Novi Sad dobija čuvare kontejnera, "Čistoća" ih plaća šest miliona

Gradska čistoća dodelila je ugovor od gotovo šest miliona dinara preduzećima "Ipon Security" i "G4S Secure Solutions" kako bi patrolirali gradom i nadzirali kontejnere u Novom Sadu.
Novi Sad dobija čuvare kontejnera, "Čistoća" ih plaća šest miliona
Foto: 021.rs
Ukupna suma koja će biti isplaćena je 5.984.400 dinara. Od novih čuvara u gradu očekuje se da osmatraju površine gde su postavljeni kontejneri, sprečavaju uništavanje metalne konstrukcije podzemnih kontejnera, kao i neovlašćeno iznošenje smeća iz kontejnera.
 
Takođe, čuvari će sprečavati ispisivanje grafita i lepljenje plakata po kontejnerima, sprečavaće i gasiti požare. Osim toga reagovaće na sumnjive predmete pored kontejnera, kao i na sumnjiva lica kraj njih. Dakle, sve ono što je u nadležnosti gradske komunalne policije.
 
U Gradskoj čistoći navode za 021.rs da Komunalna policija i inspekcijske službe rade svoj posao svakodnevno, ali da nemaju dovoljno kapaciteta kako bi se ovaj problem rešio. Glavni razlog za angažovanje čuvara, kako kažu u "Čistoći", jeste šteta koju nanose sakupljači sekundarnih sirovina.
 
"Na mesečnom nivou štete od oštećenja posuda i kontejnerskih mesta iznose više od milion dinara. U prvom redu govorimo o sakupljačima sekundarnih sirovina, koji, osim što odnose ambalažni otpad koji građani savesno sakupljaju i odlažu u sklopu projekta primarne separacije, što takođe predstavlja veliku štetu, kradu poklopce, razvaljuju kontejnere, lome poklopce, seku džakove u podzemnim kontejnerima... Svakodnevno imamo na desetine ovakvih slučajeva širom grada, a reč je o krađama male vrednosti, na osnovu kojih policija ne izlazi na teren i ne može da reaguje po službenoj dužnosti", navode u "Čistoći".
 
Drugi razlog je taj što pojedini građani odlažu kabasti otpad i građevinski šut u kontejnere, što može da izazove štetu na hidrauličnim sistemima kamiona za odvoženje smeća, što im se, kako kažu, već dešavalo.
 
Gradom će patrolirati istovremeno dve patrole sa po dvojicom pripadnika obezbeđenja. Veću pažnju prilikom bacanja smeća građani će morati da obrate u periodu od 16 časova do osam sati ujutru, jer će tada patrole krstariti gradom. 
 
Novi Sad nikad do sada nije imao ovu vrstu čuvara, a da je ovaj posao ozbiljno shvaćen govori i to da će patrole koristiti sistem koji će davati obaveštenja o incidentima, događajima na terenu, geolociranje, pravljenje foto i video materijala, kao i onlajn upravljanje naredbama - sve u realnom vremenu.
 
Čuvari kontejnera će gradom patrolirati na ATV četvorotočkašima. U slučaju požara oni će obaveštavati vatrogasnu službu, dok će kada primete vandalizam kontaktirati policiju. Dok ne interveniše policija, čuvari će zadržavati osobe koje su uhvaćene na delu.
 
"Radnici koji patroliraju i obilaze kontejnerska mesta imaju pravo da do dolaska patrole policije zadrže počinioca bilo kog prekršaja ili krivičnog dela koje ugrožava imovinu za čiji obilazak i nadzor su angažovani. Imaju sva zakonska ovlašćenja i rade u skladu sa procedurama koje propisuje Zakon o privatnom obezbeđenju. Predupređivanje situacija u kojima dolazi do njihovog namernog uništavanja znači višestruke uštede u budućnosti za budžet JKP 'Čistoća' i Grada Novog Sada, kao i kvalitetniju uslugu odnošenja smeća za sve građane Novog Sada", dodaju u "Čistoći".
 
Podsetimo da su Gradska čistoća, odnosno Komunalna policija, pojačali nadzor nesavesnih građana krajem prošle godine kada je najavljen pilot projekat separacije smeća. Tada je najavljeno da će se građani koji se ne budu ponašali u skladu sa Odlukom o održavanju čistoće grada iz 2011. kazniti sa 8.000 dinara.
  • Sakupljaci su spas!

    26.06.2017 08:22
    Jos uvek nema postavljenih kontejnera za plastiku, limenke, papir, staklo i ostalo, sem u manjem delu grada. Koliko ja vidim, zahvaljujuci sakupljacima, reciklira se smece koje bi inace zavrsilo na deponiji. Bravo sakupljaci!
  • NS49

    24.06.2017 06:27
    Di su? Ne vidim ih.
  • nigde

    23.06.2017 21:10
    gde je postavljen kontejner za kabasti otpad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti