Inspektori zatvarali privatne klinike zbog fiskalnih računa, "pala" i jedna novosadska

Poreznici su tokom praznika prvi put zbog nepravilnosti u radu zatvorili dve zdravstvene ustanove.
Prema saznanjima lista Blic, zatvorene su klinike "Impuls" iz Beograda i poliklinika "Dijagnostički centar" iz Novog Sada. Ove dve privatne zdravstvene ustanove zapečaćene su na sedam dana, a na objekte je stavljena crvena traka Poreske uprave. Ovu informaciju potvrdila je i Poreska uprava.
 
"U toku praznika po prvi put su kontrole proširene i na privatne zdravstvene ustanove u Beogradu i Novom Sadu. Prilikom obavljenih kontrola, utvrđene su nepravilnosti u poslovanju, poput neizdavanja fiskalnih računa pacijentima, odnosno neevidentiranje usluga preko fiskalnih kasa", naveli su u Poreskoj upravi.
 
Kako su istakli, medicinske ustanove kod kojih je utvrđeno da ne poštuju zakonske procedure su privremeno zatvorene. "Protiv odgovornih osoba podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti", dodali su u Poreskoj upravi.
 
Ipak, oni nisu mogli da otkriju i nazive zdravstvenih ustanova koje su zatvorili, pozivajući se na stroge zakonske propise koji ih štite.
 
Kako saznaje 021, kontrole su vršene krajem prošle godine i do Božića ove godine, te su u tom periodu i zatvoreni pomenuti objekti. Kazneni period od sedam dana je istekao, te i novosadska i beogradska klinika sada redovno rade, u šta se uverio 021.
 
S druge strane, inspektori Poreske uprave nastavljaju pojačanu kontrolu poreskih obveznika širom Srbije, "kao jedan od efikasnih vidova borbe protiv sive ekonomije, proširujući obuhvat kontrola na različite delatnosti".
 
"Poreska uprava će i u 2017. godini nastaviti sa aktivnostima koje podrazumevaju potpunu primenu propisa prema svim poreskim obveznicima na teritoriji Srbije. Apelujemo na sve poreske obveznike da poštuju propise i razvijaju kulturu plaćanja poreza", naglasili su u Poreskoj upravi.
  • RINGISPIL

    27.07.2017 19:04
    samo posteno
    Siroka je ovo i ozbiljna tema, kraja nema. Okrugli pecat sa imenom lekara u drzavnoj praksi i cetvrtasti pecat sa imenom lekara u privatnoj praksi, obavezni izvestaj lekara sa zaglavljem institucije i datumom. Pecate cuvati u kasi ustanove i samo licno preuzimanje. Jedan lekar ne moze imati oba pecata, to za pocetak. Ukinuti obavezno osiguranje, samo licno osiguranje sa jedinstvenim racunom pa ko voli i ima neka se leci gde hoce. Ko ne uplacuje neka se potrudi da uplati nesto da bi dobio bilo sta u zdravstvu, koliko muzike toliko zdravlja. Od devedesete godine na ovamo iz drzavnih ustanova se pokralo materijala za milijarde dinara, bilo direktno ili preko ne evidentiranih usluga za racun privatnog dzepa. Koliko se samo sa VMA u vreme sankcija pokralo vate gaze i rastvora pa i higijenskih sredstava mogla je drzava jos tri takve ustanove da napravi. Pa heksalab pa belmedic i jos mnogo drugih su gle cudom poceli privatnu delatnost tu negde oko 1992 ili 1993 godine a sve lekari koji su radili u drzavnim ustanovama. Ovaj narod nema mozga napada postene privatnike za fiskalne racune a oni izdrzavaju celu drzavu ukljucujuci i drzavne lekare. Svi vole zapadni standard a komunisticke navike e pa narode nemoze tako besplatnog rucka nema a jos manje da neko samo placa a neko samo koristi.
  • neko u prolazu

    15.01.2017 17:55
    odgovor
    Nebojsi
    Niti jednoga momenta ne odobravam neizdavanje racuna, niti sam to u prethodnom postu uradio. Ako ponovo pazljivo procitate, uvericete se u to. Ali osporavam nacin na koji se ovde argumentuje (od strane citalaca u komentarima) ovaj slucaj.
    .
    Clan 25 zakona o PDV govori o izuzimanju iz PDV-a obveznika koji je u sistemu PDV-a, ali je izuzet njegovog placanja. O tome sam objasnio u prethodnom postu. Takodje i clan 33, ali po drugom osnovu.
    Nije mesto da sada o ovom polemisem.
    .
    Da li je obveznik (preduzetnik) pausalno oporezovan, pa mu je dozvoljen obrt do 8 miliona uz fiksni iznos poreza na dohodak i doprinosa ili "vodi knjige", kada je obrt veci od 8 miliona, pa porez na dohodak i doprinose placa srazmerno dobiti, to je drugo pitanje.
    Niste videli razliku izmedju PDV-a i poreza (i doprinosa) na dohodak. To je ono na sta ukazujem.
    .
    @ potpisano "bas si u prolazu"
    Bilo bi dobro prvo procitati sta neko napise, pa ako ne razumete, nije sramota traziti pojasnjenje. Mozda nesto i naucite. Nije civilizovano vredjati.
  • Nebojša

    13.01.2017 22:13
    odgovor NEKOM U PROLAZU
    To što NISU u sistemu PDV-a govori o KRIMINALU, jer se oni vode sa prometom do 8 miliona RSD. A svi imajju preko 8 miliona prometa.
    Ni jedan zubar ne daje RAČUN, Dao sam 1200 EUR i to moralo je u EUR ili po prodajnom kursu za dete BEZ RAČUNA naravno jer ne daju RAČUN u bulevaru S. Jovanovića.
    MEDLAB DAJE RAČUNE UVEK recimo i oni su primer kako treba da se radi.
    SVI ONI BEZ OBZIRA KAKO SE PRIJAVILI MORAJU DA IZDAJU RAČUN.
    Koji lekar daje račun. Da li daju Vejnović i ekipa račune. Vejnović je poznat po 700 EUR za carski rez a takvog su posatvili da sada vodi BETANIJU. A Višnjevac da li je od plate napravio kliniku na TELEPU.
    MI NEMAMO PORESKU UPRAVU za prave utajivače poreza,.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti