Novosađani u milionima plaćaju uništavanje zelenila u gradu

Milioni dinara svake godine moraju da se izdvoje za sanaciju štete koju vandali učine nad zelenim površinama u Novom Sadu, a pojedinci koji su odgovorni za uništavanje tih površina često ne budu ni identifikovani.
Novosađani u milionima plaćaju uništavanje zelenila u gradu
Foto: 021.rs
Poslednji slučaj vandalizma dogodio se u Seljačkih buna na Novom naselju, gde je policiji poznati počinilac posekao 15 godina staro drvo ringlova zato što mu je jednostavno smetalo. Međutim, i dalje nije poznato da li će ovaj čovek, stanar pomenute ulice i dobro poznat komšijama, zaista odgovarati u skladu sa zakonom jer policija i komunalna policija i dalje ne znaju ko od ova dva organa treba da pokrene prekršajni postupak. U priči je i "Gradsko zelenilo", vlasnik nelegalno posečenog stabla, koje želi da naplati ovu štetu, ali ne može da podnese odštetni zahtev dok se postupak ne pokrene.
 
Kako za 021 navodi portparol ovog preduzeća Ivan Nožinić, slučajevi uništavanja zelenila svakodnevna su pojava u gradu, a bilo je primera koje ovo preduzeće pamti kao najštetnije. Među njima je i seča stabala u Kameničkom parku u blizini Mosta slobode, koja se dogodila pre nekoliko godina. 
 
"Počinioce, koji su uhvaćeni zahvaljujući brzoj intervenciji naše čuvarske službe i policije, nije mrzelo da iz Pećinaca dođu u Novi Sad, kako bi obezbedili drva za ogrev. Posečeno je 15 stabala bagrema. Pre dve godine uhvaćena je žena u Limanskom parku kako je nabrala veliku količinu ruža, sa izgovorom da ih bere sinu za svadbu. Sličan slučaj imali smo i u velikoj cvetnoj rundeli kod Železničke stanice, gde je stariju ženu na delu uhvatila lično bivša direktorka našeg preduzeća", navodi Nožinić i dodaje da je Limanski park je do pre nekoliko godina služio za treniranje pasa za ilegalne borbe. 
 
Tada je stradalo nekoliko topola, jer se psi treniraju tako što se životinjskim iznutricama maže kora drveta, koju oni onda otkidaju. Srećom, posle uvođenja pojačanih patrola policije, ove neverovatno bezobzirne pojave u našim parkovima više nema. 
 
"Često se dešava da posle dva-tri dana od sadnje mladih drvoreda, naši radnici na terenu primete da su im otkinuti vrhovi, što smo mapirali u Ulici Alekse Šantića i na Sunčanom keju, gde su stradale tuje. O parkiranju na zelenim površinama da i ne govorimo. 'Gradsko zelenilo' u svim slučajevima u najkraćem roku obavesti komunalnu i redovnu policiju, a ukoliko se počinioci pronađu, u krivičnom postupku podnosimo i odštetni zahtev. To je najviše što u ovakvim slučajevima možemo da učinimo, s tim što bih pohvalio odličnu saradnju sa policijom", poručuje Nožinić.
 
Zna se ko je sekao stabla u Kameničkom parku, ko je lomio žardinjere kod Vladičanskog dvora, te ko je posekao ringlov na Novom naselju. Takođe, na Novoj Detelinari je pre nekoliko meseci uhvaćen mladić koji je lomio stabla, a u dva slučaja od nabrojanih vandali su uhvaćeni uz pomoć video nadzora. 
 
Sva šteta mogla bi da bude nadoknađena primenom Frankfurtske odluke, objašnjava Nožinić. Bivša država Srbija i Crna Gora potpisale su ovu odluku i kao pravni naslednik te države, Srbija bi trebalo da je se pridržava i da je primenjuje. Po toj Odluci, navodi on, precizno je izražen način na koji se računa visina štete kada dođe do uništavanja zelenila. 
 
"U obzir se uzimaju vrsta i starost drveta, uložen novac u održavanje, količina drvne mase i još mnogo parametara. U slučaju u ul. Seljačkih buna, kada bi se primenila Frankfurtska odluka, kazna bi bila oko 5.000 evra. Ostaje da se vidi koje parametre će koristiti pravosudni organi prilikom vođenja krivičnog postupka i, iskreno se nadam, izricanja kazne. Ako se bude išlo samo na količinu drvne mase, onda će kazna biti simbolična. Ukoliko se bude sprovelo ono na šta se naša država obavezala, mnogima više neće pasti na pamet ni da pomisle da uništavaju zajedničku imovinu svih nas. Upravo zbog visine kazni u svim razvijenim zemljama Evrope i sveta, ovakvi slučajevi svedeni su na minimum. Zbog toga nema potrebe izmišljati 'toplu vodu' već primeniti mere, pre svega zemalja članica EU, s obzirom na to da je Srbija kandidat za članstvo u toj zajednici", poručuje naš sagovornik.
 
 
O slučaju seče stabla na Novom naselju i prebacivanju odgovornosti sa jednog na drugi organ detaljnije čitajte OVDE.
  • zivkovic

    05.05.2017 07:06
    vidim neki se bune da im je mnogo 5000 eur da plate ako se odluce da odseku drvo u gradu. NJima kazem - a ti ga onda ne diraj pa te nece kostati nista. Nije to kao kad kupujes drvo na pijaci. To je kazna. Mora da te boli pa da drugim Zoranima ne padne na pamet da seku kako im se cefne. Znam da je tesko shvatiti, ali kazne i sluze onima koji ne razumeju da objasne neke stvari preko dzepa i to debelo.
  • Zoran

    04.05.2017 22:41
    Za ringlov!
    5000 € za ringlov, pa koje ovde lud?
  • Konsterniran

    04.05.2017 18:17
    Vratila se cenzura
    Zbog čega mi je komentar cenzurisan?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti