Novi kampus Novosadskog univerziteta u kasarni "Arčibald Rajs"

Univerzitet u Novom Sadu trebalo bi da u narednom periodu dobije novi kampus i prostorije za održavanje nastave u objektu zaštićene kasarne "Doktor Arčibald Rajs", najavljeno je u Rektoratu.

Rektor Univerziteta Dušan Nikolić rekao je da se radi o inicijativi da se formira novi univerzitetski kampus u kompleksu ove kasarne zbog toga što neki od fakulteta imaju problema sa prostorom za izvođenje nastave i naučno istraživački rad.

On je napomenuo da su to pre svega Akademija umetnosti, kao i Fakultet tehničkih nauka, koji je zbog rušenja objekata u svrhu podizanja novog Tehnološkog parka ušao u "ozbiljne prostorne probleme".

Nikolić je rekao da kasarna neće biti rušena, već da će njene prostorije biti u potpunosti rekonstruisane, obzirom na to da je ona reprezentativni objekat, sa istorijskom vrednošću i pod zaštitom je države. Rokovi i način finansiranja ovog poduhvata još nisu poznati, a rektor je dodao da će obe teme biti u narednom periodu predmet ozbiljnih razgovora predstavnika republičke, pokrajinske i gradske vlasti.
 
"Ovo su razvojne perspektive za narednih nekoliko decenija, jer broj studenata raste, imamo veliki priliv stranih studenata, a očekuje se i ekspanzija u oblasti medicinskih nauka", objasnio je Nikolić.
 
Novi kampus koristili bi i Centar za strategijske i napredne studije Univerziteta, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta i stranih institucija, a u jednom od objekata bio bi formiran Muzej nauke i tehnike sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da je potreba za novim prostorom pozitivna stvar, jer govori o tome da se Novosadski univerzitet razvija, a posebno u oblasti informacionih tehnologija.
 
"Napravljen je Akcioni plan, zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu, koji sadrži niz stvari - od razvoja Tehnološkog parka, pa do širenja Univerziteta u objekte kasarne Arčibald Rajs i svemu što će se tamo dešavati", rekao je Šarčević. Koncept pod kojim će projekat biti sprovođen je ideja da u novom kampusu bude ostvarena "sinteza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", rečeno je novinarima u Rektoratu.   
 
Kasarna "Dr Arčibald Rajs" je 2011. bila u fokusu javnosti nakon što su je novosadski umetnici, organizacije za mlade i ostale civilne organizacije "skvotovale" i tokom te akcije zatražile od nadležnih da ona bude prevedena u gradsko vlasništvo i pretvorena u neku vrstu društvenog centra, zbog nedostatka prostora za nezavisne produkcije i umetnike u Novom Sadu. Aktivisti su od 22. decembra 2011. do 13. januara 2012. godine boravili u tog zgradi, gde su organizovali koncerte, predstave, radionice i performanse, ali osim formalnih sastanaka, gradske vlasti nisu odgovorile na njihov zahtev, a lokalne vlasti nisu reagovale ni kada je policija izbacila aktiviste iz kasarne.
 
Inače, u toku je druga faza izgradnje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, koja se finansira sredstvima Fakulteta tehničkih nauka i Evropske investicione banke, dok je deo zemljišta obezbedio grad Novi Sad. Arhitektonskim rešenjem je predviđeno da se park u obliku broda prostire na 26.000 kvadrata, od kojih bi 10.000 zadržao Fakultet. 
 
Predsednik Odbora za izgradnju parka Srđan Kolaković je, predstavljajući projekat, istakao da je 16.000 kvadrata namenjeno kompanijama koje bi prostor dobijale u zakup na 20 godina i to u sivoj fazi gradnje, kako bi unutrašnjost prilagodile potrebama. Direktorka Naučno-tehnološkog parka "Beograd" Gordana Danilović-Grković ponudila je pomoć pri izradi narednih faza koje se tiču osnivačkog akta parka i uslova pod kojima će kompanije dobijati prostor na korišćenje. 
 
Takođe, na sastanku sa dekanom Fakulteta tehničkih nauka istaknuta je važnost razvoja IT sektora i povećanja broja studenata na IT smerovima. Dekan Rade Doroslovački rekao je da se ta obrazovna ustanova suočava sa nedostatkom prostornih kapaciteta, s obzirom na to da je dvostruko povećan broj studenata na IT smerovima, na koje je u tekućoj akademskoj godini upisano čak 800 studenata.
  • Trt

    01.02.2017 12:04
    Kvalitetna ložana pred izbore, ali ste zakasnili jedno 10 godina - priesti taj plesnivi kompleks nameni sad košta više nego izgradnja novog kampusa.
  • Zivan

    01.02.2017 08:03
    Prethodno bi vlasnitvo nad kasarnom i zemljištem valjalo vratiti gradu, a ne da Univerzitet ili Novi Sad od vojske otkupljuju ono što je svuda u svetu, a nekada je bilo i kod nas, u svojini lokalne zajednice...
  • Bojan

    01.02.2017 07:54
    Veverice...
    A za to vreme će se u Tehnološki park smestiti DMS i RTRK....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti