Broj žalbi na rad KCV-a i novosadskog Doma zdravlja opao, ali i dalje najveći u Srbiji

Pacijenti su se u prvoj polovini ove godine ponovo najviše žalili na rad Kliničkog centra Vojvodine i Doma zdravlja Novi Sad.
Broj žalbi na rad KCV-a i novosadskog Doma zdravlja opao, ali i dalje najveći u Srbiji
Foto: 021.rs
Od ukupno 40 prijava za sve zdravstvene ustanove, na rad KCV-a i Doma zdravlja odnosi se njih devet. Primetan je znatno smanjenje broja primedbi u odnosu na isti period prošle godine kada su upućene čak 43 žalbe na rad zaposlenih u ove dve ustanove. 
 
Ono što često smeta građanima jeste kvalitet usluga, čekanje na pregled, kao i na povredu Prava na dostupnost zdravstvene zaštite i povredu Prava na obaveštenje.
 
Premda podaci predstavljaju poboljšanje u odnosu na prethodni period, to da se pacijenti najviše žale na KCV i novosadski Dom zdravlja ne predstavlja iznenađenje za zdravstvene radnike. Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine doktorka Dunja Civrić nedavno je za 021.rs rekla da se kvalitet može pružiti samo onda kada postoji dovoljno kadra i kada su im obezbeđeni uslovi za rad.
 
"Ono kadra što imamo bori se u nadljudskim uslovima. Zaposleni su nezadovoljni uslovima u kojima rade, plate su im male i shodno tome usluge i odnos prema pacijentu je lošijeg kvaliteta. Broj kadra je uslov svih uslova, a mi funkcionišemo ispod svih minimuma. Sama sam bila pacijent na ortopediji Kliničkog centra Vojvodine, gde je u sobi smešteno 10 pacijenata, a jedna medicinska sestra brine o celom spratu", navela Civrić.
 
Da je situacija takva pokazuje i veliki broj lekara koji konstantno odlaze u inostranstvo, a procenjuje se da oko 2.000 njih godišnje napusti Srbiju. Među njima su mladi doktori, koji posle fakulteta ne mogu da pronađu posao u Srbiji, ali i specijalisti poput hirurga, radiologa i anesteziologa, o čemu možete više čitati OVDE.
 
Osim na novosadske institucije, građani su se žalili na rad još 18 institucija. Primedbe su često adresirane za kragujevački Dom zdravlja, Opštu bolnicu u Vršcu i Prokuplju. Ipak, u najvećem broju žalbi zaštitnik je utvrdio da nije bilo povrede.
 
Međutim, broj prijava nije opao samo u KCV i Domu zdravlja Novi Sad. Za prvih šest meseci 2014. godine osiguranici su podneli preko 200 prijava zaštitniku, a tri godine kasnije taj broj je pet puta manji. Kako navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, jedan od razloga je taj što se prisustvom zaposlenog iz RFZO u zdravstvenim ustanovama, a u svojstvu zaštitnika prava osiguranika, pacijentima odmah pruža pomoć i sprečava se povreda njihovih prava.
 
Oni koji nisu zadovoljni odlukom zaštitnika na njihovu žalbu mogu da se obrate i Sektoru za kontrolu RFZO. 
  • Maki

    27.12.2018 00:04
    Ogorcenost
    Vec 10 meseci zovem zaredom skoro svaki dan polikliniku N.Sad. Po par poziva svakog dana. Iz dana u dan,Iz meseca u mesec da zakazem operaciju devijacije nosa. Odgovore koje dobijam su--- nazovite sutra, nacelnika nema, jos nisu otvoreni termini, mi jos nista neznamo I tako u krug skoro godinu dana. Dokle vise tako??? Koliko godina treba da prodje da zakazem ida stignem I ja na red???
  • tekuće 2

    25.08.2017 13:46
    Da, ona dr- ica ima inicijale JK. E, kao Džej Kej, Krleuša iz "onog" sveta sa druga "planeta", a naravno nije.
  • Mima

    25.08.2017 11:35
    Na preko 45000 lezecih pacijenata i ko zna koliko pregledanih, samo 9 prijava, sto je super, zar ne? E sad....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti