Prosečna plata u Novom Sadu porasla za 9.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu porasla je za oko 9.000 dinara u junu u odnosu na maj.
Prosečna plata u Novom Sadu porasla za 9.000 dinara
Foto: 021.rs
Novosađani su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošlog meseca primili 79.286 dinara bruto, odnosno 58.159 dinara bez poreza i doprinosa. U maju je bruto plata bila 70.113 dinara, a neto plata 50.962 dinara.
 
Stanovnici Vršca su prošlog meseca zarađivali ubedljivo najviše u celoj Vojvodini i to 90.068 dinara bruto, tj. 64.667 dinara neto. Najniže plate primili su stanovnici Bačkog Petrovca - svega 44.618 dinara bruto, a 32.231 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Podsetimo, statistika, kao i do sada, ne pokazuje realno stanje zarada građana u Vojvodini. Zvanični podaci pokazuju i da četvrtini stanovništva u Srbiji preti siromaštvo. Rizik za siromaštvo je, prema statistici, život s manje od 31.332 dinara za četvoročlanu porodicu, 26.856 dinara za tročlanu porodicu, a za osobu koja živi sama taj iznos je 14.920 dinara.
 
Inače, zvanična anketa o radnoj snazi pokazuje da je prava, realna prosečna plata zaposlenog građanina u Srbiji oko 35.000 dinara, što je za čak 10.000 dinara manje od proseka koji prikazuje Republički zavod za statistiku. Više o iluzijama o zaradi u Srbiji čitajte OVDE.
  • Milan

    02.08.2017 12:40
    Zašto je onda minimalna cena rada više nego duplo manja od prosečne?
  • G

    31.07.2017 18:16
    @V - "poštovani" šizofreničaru, interesantno je da vam je redom današnja statistika pogrešna i u službi režima, iako samo onda kada vam to tako odgovara, a ondašnju uzimate kao potpuno tačnu. Nije mi potrebna literatura da bih znao kolike su bile plate u Novom Sadu i Beogradu za vreme SFRJ, to treba vama balavcima koji u to vreme niste bili ni rođeni ali volite da pametujete o nečemu o čemu nemate ni najmanjeg pojma. Na istim poslovima na kojim sam radio u to vreme kolege iz Beograda a i Ljubljane su imali veće plate. To što vi smatrate da treba da imate platu onoliku koliku ste vi odredili, odnosno da imate veće pravo od nekog drugog samo zato što vi mislite da treba da imate, to je apsolutno vaš problem koji se slaže sa već prikazanim stanjem vašeg uma. Visina plate zavisi između ostalog i od tržišta i od lokacije, odnosno troškova koji uz to idu. No, predlažem da upotrebimo vaš predlog na vama i vama prvom kao "vojvođanerskom patriJoti" oduzmemo 1/3 primanja i pošaljemo ih u Bačku Palanku, Zrenjanin, Suboticu i sve ostale gradove i naseljena mesta u Vojvodini koji imaju nižu prosečnu platu od Novog Sada.
  • V

    30.07.2017 15:03
    @G
    "komentator" G ponovo je ili neobavešten ili namerno laže.
    Preporučujem mu da malo konsultuje literaturu, npr. knjigu Istorija Jugoslavije, u kojoj će vrlo lako naći podatak o ličnom dohotku po gradovima SFRJ.
    Između ostalog, videće da je rang najvećih/glavnih gradova bio: Ljubljana, Rijeka, Zagreb, Novi Sad, Beograd...
    A razlika između Zagreba i Novog Sada je manja od one između Novog Sada i Beograda.
    Ako "komentator" G pod patriotizmom smatra da Beograđani trebaju imati veće plate od Novosađana i Vojvođana, nek bude jedini patriota i lično se odrekne 1/3 primanja te ih šalje u Beograd. Mi ostali to nećemo, bar ne oni koji ne misle da je ovo patriotizam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti