U Novom Sadu najviše nezaposlenih između 25 i 29 godina

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu, na kraju novembra ove godine bilo je prijavljeno 21.504 nezaposlenih, što je u odnosu na novembar prošle godine 5.336 osoba, odnosno 19,88 odsto manje, kažu u NSZ.

Nešto više od polovine nezaposlenih čine žene, dok su osobe između 25 i 29 godina najzastupljenije na njihovoj evidenciji.

Na zaposlenje čeka najviše radnika bez zanimanja, potom diplomiranih pravnika, ekonomskih tehničara, maturanata gimnazije, prodavaca s trećim stepenom stručne spreme, diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, potom mašinskih tehničara, ekonomista za finansije, računovodstvo i bankarstvo sa četvrtim stepenom stručne spreme, kao i prodavaca s istom stručnom spremom. Među njima ima i sedam doktora ekonomije, četiri doktora poljoprivede, tri doktora društveno-humanističkih nauka i tri doktora psiholoških nauka.

"Međutim, ne može se reći da ti profili nisu evidentirani, već u najvećem broju slučajeva informisana lica odbijaju da prihvate ponude, najčešće zbog udaljenosti mesta rada ili ponuđenih uslova za rad, a dešava se i da jednostavno nemaju odgovarajuće kompetencije potrebne za određeno radno mesto", navodi se u objašnjenju NSZ-a.

Kako ističu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Novom Sadu na smanjenje broja nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu doprinelo je "povećanje tražnje za radnicima na tržištu rada, uspešne mere aktivne politike zapošljavanja koje stimulišu zapošljavanje, kao i manji broj novopridošlih lica na Biro". Na taj spisak svakako da se mogu dodati i dve američke kompanije "Lir" i "Delfi" koje su u konstantnom procesu zapošljavanja.

Trenutno je aktuelna prijava 300 slobodnih radnih mesta u "Delfiju" za operatere u proizvodnji. Ta kompanija je do sada testirala i intervjuisala 3.152 zainteresovanih, a od toga su gotovo 2.000 uputili kod poslodavca.

Među najtraženijim su farmaceuti, lekari specijalisti, profesori matematike, fizike, stranih jezika, građevinski inženjeri i oni iz oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, zavarivači, knjigovođe, računovođe, zdravstvene negovateljice, medicinske sestre, kuvari, elektrotehničari, tehničari za biotehnologiju, kompjutersko upravljanje, vozači kamiona s iskustvom i drugi. Nešto traženiji su i komercijalisti, agenti osiguranja, menadžeri prodaje, građevinski radnici i radnici mašinske struke.

U Novom Sadu je evidentirano 1.527 nezaposlenih osoba s invaliditetom, što je približno isto kao u novembru prošle godine, kada ih je bilo 1.534, kažu iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Najviše ih je s prvim stepenom stručne spreme, zatim s trećim i četvrtim. Tokom 2016. godine zaposleno je 309 osoba s invaliditetom i to najčešće na manje plaćenim radnim mestima, kao što su spremačice, magacioneri i pomoćni radnici, kažu iz NSZ-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti