VIDEO, FOTO: Zavetnici upali na projekciju filma u NDNV

Pokret Zavetnici upao je večeras na projekciju dokumentarnog filma "Kosovo, nazdravlje!" u punoj sali Medija centra Vojvodine i nakratko prekinuo prikazivanje priče o ljudima koji žive na Kosovu.
VIDEO, FOTO: Zavetnici upali na projekciju filma u NDNV
Foto: 021.rs
Zavetnici su ranije najavili da će se obratiti građanima ispred prostorija Medija centra Vojvodine (Nezavisno društvo novinara Vojvodine) uoči projekcija filma, koji je ranije iz bezbednosnih razloga premešten iz bioskopa Arena Cineplex u prostorije NDNV.
 
Predsednik GO Zavetnika Slobodan Jović naveo je da se pokret protivi promociji dokumentarca jer "taj film promoviše separatizam, promoviše terorističku OVK organizaciju, promoviše nezavisnost Kosova".
 
"S druge strane, Srbe, srpsku policiju i vojsku predstavlja kao agresore, kao okupatore na svojoj rođenoj zemlji. Ako mi danas budemo tolerisali promociju separatizma, promociju terorizma, nezavisnog Kosova, sutra ćemo gledati promociju nezavisne Vojvodine i neke oslobodilačke vojske Vojvodine. Ovo nije volja naroda, već nevladinih organizacija koje se finansiraju sa Zapada, a novac je dat da bi se promovisao seperatizam i mi to nećemo dozvoliti", naveo je Jović i dodao da je okupljanje ispred NDNV dovoljan pokazatelj nezadovoljstva.
 
Međutim, po početku projekcije, kojoj je prisustvovao i Jović, iz publike je iskočilo nekoliko aktivista Zavetnika i isticalo svoje političke poruke. Prisutni na projekciji i članovi NDNV uspeli su da ih uklone iz sale, ali su se članovi Zavetnika zadržali ispred vrata, a potom i ispred prostorija NDNV, čekajući kraj projekcije. Među aktivistima ove političke opcije bio je i pozamašan broj vrlo mladih ljudi.
 
 
Projekcija je potom održana u mirnim uslovima, a pratio ju je razgovor sa autorom dokumentarnog filma, Aleksandrom Reljićem, producentom Dinkom Gruhonjićem i menadžerima ovog projekta - "Stvarni ljudi – stvarna rešenja", koji je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru programa Media Programme 2014. Članovi NDNV izrazili su strah i žalost zbog ovakvih poteza grupacija i nemogućnosti da se film prikaže bez incidenata.
 
 
Inače, "Kosovo... Nazdravlje! Gëzuar!" je priča o susretu Arija Abduljija i Isaka Vorgučića, koji u srpskoj enklavi nadomak Prištine pretresaju konfliktnu kosovsku stvarnost za kafanskim stolom.
  • RIZBO

    15.06.2017 09:22
    ZAVETOVALI SE
    CIA špijuni u Kumanovu i Briselu! A ovi me najviše podsećaju na malog Aleka i njegove rane radove, valjda im je uzor!!!
  • Nervirach

    14.06.2017 20:05
    Ja sam bio 88-me na Kosovu. Jos tada je bilo srpsko, t.j. jugoslovensko samo na papiru. Kao druga drzava po kulturi i ponasanju. Pazite sada veliki srbi vaseg licemerstva, tada je velikim slovima pisalo Ferizaj pa tek ispod malim slovima Urosevac, sta bi tek bilo da je neko u Vojvodini prvo napisao na slovackom Backi Petrovac pa tek ispod na srpskom? Stalno ste nas ovde .ebali na sve nacine a tamo gde treba ste manji od makovog zrna. I jednu stvar nikako nemojte da zaboravite, velika Albanija je projekat jos dok su bili pod komunistiima, a znate vec koji vas bratski narod je onda autor. PatriJoti sve ste s.ebalii. P.s U vojsci odnos staresina prema albancima je bio katastroalan, svako normalan bi napravio averziju prema drzavi i ljudima koji ga kinje i smatraju nizom rasom, A to jos uvek radite, primer, Pink. Ne, kao niste fasisti. I jos nesto, moja porodica je oduzila dug na Kosovu jer imamo nestalog. PatriJote izvolite pa za sve ono sto zagovarate ovde imate poligon nize. A ne kao devedesetih, samo sto sam stigao iz rezerve matori hrkanovac u Futoskom autobusu drzi govor kako svi odavde treba da idemo da ratujemo. Mi dole a oni gore. Lepo. Udaljio sam se od teme pa da zakljucim za kraj, svi su pobegli od beogradskog ludila pa pustite i nas.
  • NS49

    14.06.2017 05:41
    Iznenađen sam da ste mi objavili komentar. Meni kao desničaru je problem da se usaglasim sa istomišljenicima iz centralne Srbije jer nikako ne razumeju nas Vojvođane i a mnogi bi da nas ukinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti