Menu 021

DRI: Nezakoniti bonusi, jubilarne nagrade i novci za ogrev na Medicinskom fakultetu

Zajmovi za ogrev i zimnicu, nezakoniti bonusi i jubilarne nagrade, poslovi dodeljeni bez javnih nabavki i plaćanje novogodišnjih paketića za decu profesora i ostalih zaposlenih samo su neki od nezakonitosti koje je državni revizor ustanovio u kontroli poslovanja Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.
Novi Sad 17.10.2017. | 13:30 > 12:49
DRI: Nezakoniti bonusi, jubilarne nagrade i novci za ogrev na Medicinskom fakultetu
Foto: 021.rs
Revizor je češljao poslovne knjige i evidencije fakulteta za 2016. godinu.
 
DRI je zaključio da su nezakonito isplaćeni razni dodaci i naknade na plate zaposlenih u iznosu od 137,2 miliona dinara, što nije u skladu sa propisima ove ustanove, ali ni sa Zakonom o budžetskom sistemu. Iako su zaposlenima isplaćivane uvećane plate, Pravilnik o radu Medicinskog fakulteta uopšte ne definiše uslove i kriterijume za povećanja plata na osnovu nekog učinka - što krši i Zakon o platama u državnim i javnim službama.
 
Na ime bonusa za navodno ostvarene rezultate rada, Medicinski fakultet je isplatio zaposlenima 6,7 miliona dinara, na ime nagrada za takođe navodne rezultate rada isplaćeno je 2,3 miliona dinara, a za "posebne rezultate rada" isplaćeno je 1,7 miliona dinara. 
 
"Uvidom u obračunate i isplaćene plate zaposlenih, prema odabranom uzorku, utvrđeno je da se pojedini dodaci isplaćuju bez odluka dekana i predloga izvršnog direktora za finansije, odnosno bez jasno i precizno utvrđenih kriterijuma za isplatu dodataka i bez dokaza o ispunjenosti osnovnih elemenata za utvrđivanje rezultata rada zaposlenih", zaključuje Državna revizorska ustanova u izveštaju.
 
Medicinski fakultet je uspeo da izdvoji i 702.000 dinara za nabavku novogodišnjih poklona za 117 dece zaposlenih, tako što je putem javne nabavke odabrao firmu "Dexy Co Kids" da obezbedi poklon vaučere. Ovo je direktno kršenje Zakona o budžetu Srbije za 2016. godinu, kaže DRI.
 
Za nabavku zimnice i ogreva za zaposlene, Medicinski fakultet je isplatio zajmove od 13,9 miliona dinara za 154 zaposlenih, iako nisu postojali nikakvi ugovori između radnika i fakulteta. Naime, prema uslovima za ove zajmove, fakultet je naplaćivao rate za ovaj zajam tj. kredit putem administrativne zabrane na platama zaposlenih, o čemu takođe nisu postojale nikakve pisane saglasnosti zaposlenih. Zakon o budžetskom sistemu ne predviđa mogućnost izdavanja zajmova zaposlenima, a budžetski sistem ne prepoznaje uopšte kako da se ovi zajmovi knjiže. To nije sprečilo Medicinski fakultet da predvidi mogućnost davanja kredita zaposlenima svojim pravilnikom.
 
Kada je reč o javnim nabavkama, fakultet je nezakonito sklopio ugovore vredne 205,5 miliona dinara, tako što je poslove dodeljivao firmama koje nisu ispunjavale kriterijume najniže ponuđene cene na tenderima. Mimo javnih nabavki isplaćeno je 9,8 miliona dinara za razne usluge: za usluge održavanja programa i web mreže potrošeno je više od milion dinara bez sprovedenog postupka javnih nabavki, za ugostiteljske usluge potrošeno je 2,1 milion dinara, za reprezentaciju 770.000 dinara, a za realizaciju putovanja 5,8 miliona dinara. Službenik koji se na Medicinskom fakultetu bavi javnim nabavkama nema ni položen ispit za službenika javnih nabavki - kako propisuje zakon o javnim nabavkama, iako je ustanova sprovodila nabavke velike vrednosti tj. vrednosti veće od pet miliona dinara. 
 
Takođe, Medicinski fakultet je potrošio ogromne sume za naknade za troškove dolaska i odlaska na posao i to zaposlenima koji nisu ispunjavali uslove za ovu beneficiju. Naime, pravilnik fakulteta nalaže refundaciju putnih troškova zaposlenima koji rade u ovoj ustanovi puno radno vreme, a beneficiju je dobilo 26 zaposlenih koji su radili skraćeno. Revizor navodi da je fakultet u postupku revizije dokumentacijom ispravio ovu nepravilnost. 
 
Za dnevnice za službeni put u inostranstvo, Medicinski fakultet je isplatio 273.000 dinara za petoro zaposlenih kojima je odobreno plaćeno odsustvo, što je suprotno zakonu. Takođe, za otpremnine su isplatili 2,4 miliona dinara za 12 zaposlenih, a da prethodno nisu doneli pojedinačna rešenja o pravu zaposlenih na otpremninu. Ovo je, nalaže revizor, direktno kršenje Zakona o radu.
 
"Fakultet je korisnik javnih sredstava i dužan je da u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu objavljuje svoje finansijske planove za narednu godinu, informator o radu, kao i finansijske izveštaje. U toku revizije utvrdili smo da veb sajt Fakulteta nije ažuran, na način kako je propisano Zakonom o budžetskom sistemu", zaključuje državni revizor.
 
Na ime jubilarnih nagrada, Medicinski fakultet je isplatio 6,8 miliona dinara za 714 zaposlenih. Međutim, utvrđeno je da samo 70 zaposlenih zapravo ispunjava uslove za jubilarnu nagradu, te da je fakultet smeo da isplati samo 648.000 dinara ovim zaposlenima. To znači da je oko 6,2 miliona dinara isplaćeno ljudima koji nisu zaslužili jubilarne nagrade.
 
Dekanica fakulteta je ovlastila određene osobe (prodekana za akreditaciju i kontrolu kvaliteta, izvršnog direktora za finansijske poslove i šefa finansijske službe) da mogu samostalno i neograničeno da raspolažu novcem fakulteta, što je nezakonito jer svako plaćanje i svaki dinar mora da prati i potpis rukovodioca.
 
Među ostalim nepravilnostima, revizor je skrenuo pažnju da na Medicinskom fakultetu ne postoji adekvatan sistem finansijskog upravljanja i kontrole i praćenja plaćanja, nemaju strategiju upravljanja rizikom, kao ni internu reviziju.
 
Detaljnije o nepravilnostima možete da pročitate u izveštaju revizora OVDE.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Di su naši novci
  24.05.2018 19:05
  Studije stomatologije kostaju 160 000 dinara, na engleskom oko 5000e. Na svakoj godini ima oko 40, 45 studenata plus oko 15, 20 engleza. Studenti sami dovode pacijente na vežbe (koji moraju da plate); oprema sa kojom se radi je Jugodent proizvodnje starosti verovatno koliko i klinika ('78 godište). Rukavica i maski kad ima kad nema... materijal...(s tendera)
  Lepo je to što je faks okrecen i što su klupice ispred.
 • Posmatrac
  21.05.2018 18:54
  Botovi
  Jako ko je to nama primio parice od fakulteta pa sada brani dekanicu koja finansira izlaske i provode. Bukvalno mi se povraca
 • Marina Tasić
  23.10.2017 10:45
  marinansdetelinara021@gmail.co
  DRI bolje da prenese informaciju Vladi da je država u totalnom haosu kada je ljudima neophodna pomoć za zimnicu i drva za ogrev. Šta je problem u jubilarnim nagradama? Ne treba nekom ko radi tu 30 godina dati neku malu novčanu zahvalnicu? Pa to je oduvek bilo, o čemu pričate, 50 godina je to normalno ali sada nije. A čudna mi čuda što su potrošena neka materijalna sredstva za paketiće za najmlađe! Strašno gde živimo, ova vlast želi da nas nauči da to nije normalno i da su ljudi krivi ako daju deci zaposlenih paketiće za novu godinu. Jadni smo da ne možemo biti jadniji.
 • Marko
  20.10.2017 16:34
  Jedino jezivije od ovih info u tekstu jesu botovski komentari kako je "dekanica uradila puno za fakultet", jel dobijate i po sendvič uz dnevnicu za pisanje? Jel kapa majonez po majici? Da li se i to arči od studentskih para, ili vam dekanica daje iz džepa?
  Žena kreči fakultet 4-5 puta godišnje, skele se ne skidaju od kako je postala dekanica kako bi otplatila stan koji je kupila od pranja para preko rekonstrukcije fakulteta. Isti majstori koji rade fakultet, rade po njenom i stanovima rukovodioca... Pa skidane su table i renoviran amfiteatar koji je renovirao prethodni dekan Nikola Grujić, jel to napredak?! Strani studenti plaćaju po 5500€ a nemaju ni knjige, niti adekvatna predavanja i vežbe! Od milion bitnijih stvari koje su trebale da se urade iza ove dekanice ostaće okrečen fakultet i klupe u dvorištu! WOW! Iskreno se nadam da će iza dotične ostati duga godina zatvora, i za ljude koji u tome učestvuju, uključujući i studente iz pijunske organizacije osmeh koji dekanici drže leđa i "studente u miru" (zauzvrat pojedinima se sređuju ispiti, i pušta da pljačkaju studente preko raznih jada i ekskurzija).
  Da ne govorimo o poskupelim prijavama ispita, cena kniga iz izdavačke delatnosti... itd itd... Ovih 136 strana revizije je ništa šta sve stoji iza ovog klana, imali smo zemunski klan, sada imamo klan medicinskog fakulteta.
  ps stvari su takve da verujem kako će se jednom o svemu ovome snimiti dokumentarni film!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest