromete, putovanja, ludovanja... i sve preko naše grbače! KRAJNJE JE VREME DA SAMI SEBI POMOGNEMO, JER NIKO DRUGI NAM NEĆE POMOĆI!
  • Izdajnik, nema šta

    21.12.2016 07:49
    Državu na tender
    Demokratija je moćna stvar. Građani bi trebalo da imaju pravo odlučivanja o svemu.
    Većinski. A manjina mora da poštuje odluke. Tako kaže doktrina demokratije.
    E, sad nismo zadovoljni državom. Teorijski, a i praktično, mogli bi da organizujemo referendum za odricanje od teritorije i predaju države na tenderu, najboljem ponuđaču.
    Znači, većinski se složimo na referendumu, organizujemo tender i ponudimo teritoriju Republike Srbije za preuzimanje nekoj drugoj državi, koja ima bolje organizovanu vladu i nudi veći dohodak po glavi, kao i bolje zdravstvo, uz garantovano obrazovanje.
    I trenutna vlada nema šta da se pita o tome, jer građani odlučuju.
    To bi bila prava demokratija. Pa da.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti