Radi se procena gde je najbolje izgraditi regionalni centar za upravljanje otpadom

Gradska uprava za komunalne poslove dodelila je firmi "Hidrozavod DTD" iz Novog Sada posao izrade elaborata o lokaciji na kojoj bi bilo najbolje da se postavi regionalni centar za upravljanje otpadom.
Firma je pobedila na tenderu Grada sa ponudom od 4,9 miliona dinara i na njoj je da u narednih 100 dana obiđe sve lokacije koje je Grad naveo i ispita koliko su povoljne za izgradnju dugoočekivanog centra za upravljanje otpadom za Novi Sad i mesta oko njega.
 
Radi se o ispitivanju parcela u Temerinu, Stepanovićevu, Kaću i Đurđevu, koje su pretežno pašnjaci, njive, šume i livade raznih klasa. Potrebno je uraditi terenska i laboratorijska istraživanja, a na osnovu njih opisati geološke, geotehničke i hidrogeološke karakteristike u tim zonama. Na kraju je potrebno predati gotov elaborat o ovim lokacijama, a koji bi trebalo da odgovori koja lokacija je najbolja za regionalni centar za upravljanje otpadom. 
 
Podsetimo, godinama se govori da će se regionalni centar nalaziti na mestu postojeće gradske deponije u Novom Sadu, ali se od te ideje može odustati ukoliko "Hidrozavod DTD" ustanovi da je regionalni centar najbolje postaviti u, na primer, Đurđevu. To, doduše, ne znači da Gradska deponija neće morati da se uredi tj. zatvori u narednom periodu. 
 
Gradsku deponiju na Rimskim šančevima nedavno je zahvatio i požar, uzrokovan visokim temperaturama. Požar je ugašen, ali je aktuelizovao problem upravljanja deponijom na koju se dnevno donosi po 515 tona otpada (trećina se uputi na separaciju, a deo na spaljivanje u fabriku cementa u Beočinu).
 
Nakon požara su Inženjeri zaštite životne sredine kritikovali JKP "Čistoća" i poručili da je na delu dugogodišnja nebriga o upravljanju otpadom u Novom Sadu.
 
"Najžalosnije od svega jeste što Novosađani još od 1995. godine svakog meseca odvajaju sredstva za unapređenje stanja u zaštiti životne sredine i dočekali su da žive u gradu koji nema rešen sistem upravljanja otpadom, čija deponija gori i negativno utiče na zdravlje ljudi, gde ne postoji sistem za prečišćavanje otpadnih voda, fekalna kanalizacija se izliva direktno u Dunav na keju...", poručili su Inženjeri zaštite životne sredine.
 
Više o toj temi čitajte OVDE.
  • m

    18.08.2017 09:27
    Uzivajte Beocinci, zatvorite oci i zamislite da ste na Zlatiboru!
  • niki

    17.08.2017 07:49
    Mozda preko puta tanudziceve palate ili mozda u banovini posto SNS botovi nemaju posla,a ministar Milicevic ima dosta ideja kako zajebati ama cega god da se dohvati.......
  • Vojvosadjan

    17.08.2017 00:37
    Izradiću vam ja elaborat besplatno, mada ni ne treba. Najbolje mesto je u Čipuljićima. Ako se tako zovu/zove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti