Novosadski đaci biće plaćeni već u školama, čeka ih siguran posao

Novosadski srednjoškolci trebalo bi da od naredne školske 2017/18. godine dobiju priliku da se edukuju i istovremeno rade za novčanu naknadu u nekoj od firmi u gradu.
Ovo predviđa nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, koji Ministarstvo prosvete kreira sa privrednicima, a po uzoru na Švajcarsku, Nemačku i Austriju, države u kojima potrebe privrede donekle diktiraju koji smerovi će se pojačano školovati i obučavati. Cilj je opremiti škole, privući preduzetnike kojima trebaju radnici, te obučavati srednjoškolce za rad u industrijama u povoju, a što će, očekuju nadležni, rezultirati smanjenjem nezaposlenosti mladih uzrasta do 25 godina i mnogo boljim razvojem domaće privrede.
 
Gradovi i škole u Srbiji dobili su zadatke da do 10. februara naprave plan upisa u srednje škole za sledeću školsku godinu i da ga usklade sa nacionalnim modelom dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a na način da što više firmi u gradu prihvate poziv da sarađuju sa školama, prihvate đake, isplaćuju i naknadu, a potom im obezbede i siguran posao posle srednje škole. Potom će ministarstvo do kraja marta proveriti šta su lokali uradili, a do kraja aprila će biti spremni da se i konačno objavi novi konkurs za upis đaka. Na tom konkursu trebalo bi da važe nova pravila upisa u srednje škole, sa posebnim kvotama za neka popularna zanimanja, a može se očekivati da će manje potrebna zanimanja imati snižene kvote.
 
Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, cilj je profilisati one kadrove koji su u korespodenciji sa stanjem u privredi i, kako kaže, stvarnim životom. Na taj način, deca neće provoditi godine na birou, već će obrazovni sistem biti u "partnerskom odnosu" sa privredom. Škole koje će učestvovati u obučavanju nove generacije radnika trebalo bi da dobiju savremenu opremu, a sve ako Grad prođe na konkursima prekogranične saradnje, za koje se konkurisalo (jedna od značajnijih saradnji je ona sa Hrvatskom).
 
"Sa školama će dogovore imati firme, kojih je za sada 20 zainteresovanih - uglavnom iz oblasti energetike, informacionih tehnologija i građevinarstva, ali tu su i zanati, kultura i informisanje. Nadam se da će se pozivu odazvati i neke velike kompanije koje su došle na teritoriju Novog Sada, pre svega Lir i Delfaj. Pred nama su i sistemske izmene zakona koje će definisati dualno obrazovanje, ujedno i pitanje isplate naknada, osiguranja đaka tokom praktične nastave, a sve kako bismo dobili precizniji pregled situacije na tržištu i koji profili su najtraženiji", naveo je Vučević za 021.
 
Predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu, ujedno direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn" Stanko Matić naveo je da je Novi Sad jedan od prvih gradova koji se dohvatio komplikovanog posla uvođenja dualnog i preduzetničkog obrazovanja, što bi trebalo da obezbedi da deca odmah po okončanju srednje škole mogu da rade. Oni koji žele da nastave školovanje, kaže Matić, imaju odličnu osnovu da posle ovakvog srednjoškolskog obrazovanja upišu bilo koji fakultet.
 
"Prilagođavamo se tržištu i gledamo šta tržište traži. Sada je to IT sektor, ali nismo izostavili i neke zaboravljene zanate koji su traženi na tržištu, na primer, građevina. Škole godinama nisu upisivale nijednog zidara, tesara, što je zaista jako loša informacija", objašnjava Matić i dodaje da u ovom prvom koraku novčana naknada za đake neće biti naročito velika, ali će sigurno biti veća kako se bude razvijao sistem dualnog obrazovanja.
 
Za sada javnosti nisu poznate firme koje su se javile za saradnju sa školama, ali se očekuje da će njihov broj vremenom biti veći, te da će konačan spisak biti potom i poznat.
  • Pera

    14.02.2017 18:48
    Rad za dž
    Za korejansku firmu su mogli odvojiti iz budžeta 10.000e po svakom zaposlenom, dok kako kažu:"novčana naknada za đake neće biti naročito velika,". To bi moglo značiti da će nadoknade biti simbolične? Ako zaista žele da motivišu decu da se upisuju za zanimanja koja su deficitarna , zašto se ne predvidi da im firme koje ih obučavaju i zapošljavaju isplaćuju deo dohotka, a da država isplaćuje drugi deo, bar tokom prve godine obuke? Ili da se takvim firmama daju poreske olakšice za svakog zaposenog tokom prve dve godine dok deca ne postanu efikasnija na poslu?
    Neplaćen rad je postao veoma popuaran kod vasnika firmi. Tako doktori pripravnici rade više godina bez ikakve nadoknade, visoko kvakifikovani zaposleni u turizmu, sem što ne dobijaju redovnu platu, ne dobijaju čak ni procenat od prodatih paketa... i svima se obećava stalan posao. Da li se iko pita kako oni žive i kako se snalaze tokom tih godinu ii dve? Oni ne dobijaju ni za troškove za transport! Kada će nasi poitičari uloziti konačno uložiti u našu omadinu i njihovo školovanje, u naše zdravstvo ili industriju? U nešto korisno i pametno Bitno je da se ima za Beograd na vodi. To je mnogo unosnije.
    A da otvore još neko javno preduzeće, pa da nam decu zaposle? Sa 80.000 mesečno, neće morati ni škole da završavaju.
  • siguran posao

    14.02.2017 10:43
    Sklop reci koji ni ne postoji kao pojam u uredjenim i razvijenim zemljama. Neka izmisljena kategorija prevazidjenog i vremenom pregazenog nacina razmisljanja jednog prevazidjenog i pregazenog naroda.
  • Beclija

    14.02.2017 10:03
    Jeste, ovde deca dobiju šansu da rade posle srednje skole, ali da budu plaćeni kako bi mogli da se osamostale. Studiranje u Srbiji sa stipendijom vise vredi nego "plata" koju bi eventualno zaradili. Pravi potez.. zaglupiti decu jos vise. Strasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti