FOTO: Roditelji podnose zahteve za sufinansiranje i besplatan boravak dece u vrtićima

Roditelji koji su ostvarili pravo na subvencionisani boravak dece u privatnim vrtićima, kao i oni koji ispunjavaju uslove za besplatan boravak dece u državnim vrtićima, od danas su u redovima za podnošenje odgovarajućih zahteva.
FOTO: Roditelji podnose zahteve za sufinansiranje i besplatan boravak dece u vrtićima
Foto: 021.rs
Red se od jutros stvara na pisarnici Gradske kuće za prijavu za subvencionisani boravak, a nešto manji red na šalteru "Radosnog detinjstva" za podnošenje zahteva za besplatan boravak mališana.
 
Rok za podnošenje zahteva za subvencionisani boravak ističe 20. novembra, dok je rok za prijavu za besplatan boravak do kraja avgusta
 
Podsetimo, mesečni iznos subvencije se utvrđuje po detetu prema vrsti boravka i to: 10.000 dinara za celodnevni boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine, 8.000 dinara za celodnevni boravak dece uzrasta od tri do sedam godina, 3.200 dinara za poludnevni boravak dece, sa užinom i 2.800,00 dinara za poludnevni boravak dece, bez užine.
 
Zahtevi se podnose Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu na pisarnici Gradske kuće. Uz zahtev, roditelj prilaže fotokopiju lične karte, odnosno raseljeničke legitimacije, a uz njegovu saglasnost, službenim putem se pribavlja uverenje o državljanstvu i prebivalištu, izvod iz matične knjige rođenih za decu, potvrda "Radosnog detinjstva" da dete u momentu podnošenja zahteva ne može da se upiše u tu ustanovu, potvrda privatne predškolske ustanove o upisu deteta u tu ustanovu i rešenje o verifikaciji privatne predškolske ustanove.
 
 
S druge strane, pravo na besplatan boravak mogu da ostvare porodice koje primaju dečiji dodatak ili socijalnu pomoć, koje imaju troje i više dece, ili dete sa smetnjama u razvoju. Zahteve podnose kako roditelji za novoupisanu decu, tako i roditelji od ranije upisane dece, s obzirom na to da Rešenje o pravu na besplatan boravak važi do 31. avgusta. Obrasci Zahteva se takođe mogu preuzeti i na sajtu Grada OVDE.
 
Bitno je napomenuti da je Grad procenio mogućnost sufinansiranja boravka 1.900 mališana u privatnim vrtićima, što verovatno neće biti dovoljno da zadovolji potrebe za upisom dece. Podsetimo da je na konkursu Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" ispod crte ostalo više od 3.300 dece.
  • Novosadjanka

    01.08.2017 14:45
    Ako već nema mesta za svu decu ,treba plaćanje vrtića urediti drugačije
    .Neka SVAKO DETE od grada dobije JEDNAK IZNOS NOVCA, pa od tih para roditelji da odluče šta će_ da li će decu sami čuvati,dodati novac i platiti privatni vrtić ili platiti tržišnu cenu u Radosnom detinjstvu.
    Ova subvencionisana cena za smeštaj dece u Radosnom detinjstvu je smešna.Treba je povećati.
    Nisam za to da grad ulaže i novac i gradi nove vrtiće,kada postoje privatni.Bila bi manja gužva u Radosnom detinjstvu kada bi cena bila realna, a SVA DECA dobijala jednak iznos novca.
    Svako Novosadjanče koje nije upisano u Radosno detinjstvo je DISKRIMINISANO u odnosu na dete koje je upisano, jer za upisano dete grad plaća boravak,a za neupisano dete ne daje ništa.
    Treba prekinuti ovu sramotnu i disriminatorsku praksu prema našoj deci.Sva deca treba da su jednaka i da ravnopravno koriste budžetske gradske pare.
  • lidija

    01.08.2017 11:10
    bruka
    Sta ja da kazem ! Trece dete oboje zaposleni druga godina kako nismo primljeni...i kome ja da se zalim...
  • NSAboriginal

    01.08.2017 10:17
    Ko je ovde lud?
    Nekoliko pitanja koja se nameću kao potpuno logična (meni):
    1. Ako već godinama ima par hiljada dece koja se ne upišu u vrtiće, koji je razlog da se ne napravi još minimum 10 vrtića (a verovatno bi trebalo više)?
    Nema se para? Kriza? To su ordinarne gluposti! U tim novim vrtićima bi se i zaposlilo nešto ljudi.
    Ovako je mnogo bolje. Vodstvo Radosnog detinjstva izigrava "baje" i "bogove", svi živi ih vijaju i potplaćuju da im deca uđu na listu. Mnogo je to dobar osećaj da si važan. A sigurno se i nešto usput zaradi. Pustite mene, ja sam brži i spretniji ...
    2. Na osnovu čega "grad" pravi procene o broju dece za predškolske ustanove? Procenili mogućnost na 1.900??? Šta to znači? Ovo dete može a ovo ne može? Po kom kriterijumu? Mama zaposlena a ova nije? Moj tata jači od tvog? Moj tata je u SNS-u? Ja duže živim u NS? Moj tetak pobedio u bacanju kamena sa ramena na "Ličkoj olimpijadi"?
    Ovo je suludo! I niko nije kriv ...
    Pa vi učite da se već deca dele na podobne i ne! Ova mogu besplatno, a za ovu ćemo dati neku paru pa nek idu u privatne vrtiće. A za ove nema ništa. Ko vas šljivi!
    3. A odakle toliko dece u NS kad već decenijama umiremo i imamo negativan priraštaj?
    Ako je nekad bilo dosta mesta a sad ima mesta tek za svako četvrto dete, odakle to? Mesta fali dugo ali gore nikad nije bilo.
    Nemojte da se čudite odakle komentari o "dođošima" i o pričama da za Novosađane nema mesta u Novom Sadu.
    Grad se baš trudi da da razloga tome, i to kanda nekom odgovara ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.