Novosadske odbornice primaju građanke svakog ponedeljka u Skupštini grada

Novosađanke svakog ponedeljka imaju priliku da predstave svoje probleme odbornicama Skupštine grada Novog Sada, a koje su danas formirale žensku odborničku mrežu.
Novosadske odbornice primaju građanke svakog ponedeljka u Skupštini grada
Foto: 021.rs
Prva, konstitutivna sednica ove mreže održana je danas u Skupštini grada, u kojoj će ponedeljkom od devet do 12 časova biti prijem građanki. Ovakva inicijativa odbornica u Skupštini grada nastala je po ugledu na postojeće parlamentarne mreže u Skupštini Srbije i u Skupštini AP Vojvodine, a u kojima su se žene okupile oko zajedničkih pitanja, bez obzira na stranačku pripadnost. U okviru ovakvih neformalnih grupa, žene pronalaze načine za dostizanje rodne ravnopravnosti u društvu, ekonomsko osnaživanje, sprečavanje pojave nasilja nad ženama i u porodici i, generalno, prava građana i građanki.
 
Odbornice novosadskog parlamenta posetila je narodna poslanica i koordinatorka ženske parlamentarne mreže Marija Obradović. Kako je poručila, politička pripadnost žena u pokretanju ovakvih inicijativa nije bitna, već je cilj rad na unapređenju sredine i uslova za život svih građana, a naročito na lokalu.
 
"Takođe, ne postoji odluka koja je najbolja za ženu, a da nije dobra i za muškarce. Poruka je danas da, kao političarke, ne smemo da budemo podeljene u političke stranke. Ovo je dobrovoljna organizacija u kojoj želimo da podignemo glas, naročito po najaktuelnijem pitanju borbe protiv nasilja, ali i ekonomskom osnaživanju, zdravlju i obrazovanju žena - tu moramo da budemo maksimalno glasne. Naš zadatak je da objasnimo muškarcima zašto ne smeju da stoje po strani, već da podrže i naše stavove i napore. Poslednje što nam treba je da se delimo na bilo koji način, ovo je minimum dogovora koji možemo da napravimo, uprkos sukobima koji su očigledni na političkoj sceni", poručila je Marija Obradović.
 
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je prisustvovao i govorio na konstitutivnoj sednici mreže, naglasio je da ovakva organizacija postoji u duhu svih povelja i akata koje se primenjuju i čiji je potpisnik Grad Novi Sad, a poručio da od odbornica očekuje da aktivno učestvuju u donošenju odluka i primeni istih, na svim nivoima.
 
"Žene imaju kapacitet u zakonodavnim telima, ali nedovoljno učešće u izvršnom delu vlasti, to jest u javnim preduzećima, gde se donose bitne odluke na tom nivou. Kao društvo smo sigurno sazreli za ovakav napredak i donošenje odluka za unapređenje društva nije zadatak samo za odbornice, već za sve nas, bez obzira na pripadnost - pa i rodnu. Ključno pitanje je, svakako, kako će se sve pozitivne mere sprovoditi i kakva će biti iskustva u praksi, a ne samo na papiru", poručio je Vučević. Na pitanje 021 da li su se inicijativi odazvale odbornice iz svih devet odborničkih grupa u Skupštini grada, Vučević kaže da se jedino odbornice Srpske radikalne stranke nisu odazvale.
 
"Ipak, veliki je odaziv odbornica i ovo ne doživljavam kao politiku. Ne sme da bude političko pitanje", rekao je Vučević.
 
A da ovo pitanje ipak jeste politizovano pokazuje upravo činjenica da ne učestvuju sve odbornice svih odborničkih grupa u ženskoj odborničkoj mreži. 
 
"One nisu raspoložene da u ovom trenutku učestvuju u ovoj organizaciji i to se dešava na svim nivoima vlasti. Međutim, to je njihovo pravo i mi to moramo da poštujemo", naglasila je Marija Obradović.
 
Koordinatorka ženske mreže u Skupštini AP Vojvodine Mia Strajin čestitala je odbornicama Skupštine Grada Novog Sada na ignorisanju "stranačkih boja" i stavljanju stavova i sujeta sa strane, kako bi Srbija imala bolje društvo. "Stojimo na raspolaganju, kao i republički parlament, odbornicama u Novom Sadu za sva pitanja i saradnju, ideje i predloge. Najveći zadatak za odbornice biće razgovor sa građankama, detektovanje problema i traženje rešenja", poručila je Strajin.
 
Koordinatorka mreže odbornica u Novom Sadu biće Mirjana Vasilić, sadašnja predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost na lokalu. Konstituisanjem ovakve mreže, poručuje ona, šalje se jasna poruka svim ženama. "Pozivamo građanke da svakog ponedeljka od devet do 12 časova dođu u Skupštinu grada i predstave probleme, a ako bude potrebe, prijeme ćemo organizovati i češće", naglasila je Vasilićeva. Zvaničan mejl za sugestije i pitanja je zenskaodbornickamrezanovisadgons@novisad.rs.
 
SRS: Ne učestvujemo jer je podela nepotrebna
 
Odbornica Srpske radikalne stranke Marina Nedeljković kaže za 021 da SRS ne učestvuje u ovoj inicijativi jer, inače, ne učestvuju ni u jednoj podeli ovakvog ili sličnog tipa, na bilo kom nivou.
 
"Možete da primetite da se mi principijelno držimo stava da ne participiramo ni u kakvom vidu ovakvog načina organizovanja i podela kada u parlamentu, bez obzira na to koji je nivo u pitanju. Nemamo potrebu i smatramo da ne treba da se prave neke podele na žene i muškarce u parlamentu", napominje Nedeljkovićeva. Prema njenom mišljenju, ovakve inicijative unose još jednu neravnopravnost između muškaraca i žena. 
 
"Nemamo nikakvu nameru da učestvujemo u tim prozapadnim projektima podela u parlamentu, u ovom slučaju na muškarce i žene", navela je odbornica SRS za naš portal.
  • KyzaNS

    30.11.2017 10:07
    Iskreno
    Ovo je diskriminacija!
    Ja sam građanin, a nemam dan kada nas primaju.

    Gde je sada ona "poveranica za ravnopravnost"?
  • Lenka

    30.11.2017 08:38
    Pitanje
    A kada (kojim danima) primaju GRAĐANE?
  • Sale NS

    29.11.2017 15:55
    Kako molim ?
    Već zamišljam reakcije građanki da je vest u obrnutom pravcu tj. da odbornici primaju samo građane (bez K). SVAŠTA ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti