Pravni vakuum u Petrovaradinu, investitori i građani zbunjeni spuštanjem spratnosti

Građani Zlatarićeve ulice u Petrovaradinu iznenađeni su, kako kažu, iznenadnom odlukom nadležnih da se promeni Plan detaljne regulacije za njihov kvart, a kojim se spratnost zgrada spušta.
Godinama je važio Plan regulacije za područje Petrovaradin IX, a koji je predviđao da blok oko Okrugićeve i Zlatarićeve ulice dobije nove stambene zgrade spratnosti P+3+Pk (tri sprata i potkrovlje) umesto sadašnjih starih zgrada, čiji pojedini stanari čekaju rušenje. Okruglićeva ulica se prema važećem planu sređuje, a kad je bio red na Zlatarićevu, donet je predlog da se spratnost spusti na P+1+Pk (jedan sprat i potkrovlje). To izaziva sumnju kod građana i investitora, koji su trenutno o pravnom vakuumu - do usvajanja novog plana za Petrovaradin IX, sme da se gradi prema do sada važećim uslovima, ali će u bliskoj budućnosti biti izmenjeni i investitori će morati da menjaju planove. 
 
Građani Zlatarićeve kažu za 021 da su se u pisanoj formi žalili Gradu na ove izmene, s obzirom na to da je odluka o tri sprata pogodovala svima - od građana, do investitora, pa i gradskoj vlasti. Kako kažu, nije im jasno zbog čega se odustaje od gradnje u istim uslovima u kojima je spratnost dignuta u paralelnoj Okrugićevoj ulici, a potom naglo stala.
 
"Mi, građani Zlatarićeve, nismo ni bili pozvani na javnu raspravu kada je bila reč o našim domovima. Pitamo se šta bi se dogodilo da neki investitor sada zatraži lokacijske uslove, šta bi mu rekli - sačekaj da menjamo plan? Niko ne može sada ništa da isplanira, važi neki pravni vakuum i situacija u kojoj znamo za investitore koji su planirali više zgrade, više stanara, a odjednom to ne može", navode građani za 021.
 
 
U JP "Urbanizam" nisu bili raspoloženi da o izmeni plana regulacije Petrovaradin IX govore za 021. U Gradskoj upravi za urbanizam, s druge strane, navode za naš portal da je interesovanje investitora za višu gradnju u Zlatarićevoj mala, pa je "Urbanizam" zato odlučio da zadrži spratnost na nivou sadašnjih kuća. U Upravi dodaju da je plan bio na javnom uvidu od 25. avgusta do 10. septembra 2016. godine, te da je podneto 10 primedbi - među kojima su i primedbe vlasnika parcela u Zlatarićevoj ulici.
 
"Komisija za planove Skupštine Grada je 22. novembra, 30. decembra prošle godine i 23. januara ove godine razmatrala Izveštaj i Dopunski izveštaj obrađivača plana o sprovedenom javnom uvidu u Nacrt plana detaljne regulacije Petrovaradin IX u Petrovaradinu. Kako nije zauzet konačan stav po podnetim primedbama, pa i po primedbama vlasnika parcela u Zlatarićevoj ulici, Komisija će nastaviti razmatranje istih i na narednoj sednici", poručuju u Upravi za urbanizam.
 
 
Građani Zlatarićeve smatraju da nezainteresovanost investitora nije razlog zašto se smanjila spratnost, već se iza svega krije određeni, drugi interes.
 
"Neverovatno je da ne važe isti uslovi za nas i ulicu preko puta nas. Okrugićeva ulica se uveliko pravi, lomi se asfalt, prolaze kamioni, iako je nama prvo rečeno da ulica ne može toliko da istrpi i da čak ima problema s podzemnim vodama. Kako kod nas ima problema, a u susednoj ulici, udaljenoj 50 metara, nema", pitaju se građani Zlatarićeve ulice.
 
Nadležni će, kako je rečeno, ove i ostale primedbe građana razmatrati na sutrašnjoj sednici Komisije za planove.
  • Mirko

    08.03.2017 10:42
    @Pravi Šetač:
    nije to prvi deo grada gde je ovakvo nešto napravljeno.
    Da, komšije su se znale od rođenja a onda su jedni drugima podmetali kriminalce. A druge komšije su ćutale jer su tiho i oni želeli da ugnjetavaju.
    Investitori varaju obične ljude . Nema koga nisu prevarili.
    Deo o kome je reč je podvodan i nekad je bio rit. U novim zgradama se konstantno ispumpava voda. Voz u blizini, teški kamioni..Komaraca, zmija, pasa lutalica..
    toliko o smislu.
  • Pravi Šetač

    07.03.2017 18:56
    Pzs
    Nekad su se komšije znale od rođenja, nisu bili ogradjeni, već su deca trčala do iste te Okrugićeve iz šale da maznu paradajz ili jabuku iz komšijske bašte.Danas je to nestalo. Taj Petrovaradin (u ovom delu) je prvom zgradom u Okrugićevoj nestao. Da se nije dozvolila ta spratnost u Okrugićevoj, sve bi imalo smisla, ovako više nema. Tim ljudima su sad faktički zgrade u baštama. Zamislite kako bi se neko od vas osećao da uđe u svoju baštu, želi da radi ili sedne sa prijateljima, a iz okolnih zgrada da ga posmatra 100tinak ljudi. Nema više privatnosti. Ako je već greška napravljena sa Okrugićevom, onda ima logike to što ljudi traže da i u Zlatarićevoj bude ta spratnost. Završite celinu i napravite ceo blok sa parkom. To već ima smisla.

  • Milan

    07.03.2017 17:14
    Rebus
    E konacno da Urbanizam nesto pametno isplanira.
    Ne dizite vise spratove u gradu, ugusicemo se !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti