Umesto Agneš Ozer, na čelu Muzeja Vojvodine Drago Njegovan

Pokrajinska vlada je smenila direktorku Muzeja Vojvodine Agneš Ozer i za v.d. direktora imenovala istoričara Draga Njegovana.

On je imenovan na funkciju na rok od godinu dana, navedeno je u rešenju Vlade.

Njegovan je na Fakultetu političkih nauka doktorirao 2004. godine. Bio je šef Odseka za noviju istoriju Muzeja Vojvodine, pomoćnik i zamenik direktora Muzeja Vojvodine i direktor Muzeja grada Novog Sada. 

Njegovan je zaposlen u Muzeju Vojvodine kao muzejski savetnik i uglavnom se bavi istorijom Novog Sada i Vojvodine u XIX i XX veku.

Široj javnosti je poznat kao nekadašnji direktor Muzeja grada Novog Sada za čije vreme su, tačnije 2006. godine, ukradene vredne slike "Glava Hrista" nepoznatog autora, "Noćni pejzaž sa pecarošem" Frančeska Mole, "Portret Seneke" Pitera Rubensa i Rembrantov "Portret oca".

Samo jedna slika je nađena 2013. godine, a ni do danas lopovi nisu uhvaćeni.

  • muza...

    03.01.2017 18:28
    beše jednom jedan Muzej
    Ne znam šta se desilo sa uglednom muzejskom kućom kakav je bio Vojvođanski muzej od 1947 do 1992. kada je nasilnim spajanjem sa još jednom istitucijom u gradu osnovan Muzej Vojvodine. Ne znam čime su zaposleni u toj ustanovi zaslužili da se već 25 godina ta institucija devastira, da se iz nje iznose vredne muzealije, da se kao na promenadi postavljaju "direktori" sa i bez konkursa. Sramota za Pokrajinsku vlast koja je dozvolila da se jedna takva ustanova uguši ( ili ćer se ugušiti uskoro) ali veliki deo odgovornosti je na osnivaču.
    Ne znam čime je Drago Njegovan zaslužan da vodi takvu ustanovu. Sve što je uradio od kad je došao u Muzej Vojvodine je unovčavanje svog ličnog interesa: od magistrature do doktorata. A to su kako je neko primeto samo prepisani podaci iz tuđih radova.. Kao politikolog, on nije ni trebao da dođe u ustanovu kulture. Ali u zemlju čuda sve je moguće.
    Sada je na mesto zamenika i pomoćnika postavio isto tako "vrsne stručnjake" da ga brane od kustosa.
    Sa njim Muzej je dotakao dno.!!!!!
    Kako se to nije desilo sa Galerijom Matice Srpske. Tamo vlast ima interes da se čuvena direktorica ne dira jer ona je i komunističkog režima.
    Nekima su promene ili tranzicija donele samo probleme a neki su napredovali.
    Ko vuče konce.
    Pa Drago NJegovan je do sada promenio sve stranke i od svake je dobio adekvatnu nagradu. Sramota za sve nas. O njegovim postupcima i promašajima niko ne govori. Oni su za sada pod tepihom.
    Bilo bi dobro da ih neko iznese na videlo.


  • Marko

    23.12.2016 16:44
    original falsifikata
    Gospodin Njegovan je svojevrsni fenomen naucni savetnik bez ijednog rada na SCI listi. Takav predlog su Mikavica i ostali na Filozofskom UNS mainovali. bruka i stamota sto covek koji se seti od 1993 se "bavi" temom politke u Vojvodini. Sa Ocicem vode politikanstvo...
  • Lala

    23.12.2016 07:25
    Ispravka
    Zarad istine, gospodin Njegovan dr Drago nije istoričar, već politikolog., uz sve ono što je prethodna sugrađanka navela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.