Novosađani ujedinjeni u pomoći deci iz svratišta i beskućnicima

Brojni Novosađani organizovaće pred kraj ove godine humanitarne akcije za decu iz svratišta i za beskućnike.
Kako bi barem malo otoplili praznični period i uneli nadu ljudima na marginama društva, Novosadska biciklistička inicijativa, Eko Kurir i istaknuti pojedinci sakupljaju hranu, garderobu, sredstva za higijenu, kao i novac i ostale potrepštine i prosleđuju ih onima kojima su najpotrebnije.
 
Već dugu godinu zaredom, porodica Popović organizuje akciju za beskućnike. Kako za 021 kaže Dušan Popović, svi Novosađani zainteresovani da pomognu mogu da dođu u petak, 30. decembra na Trg slobode od 15:30 do 17:30 i donesu pakete hrane, odeću i obuću. "U obzir dolazi konzervirana, upakovana hrana. Godinama su beskućnici u deficitu sa donjim vešom i čarapama, pa je poželjno i to doneti. U pitanju je jednostavno jedna inicijativa da svako pruži koliko može i da ovim ljudima pomognemo kad je najteže", kaže Popović. Akcija ovog para zove se "Novogodišnja trpeza" za beskućnike i zamišljena je kao pristojan obrok za svakog beskućnika, građanina Novog Sada kojem treba pomoći.
 
"Trebalo bi da se i nadležni više angažuju, jer su sadašnji kapaciteti nedovoljni. Takođe, ukoliko imate prehrambene proizvode u vidu brašna, šećera i slično, trebalo bi direktno da odnesete u Narodnu kuhinju, s obzirom na to da u prihvatilištu ne postoji mogućnost spremanja hrane", objašnjava on. 
 
Sve prikupljeno biće transportovano direktno beskućnicima.
 
Za beskućnike, ali i decu iz svratišta angažovali su se Novosadska biciklistička inicijativa i Eko Kurir u okviru novogodišnje biciklističke vožnje Kritična masa. Ovog petka u 17 časova Kritična masa kreće iz Limanskog parka, a kako za 021 kaže predsednik NSBI Marko Trifković, građani koji žele da donesu potrepštine mogu da dođu oko 16:30 u park. "Preporučuje se građanima da donesu ispravnu, čistu garderobu i ambalažiranu hranu za pomoć beskućnicima, te neke slatkiše za decu. Mi ćemo preneti slatkiše do svratišta i uručiti mališanima. Takođe, provešćemo kvalitetno vreme sa njima kako bismo ih usrećili u ovom periodu kada je darivanje srž svega, pa tako i darivanje vremena i pažnje", kaže Trifković.
 
Mihajlo Purić ispred Eko Kurira kaže da je pažnja najbolji poklon i dodaje da su beskućnici veoma zapostavljena grupa u gradu.
 
"Zato sada skrećemo pažnju na starija lica, ali i na decu iz svratišta, koji će se sigurno obradovati slatkim paketićima. Zahvaljujemo se svima koji se odazovu akciji i nadamo se da ćemo uspeti da obradujemo sve kojima je pomoć potrebna", navodi on.
 
Još o ovim akcijama za decu iz svratišta i za beskućnike možete da pogledate na Fejsbuku OVDE i OVDE.
  • Drndara

    26.12.2016 13:40
    Svaka čast, Novosađani! Ponovo radite ono što bi država morala da radi onako po difoltu. To znači da ste bolji i veći od države u kojoj živite. Ne zaslužuje vas i biće joj žao kad vas izgubi, ali o tome je trebala da misli ranije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti