U novosadskom sudu 277 tužbi protiv Agencije za restituciju

Više od 2.000 građana tužilo je Upravnom sudu u protekle dve godine Agenciju za restituciju i Ministarstvo finansija zbog potraživanja oduzete imovine, a u Novom Sadu je u toku 277 predmeta.
Agencija za restituciju ima pune ruke posla s predmetima, ali i sudskim postupcima nezadovoljnih građana koji smatraju da su u procesu vraćanja (uglavnom zemljišta) oštećeni. Na području Novog Sada do sada je prvobitnim vlasnicima vraćeno 414 objekata - među kojima je 349 poslovnih prostora, 21 zgrada i oko 270 hektara zemljišta (građevinsko, šumsko, poljoprivredno). U Vojvodini je do sada 2.804 građana ostvarilo pravo na povraćaj imovine. 
 
S druge strane, crkvama je do sada vraćeno "in natura" ili zamenom nekom odgovarajućom imovinom oko 56 hektara zemlje i 89 kvadrata objekata.
 
"Najveći problem kod rešavanja predmeta je nedostatak dokumentacije iz katastra, istorijskih arhiva, budući da je od perioda oduzimanja do danas u prošlo i do 70 godina, kao i nemogućnost detaljne identifikacije parcela starog premera u pojedinim opštinama", navodi za 021 direktorka područne jedinice Novi Sad u Agenciji za restituciju Jasna Selaković. 
 
Međutim, proceduru vraćanja imovine usporavaju i lica koja se odlučuju da pravdu zatraže na sudu, a u toku je 1.196 takvih tužbi protiv Agencije i ministarstva. Od tog broja, 277 predmeta je u toku u odeljenju suda u Novom Sadu. Jedan od građana koji je nezadovoljan kojom brzinom mu se vraća zemlja je i 60-godišnji Novosađanin Milan B. On i familija potražuju 20 hektara zemlje u Banatu, a za tri godine im je vraćeno samo dva hektara. 
 
"Radi se o nekom komadu zemlje koji je u ledu i ne može ni da se iskoristi, ni da se proda. To ni država neće da kupi. Rekli su nam da će nam vratiti više hektara u celini, tražili su nam obimnu dokumentaciju koju smo mesecima prikupljali i na kraju nam je vraćeno nešto sitno. Ta zemlja je naša i dokazali smo to", kaže Milan za naš portal. 
 
Kako dodaje, za razliku od crkve, on plaća porez ovoj državi i ne dovodi u vezu imanje i obaveze.
 
"Rado ću plaćati porez na sve što imam od zemlje, samo da mi je vrate. Građanin je ovde u drugom planu i vidi se ko je povlašćen u restituciji, ko nema potrebu da tuži. Ni mi ne želimo da se vučemo po sudovima, ali ćemo morati", priča on. 
 
Nije jedini. Prošle godine je i Darko Stefanović iz Sremske Mitrovice najavio da tuži Agenciju jer mu dve i po godine uopšte nije odgovorila na zahtev za povraćaj imovine u centru Novog Sada. "Zato ću pravdu potražiti sudskim putem i tužbom protiv direktora Agencije, a do donošenja sudske odluke planiram da razapnem šator ispred Agencije u Masarikovoj ulici u Beogradu. Neka Srbija i svet vide kako se država ophodi prema običnim građanima", rekao je on za list Blic. Pitanje je koliko sreće će imati na sudu, jer statistika pokazuje da sud većinu tužbi građana odbaci ili odbije.
 
Inače, naši sagovornici će imati pravo na obeštećenje u novcu, ali tek od 2018. godine. Procenjeno je da će ovaj vid tzv. opšte restitucije trajati nekoliko godina.
  • Goran

    15.02.2022 10:18
    Restitucija
    Zemlja oduzeta 45g od mog dede još mi nije vraćena,ostao sam bez posla zbog zdravstvenog problema a ova vlast je uvela pošto imam pola jutra zemlje na svom imenu ne mogu da overim zdravstvenu knjižicu sad kad mi je najpotrebnija.Tako da sam primoran da poklonim Državi i ovu baštu od pola jutra.Zalosno to do sada nikada ni jedna vlast nije uvela a ovamo se hvale sa zdravstvom pa sad ispada da svaki migrant koji prodje kroz Srbiju ima veća prava od mene koji sam uplacivao zdravstveno osiguranje petnaest godina.
  • marko

    30.10.2019 08:27
    Pa sto ne napisete urgenciju Ministarstvu sa pozivom na broj predmeta...
  • Marko

    22.10.2019 19:32
    Marko
    Još uvek nista nikakvog odgovora iz ministarstva finansija bezobrazluk u maju bilo g dana!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti