FOTO: Majke s troje i više dece traže demografsku naknadu

Par desetina majki i očeva sa troje i više dece okupilo se danas na Trgu slobode, tražeći usvajanje Građanskog zakonika po hitnom postupku, a koji bi uključivao demografsku naknadu.
Udruženje "Majke sa troje dece" poručuje da je peticija sa više od 103.000 potpisa poslata na adresu Narodne skupštine i Ministarstva pravde, a koja podrazumeva da roditelji koji imaju troje i više dece dobijaju posebnu mesečnu naknadu. Sandra Jovanović ispred udruženja poručila je da nadležni ignorišu zahteve majki i očeva, baveći se politikom, te da nema govora o tome da živimo u demokratskoj državi jer je ostvarivanje prava gotovo nemoguće. 
 
"Nije problem samo u demografskoj naknadi. Problem je što se naša država ne obazire na probleme naše dece. Nije donet Aleksin zakon, decu lečimo SMS porukama umesto da se iz budžeta izdvoji novac za to. Novac lokalnih samouprava i javnih preduzeća troši se besmisleno na bahaćenje lokalnih funkcionera i direktora tih preduzeća. Prema tome, ako ima novca za to, ima i za decu", navodi Jovanovićeva.
 
 
Kako poručuje, demografska naknada bi pružila mogućnost porodicama da planiraju troje i više dece. "Majke se sureću sa raznim preprekama, kao na primer, manjak kapaciteta u vrtićima, pa se neretko dešava da deca ostanu neupisana u vrtić, a decu nema ko da čuva. Često se dešava i da majke koje konkurišu za posao budu diskriminisane zbog broja dece, a ima mnogo slučajeva gde su žene dobijale otkaze nekoliko dana nakon završetka porodiljskog odsustva", poručuje ona i dodaje da je materijalna situacija velikog broja roditelja loša, te da je odgajati školarca, a kamoli više njih, veoma teško. 
 
"Na osnovu našeg iskustva, mlađe žene se sigurno neće odlučiti za više od jednog deteta, ako se uopšte odluče za rađanje, kad vide kakve ih nedaće mogu zadesiti ovde u Srbiji", navodi ona.
 
Podsetimo, vlast je najavila da će zahtevi majki biti ispunjeni, ali se to nikada nije dogodilo.
  • Svašta

    09.03.2017 15:07
    NS
    Kakvo UMANJENJE POREZA da uvedemo našim mamama i tatama sa troje i više dece?
    Oni VEĆ NE PLAĆAJU poreze ,svi su fiktivno prijavljeni na biro , ne rade
    .Oni hoće PLATU BEZ RADA, normalno oslobodjeno poreza, ili eventualno da poreze i doprinose na njihove zarade platimo mi , ostali.
    Madjari umanjuju poreze onima koji rade izaradjuju, to je razlika.
  • NS

    09.03.2017 08:20
    umesto bankarima deci
    Umesto bankarima i tajkunima državne pare dati građanima
    Kako rade komšije Mađari, umesto da daju kao Srbija Svetskoj banci milione evra za penale (ništa u prevodu) plaćaju svoje građane, i posebno porodice. Evo šta Mađari rade:
    "Najvažnijom zadaćom i dalje smatramo da mađarske obitelji imaju što više djece, i država će u ovoj godini nastaviti sa još drastičnijim smanjivanjem bilo kakvog plaćanje poreza za velike obitelji."
    http://kamenjar.com/viktor-orban-iz-zemlje-smo-izbacili-mmf-madarskoj-vise-nema-kredita-stranim-valutama/
  • ohoo

    07.03.2017 15:22
    hoho
    Svi ste vi u pravu i svi donekle dobro zborite.Sva deca treba da imaju pravo na bolji i lepsi zivot.Ali ako mi gradjani ovako se glozimo od boljitka nema nista,nikom bolje biti nece dok se svadjamo i na kraju krajeva ko ce ovo i da cita osim nas malih ljudi.Sutra cete mrzeti jedne druge zbog kolicine dece.Manite se svadje nego da se radi i stvara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti