Izabran projektant novog mosta na kanalu DTD

Beogradski "DB inženjering" projektovaće novi most na kanalu DTD, pored postojećeg Sentandrejskog (Klisanskog) mosta, saznaje 021.rs.
Izabran projektant novog mosta na kanalu DTD
Foto: 021.rs

Novi most će biti blizanac postojećeg i njegova gradnja će omogućiti veći protok vozila na Sentandrejskom pravcu.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije je ovaj tender završila posle sedam meseci jer se čekalo na odgovor Komsije za zaštitu prava ponuđača povodom prigovora koji je na kraju odobijen. "DB inženjering", koji je nastupio u zajedničkoj ponudi sa novosadskim "MHM-Projekt" i beogradskim "Hidroprojekt-saobraćaj", "Geourb group" i Institutom za puteve, posao projektovanja je dobio po ceni od 8,6 miliona dinara sa PDV-om.

Drugi ponuđač je bio Saobraćajni institut CIP Beograd čija je ponuda bila skoro 14 miliona dinara, a treći ponuđač grupa predvođena beogradskim "Encode" sa ponudom od oko dvet miliona dinara. Kako grupa oko "Encode" nije imala ispravnu ponudu, a CIP je ponudio višu cenu, UGZI je "DB inženjeringu" dodelio posao projektovanja novog mosta.

Ova firma ima 240 dana odnosno osam meseci da nacrta novi most, koji će vizueleno biti istovetan postojećem Sentanadrejskom mostu, a biće dug 195 metara i imaće dve saobraćajne trake od 3,5 metara, biciklističku i pešačku stazu od dva i 1,6 metara, kao i obezbeđen prostor za postavljanje instalacija, redovne i dekorativne rasvete.

Novi most bi trebalo da košta oko 165 miliona dinara, a pošto će veći deo 2018. godine proći u projektovanju, gradnja se može očekivati tek 2019. godine. Podsetimo i da UGZI trenutno sprovodi tender za izbor firme koja će popraviti postojeći Sentandrejski most i vrednost tog posla je oko 225 miliona dinara.

S druge strane, UGZI navodi da sada postoje nove procene u odnosu na one koji su do sada bile poznate javnosti iz podataka navedenih u budžetu grada i programu uređenja građevinskog zemljišta. - Radovi na rehabilitaciji mosta biće izvedeni na osnovu projektne dokumentacije koju je izradilo preduzeće "Šidprojekt", a procenjena vrednost ovih radova sada je 90 miliona dinara (sa PDV-om). S obzirom na to da Sentandrejski put predstavlja državni put II A reda, radove na rehabilitaciji mosta će zajedničkim sredstvima (50%-50%) finansirati Grad Novi Sad i JP "Putevi Srbije" - saopštili su iz Uprave.

Dodaju i da će procena vrednosti za same radove na izgradnji novog mosta biti izvršena na osnovu izrađene projektne dokumentacije, tako da se ne može v goiševoriti o sumi od 165 miliona dinara.

Svi ovi poslovi oko starog i novog mosta na kanalu DTD su povezani sa proširenjem Sentandrejskog puta, ali za sada nema nikakvih informacija kada će uslediti ti radovi.

  • Klisanin

    30.11.2017 11:17
    A kako ce produziti Sentandrejski put zbog novog mosta? Hoce li most biti blize Bigu ili sa druge strane? Hoce li onda rusiti kuce ili sta...? Bas me zanima...
    Neko rece Bulevar na Slanoj bari i Klisi, i zgrade...Pa sta bi falilo? Cela ulica stane u jednu zgradu, a dobijete puno okolnog prostora koji moze da se upotrebi na razne nacine.
  • Horor umesto leta

    28.11.2017 09:49
    A kada će prečistač kanalizacione vode da se napravi? Ili treba građani duž keja da se guše u smradu fekalija još narednih X godina? Možda uprava grada tako rezonuje? I mi plaćamo porez, mi koji živimo duž keja.
  • deda

    27.11.2017 23:34
    pa postojeci posto ima upotrebnu dozvolu sigurno ima i ostalu pratecu dokumentaciju, glavnu projektnu knjigu i jos bar 6 il 7 dodataka projektu, osvetljenje, ograde i sl, znaci vlasnici ste projekta po kome je napravljen i u cemu je problem bio da se po istom napravi blizanac, a ako projektne knjige nema e onda ok cvarkov je kriv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti