Policija pred protest u Novom Sadu: Ne želimo da budemo glineni golubovi

Policajci iz cele Srbije protestovaće u ponedeljak, 6. februara pred novosadskim sudom kako bi zatražili bolju sudsku zaštitu.

Predstavnici Sindikata srpske policije podsetili su da je povod za protest nedavno prebijanje novosadskog žandarma, a okupljanjem ispred suda i tužilaštva žele da javnost upoznaju sa blagom kaznenom politikom sudova.

Predsednik SSP-a Lazar Ranitović navodi da će uputiti apel da se striktno poštuju zakoni i da se ne dešava više da višestruki prekršioci šetaju slobodno, kao i da se prekine sa veličanjem kriminalaca u medijima. Zatražiće da se tužilaštvo i sudovi izjasne da li im je potrebna zaštita, ako zbog straha izriču kazne ispod zakonskog minimuma ili oslobađaju kriminalce.

Prema njegovim rečima, na ovom protestu nije važna brojnost, ali će biti prisutno više stotina policajaca iz svih delova Srbije, a podršku su im dale i druge sindikalne organizacije u okviru MUP-a, koje su takođe pozvale članove na protest.

Mile Lazarević ispred tog sindikata kaže za 021 da protestom žele da, između ostalog, ukažu na blagu kaznenu politiku napada na policiju i ohrabre pravosuđe da počne da radi svoj posao.
 
"Svesni smo i vidimo da kriminalci više ne prezaju da napadnu čak i naoružane policajce, a svemu tome vidimo odgovornost u blagoj kaznenoj politici. Protestom ispred suda želimo da ohrabrimo pravosuđe da konačno počnu rade svoj posao u punom kapacitetu. Svesni da im je neophodna podrška policije, da se i oni plaše sutra da prošetaju gradom. Ukoliko policajci daju obezbeđenje raznim kriminalcima, zaštićenim svedocima, estradnim zvezdama, pozivamo sudije i tužioce koji postupaju u takvim delima, a plaše se za svoju bezbednost, da slobodno zatraže obezbeđenje policije. Ne želimo da i dalje budemo glineni golubovi. Želimo da slobodno šetamo ulicama i sa svojom decom i da njihovim licima vidimo bezbrižan osmeh, a ne strah zbog posla kojim se tata ili mama bave", kaže on.
 
Lazarević dodaje da je pokazatelj da sistem ne funkcioniše to što su napadači uvek od ranije poznati policiji. "Činjenica da su napadači uvek lica sa bezbroj krivičnih prijava, uslovnih osuda, amnestija i raznih oslobađanje, govori da očigledno tu nešto ne funkcioniše", dodaje on.
 
Protest će početi u 11:55.
 
Podsetimo, žandarma su napali osuđeni narkodiler i njegov prijatelj, a sve su zabeležile kamere. Obračun je trajao nekoliko minuta, dok ga nije prekinula interventna policija. Napadači se nisu opirali hapšenju. Više u tekstu OVDE. Snimak napada možete pogledati OVDE.
 
O obračunu koji je u toku između kriminalnih grupa na ulicama Novog Sada čitajte OVDE.
  • Žrtva

    05.02.2017 22:03
    Ko nas štiti od vas
    Ko štiti građane od lažnih svedočenja i protiv zakonitih postupanja policajaca...
  • AleksandarVojvođanin

    05.02.2017 18:44
    Podrška!
    Nikada neću zaboraviti, kada mi je jedan dobar prijatelj, inače policajac, rekao otprilike sledeće: Pa šta ti misliš da mi ne bi reagovali na neke stvari koje se kose i sa zdravim razumom, a kamoli sa zakonima i ustavom. Sve što se dešava, sve apsolutno, dolazi sa samog vrha komandovanja i političkog odlučivanja. A mi smo ipak samo ljudi sa mizernim platama kojima moramo prehraniti porodice.
    Vojin Dimitrijević je napisao knjigu davnih osamdesetih koja se zove Strahovlada i sad je više nego aktuelna. Podrška svima koji su u strahu za svoju egzistenciju, bez obzira na sve!
  • ne zelimo ni mi

    05.02.2017 18:35
    takvu policiju
    Kad prestanete da se bavite kriminalom (zbog cega ste gori i od najgorih kriminalaca) - javite se.
    Takodje, kad pocnete da hapsite kolege, sefove, nacelnike, direktore, ministre, itd. umesto sto okrecete glavu, pravite se ludi i glumite neko postenje (a u stvari ste saucesnici i oni koji prikrivaju krivicno delo) - javite se.
    Do tada - tisina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti