U Novom Sadu najveći do sada stručni skup o karcinomu dojke

Prvi Srpski senološki kongres, koji okuplja lekare i druge visoko kvalifikovane stručnjake u oblasti medicine koja se bavi promenama i bolestima dojke, održaće se 31. marta i 1. aprila u prostorijama Rektorata Novosadskog univerziteta.

Ovo je prvi put da se kod nas organizuje ovakav multidisciplinarni kongres na kom će se sresti domaći stručnjaci svih specijalnosti koje se bave bolestima dojke. Na istom mestu će se naći patolozi, hirurzi, radiolozi, medikalni onkolozi, psiholozi, radioterapeuti i mnogi drugi, jer je njihova međusobna saradnja jedan od najbitnijih činilaca u pravilnom lečenju pacijenatkinja i to je nešto na čemu se insistira i u svetskim razmerama.

Savremena medicina je izrazito napredovala u oblasti tehnoloških dostignuća i dijagnostike karcinoma dojke, ali i u novim lekovima koji zajedno utiču da rak dojke bude sasvim izlečiva bolest, a to je i jedini cilj. Iako nema načina da se dobijanje karcinoma dojke spreči (u Vojvodini svaka osma žena dobije rak dojke), može se uticati na to da se ova bolest uspešno leči i izleči.

Na skupu u Novom Sadu biće prikazano mesto svih dijagnostičkih metoda i njihova pravilna i racionalna primena, zatim optimalni hirurški postupci u lečenju tumora, kao i najnoviji lekovi kojima se mogu uspešno lečiti čak i pacijenti sa uznapredovalom bolešću. Biće predstavljene i najsavremenije mogućnosti estetske hirurgije u tretiranju dojki kod zdravih žena i žena lečenih od karcinoma dojke.

Osim renomiranih srpskih predavača svih specijalnosti koji se bave dojkom, na kongresu će predavati i lekari iz Švedske, Turske, Slovenije i Hrvatske. Iako svi savremeni načini lečenja i dijagnostike postoje u Srbiji i u tome ne zaostajemo u odnosu na razvijene zemlje Zapada, postoji izrazita neujednačenost između pojedinih zdravstvenih centara u Srbiji pa ovaj skup, između ostalog, ima za cilj da se unaprede znanja i protokoli u bolnicama.

Svi zainteresovani lekari mogu da se prijave za učešće na kongresu putem sajta www.senologija.org.

Karcinom dojke - globalni problem

Karcinom dojke je javni zdravstveni problem ne samo zbog činjenice da bolest ima epidemijske razmere, već i zato što njene posledice pogađaju praktično sve segmente društva.

U Srbiji, 26% svih obolelih i 17,5% svih umrlih žena zbog malignih tumora imaju dijagnozu karcinoma dojke. Godišnje se u Srbiji otkrije oko 3.200 novoobolelih, a umire oko 1.175 žena od karcinoma dojke (podaci su iz 2012. godine).

Senološko udruženje Srbije okuplja lekare i druge visoko kvalifikovane stručnjake radi ostvarivanja ciljeva u oblasti senologije - oblasti medicine koja se bavi promenama i bolestima dojke. Udruženje je postalo punopravni član Internacionalnog udruženja prošle godine na Svetskom senološkom kongresu u Varšavi.

  • Polulaik

    16.03.2017 12:26
    Kako nema prevencije?
    Da li sam ja u tekstu dobro pročitala: "Iako nema načina da se dobijanje karcinoma dojke spreči..."? Pa zašto onda da mislimo o ishrani, fizičkoj aktivnosti, pušenju, gojaznosti dojenju dece?

  • nk

    15.03.2017 23:43
    Nolvadex uzrokuje mozdani udar. S jedne strane lece posledice raka, a s druge strane vas ubogalje...
  • LJosa

    15.03.2017 20:31
    Rupa na saksiji
    Prvi, najveci, istorijski. Profesorko i pre Vas je bilo skupova i bice ih i posle Vas. Bilo je, a vi ste mozda, bili djak ili student. Pogledajte arhivu od 1965 god.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti