Poštari u štrajku od 19. aprila, očekuju se gužve na šalterima

Zaposleni u novosadskim poštama 19. aprila će održati štrajk upozorenja od sat vremena, a spor između njih i direktorke Mire Petrović rešavaće Agencija za mirno rešavanje radnih sporova.
Celokupni sistem Pošte Srbije, od poštara, preko kurirskih službi, pa radnika na šalteru, 19. aprila, od 11:59 do 12:59 časova će raditi sa 30 odsto kapaciteta. Istovremeno, pred zgradom glavne pošte u Beogradu zaposleni će organizovati protest, a o daljim koracima odlučivaće štrajkački odbor preduzeća.
 
Zahtevi zaposlenih su isti kao i pri pokušaju prvog štrajka, koji je odložen zbog zakonskih procedura. Oni zahtevaju poštovanje kolektivnog ugovora, ukidanje odredbe o zabrani zapošljavanja, povećanje zarade, rešavanje statusa kolega koji su zaposleni na privremenim poslovima, ali i smenu direktorke Mire Petrović.
 
Prema rečima potpredsednika Sindikata PTT Srbije Slavka Topalova novi momenat u njihovom izražavanju nezadovoljstva jeste uključenje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova u ceo proces. 
 
"Oni su dužni da u roku od tri dana o pregovorima obaveste i rukovodstvo Pošte, nakon čega bi direktorka morala da se na to odazove i pristupi mirnom rešavanju spora. Prerano je tvrditi da li će to uroditi plodom, ali prostor za dogovor po određenim pitanjima svakako da postoji. Gledamo na ovo kao početak rešavanja nagomilanih problema u preduzeću, za koje je delimično odgovoran i osnivač, odnosno Vlada Republike Srbije", kaže Topalov za 021.rs.
 
  
 
On dodaje da će sindikat svoje akcije organizovati u okviru zakona, kako ne bi ugrozili nikog od zaposlenih.
 
"Počinjemo 19 aprila štrajkom upozorenja i protestom ispred Takovske, gde ćemo ostati sve dok Mira Petrović bude direktor Pošte. Datum je određen kako bi bile ispoštovane sve zakonske pretpostavke i kako bi svaki naš član koji uzme učešće u štrajku bio zaštićen. Spremni smo za borbu koja će trajati dugo i od koje ne smemo odustati", navode u Sindikatu PTT Srbije.
 
Podsetimo da su radnici u Pošti Srbije ukazali na niz problema, o čemu je 021.rs već pisao, iznoseći tvrdnje da je dobit ovog preduzeća od 3,5 milijardi dinara nastala nauštrb radnika. Kako je tada naveo predsednik Sindikalne organizacije Pošte Novi Sad Slavko Novakov za razliku od ostalih javnih preduzeća, radnici u Pošti ostali kratkih rukava.
 
"Radnicima u Pošti, kao i u drugim javnim preduzećima, plata je umenjena 10 odsto. Međutim, u javnim preduzećima su te plate kasnije podignute za pet odsto, ali nama ni dinar nije vraćen. Pošta je izuzeta iz svega, a pritom se prikazuje dobit od 3,5 milijardi dinara. To je dobit koju smo mi bukvalno uštedeli. Radnici su sami izdvajali novac za osnovni materijal. Vozila koja vozimo su stara po 17 godina, mnogo njih stoji na popravci, a ovamo se prikazuje dobit koja je neopravdana", poručio je Novakov.
 
Zaposleni u Pošti Srbije nameravali su da štrajkuju prošle nedelje, ali su odustali nakon dopisa direktorke Mire Petrović u kom se navodi da nije ispoštavana zakonska procedura, te da će oni koji budi štrajkovali snositi posledice za "eventualnu štetu koja može nastati po preduzeće". Više o tome OVDE.
  • Sigurna

    07.04.2017 06:30
    Podrška
    Apsolutna podrška poštarima, da ne trošim prostor...!
  • Nenad

    06.04.2017 23:26
    Pitanja za LIMAN 3
    Imam nekoliko pitanja u vezi sa vašim: A dokle više...?
    1. Da li znate da se na nedavnom konkusu za radno mesto dostavljač u pošti javilo oko 80 kandidata sa Biroa?Kada su čuli uslove, ostalo je SAMO TROJE, a i oni su na kraju odustali.
    2. Da li znate da zaposleni iz pošte odlaze u privatne kururirske službe? Verovatno je to zbog toga što su mazohisti?
    3. Zašto se vi zalažete da ne dobijete 13 platu? Zar vam nije u interesu da je dobijete ako je vaša firma ostvarila dobit zahvaljujući vašem angažovanju? Da li bolje živite ako
    4. Da li znate ko postavlja direktore javnih preduzeća i ko može da im da otkaz?
    5. Kako znate ko nije izašao na izbore, a ko jeste i za koga je glasao?
    6. Na koji način je Pošta na grbači privatnika? Pošta pruža usluge koje na tržištu imaju svoju cenu i od ostvarenog prihoda finansira svoje poslovanje uključujući i zarade zaposlenih, uplaćuje poreze državi i uplaćuje 75% svoje dobiti u republički budžet. Šta od svega toga većina privatnih firmi radi (ne plaćaju poreze, isplaćuju plate na ruke, dakle još manje u državnu kasu,...)
    7. Da li ste svesni da država već više godina spinuje javnost i stvara jaz i netrpeljivost između javnog i privatnog sektor samo da bi stvorila lažnu sliku o neradu i preplaćenosti javnog sektora i fami da privani sektor finansira javni. To se sve radi po principu "svako protiv svakoga, vlada protiv svih nas". Kako drugačije shvatiti takvu mržnju prema nekome ko pošteno radi svoj posao, samo zbog toga što radi u javnom sektoru
  • Rade

    06.04.2017 18:35
    Tamo i onako radi jedan ili dva saltera od deset pa mu dodje na isto oni su uvek u strajku .Ajde malo da pricamo o viskovima kpji se dele tamo godinama u to vreme su mirni kako bubice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti