Jovan Dejanović poklonio Arhivu Novog Sada dokumente o Spensu, Mišeluku, zabeleške o Titu

Dugogodišnji gradonačelnik Novog Sada Jovan Dejanović poklonio je Arhivu Novog Sada bogatu arhivsku građu u kojoj se nalazi dokumenti o podizanju Spensa, "Mišeluka", rešenje o izgradnji Mosta slobode, ali i beleške koje je pisao u prošlosti.
Kako piše "Dnevnik", Dejanović je poklonio materijal koji je skupljao tokom života, a čine ga izveštaji, govori, teze, diskusije, telegrami, pisma i fotografije uglavnom iz vremena kada je Dejanović bio na čelu Novog Sada, odnosno između 1974. i 1982. 
 
Tako je u Ličnom fondu Jovana Dejanovića, kako će ova građa biti ubuduće vođena u Arhivu, pohranjen i kompletan pregled štampe, domaće i strane, o podizanju SPC "Vojvodina", dosta dokumenata se odnosi na opštejugoslovenski konkurs za urbanističko uređenje "Mišeluka", a tu je i rešenje o izgradnji Mosta slobode. Veoma važan deo poklonjene građe odnosi se i na pisma upućena njegovom projektantu Nikoli Hajdinu, a zanimljive su i Dejanovićeve lične zabeleške o Titu, kao i izveštaj o boravku Josipa Broza u Novom Sadu 7. novembra 1975.
 
Direktor Arhiva Novog Sada, istoričar Petar Đurđev, zahvaljujući se porodici Dejanović na vrednom daru, najavio je da će kuća koju vodi učiniti sve da što brže obradi ovu građu i pruži je na korišćenje ne samo istraživačima, nego svima koji su zainteresovani za taj deo istorije grada.
 
"Korak porodice Dejanović trebalo bi da bude i svojevrstan poziv svima koji su činili deo društveno-političkog života Novog Sada da bar nešto od sačuvanih dokumenata ili ličnih zapisa predaju nadležnim institucijama. Nažalost, dosadašnja praksa je pokazala da se naslednici uglavnom ne odnose prema takvom materijalu s dužnom pažnjom, a naša nauka vapi za živom građom 'iz prve ruke', koja će joj omogućiti da rekonstruiše i one još uvek maglovite delove naše istorije u drugoj polovini 20. veka. I nadam se da ćemo, zahvaljujući ovakvim fondovima, biti mnogo bliže danu kada će biti napisana sveobuhvatna istorija Novog Sada, koju naš grad još uvek nema, a itekako je zaslužuje", rekao je Đurđev.
 
Dejanović je naveo da se u fondu ne nalazi sva građa koja prati njegov boravak u Novom Sadu. Kako kaže, žao mu je što o nekim događajima nema sačuvane dokumente. 
 
"Recimo, u vreme kada sam bio predsednik Socijalističkog saveza grada, sredinom šezdesetih, uoči Nove godine smo uz pomoć velikog broja gradskih firmi, u Katoličkoj porti izgradili čitav Sneškograd, kroz koji je prošlo na hiljade malih Novosađana. Ali mislim da ima u dokumentima koje predajemo Arhivu grada dosta vrednog materijala i duboko sam uveren u to da su oni sada u rukama vrsnih arhivista koji će znati o njima da brinu", zaključio je Dejanović.
  • Grgolj

    26.12.2016 21:51
    Ubedljivo najveći broj dokumenata su društvene, tj. službene, arhivske prirode. Dakle, deda Jova nije ovlašćen da ih nosi kući pa da ih posle poklanja. Ajd', budimo malo mekši: odneo ih kući da bi ih sačuvao od propadanja.
  • Lotre

    25.12.2016 12:56
    @Nervirach
    Priznaces ipak da su oslobodioci bili bolji od ovih okupatora.
  • Mikica

    25.12.2016 12:50
    Jovo, ostalo ti je jos samo da prihvatis da bi se to izgradilo i da je neko drugi bio na tvom mestu. Takva su to vremena bila. Neko je doneo odluku obezbedio pare a ti si se tu nasao i da nisi znao zasto. Biti u SSRNJ i nije bilo nesto u to vreme, tj bilo je na tercem mestu, posle drzavnih i partijskih funkcija apre sindikata.Budi iskren u ovojim godinama bar jednom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti