Novosađani izbegavaju bolovanje

Tek nešto manje od dva odsto zaposlenih u Srbiji iskoristilo je svoje pravo na bolovanje a razlog je to što građani strahuju za svoje plate i radna mesta.
Tek nešto manje od dva odsto zaposlenih u Srbiji iskoristilo je svoje pravo na bolovanje a razlog je to što građani strahuju za svoje plate i radna mesta. Doktorka novosadskog Doma zdravlja, Dragica Jankov-Vidačić kaže da bolovanje isključivo izbegavaju oni koji rade kod privatnika.

"Razlog je najčešće besparica, mnogi su uzeli kredite i boje se odlaska na bolovanje jer će onda dobiti 65 odsto od plate. Takođe, boje se i otkaza poslodavca kao i toga da mu se ne zamere", navodi Jankov-Vidačićeva.

Jankov-Vidačićeva dodaje da i zaposleni u javnim preduzećima manje idu na bolovanje zbog lošeg materijalnog stanja.

Mole pacijente da otvore bolovanje

Jankov-Vidačićeva kaže da često pacijenti dolaze u poodmakloj fazi bolesti.

"Oni dosta rade i iscrpljuju se, i često sami odlaze do apoteke i pokušavaju sami sebi da pomognu. Međutim, na kraju dođu u iscrpljenom stanju i pokušavaju da to bolovanje traje što kraće. Naš razgovor se često zasniva na tome da ih ja molim da otvorimo bolovanje",

Jankov-Vidačićeva ističe da su viroze posebno opasne po zdravlje jer mogu ostaviti trajne posledice.

"Najčešća oboljenja su viroze, ali imamo i dosta koštano-zglobnih oboljenja s obzirom kakvo je vreme, a i zbog uslova rada. Dosta česte su i povrede na i van rada, a u poslednje vreme smo primetili da ima dosta psihičkih poremećaja, naročito depresija. Toga dosta ima i kod žena i kod muškaraca, ali i dalje manje kod žena jer one otvorenije razgovaraju o svojim problemima", objašnjava Jankov-Vidačićeva.

Doktori ističu da nebriga o zdravlju može značajno uticati i na učinak na poslu, što ne ide u korist kako zaposlenom tako ni poslodavcu.

  • Vaskez NS

    15.12.2010 06:44
    Stara...
    JKP PP-u ne veruje...
  • Lela

    14.12.2010 19:19
    Bolovanje, šta to beše?
    Ne tako davno svi pisani mediji su komentarisali kako stanovnici Srbije koriste bolovanje u "enormnim količinama", kako su ne radnici, lezilebovići, koji su sve drugo sem bolesni. Tako vam se desi da odete u velike markete tipa Univer, Idea, Tuš i ostali gde vas na mesu, voću i povrći, prehrambenim proizvodima čekaju bolesni radnici. Bolesni su, imaju streptokok, stafilokok, razna kožna oboljenja, kašlju, cure im nosevi i sl. U prvom momentu pomislite da tražite šefa i da sve to prijavite inspekciji, medjutim shvatite da će samo taj radnik koji radi za jadnu platu od jutra do sutra dobiti otkaz i odustanete od toga. Veliki marketi i tržni centri, privatne firme rade kad hoće, koliko hoće i kako hoće, niko ih nekontroliše, niti će, bitan je samo profit!
  • 14.12.2010 14:44
    nismo svi lezileboviciiz JKP pa da nam para kaplje zalezanje, kod privatnika treba dobro podmetnuti ledja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.