Uručenje nagrade "Stevan Pešić" Nikoli Vujčiću u utorak u Kovilju

Književna nagrada "Stevan Pešić" biće uručena Nikoli Vujčiću u utorak, 26. decembra u Bibliotečkom ogranku "Laza Kostić" u Kovilju, Trg oslobođenja 1.
Uručenje nagrade "Stevan Pešić" Nikoli Vujčiću u utorak u Kovilju
Foto: Pixabay
Vujčiću se nagrada dodeljuje za pesničku knjigu "Skrivenosti", u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, a u okviru 23. Memorijala "Stevan Pešić".
 
Na sednici, održanoj 20. decembra, žiri u sastavu Jovan Zivlak, predsednik, Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov  je razmatrajući dela kandidata iz užeg izbora (Vladimir Pištalo "Sunce ovog dana, Pismo Andriću", Agora, Novi Sad; Vladika Grigorije "Preko praga", Laguna, Beograd; Milan Todorov "Lek protiv smrti", Čarobna knjiga, Beograd  i Nikola Vujičić "Skrivenosti", Kulturni centar Novog Sada), doneo jednoglasnu odluku da se nagrada dodeli Nikoli Vujčiću.
 
U programu će učestvovati Jovan Zivlak, Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov, Petar Viđikant, Dragan Kojić i dobitnik nagrade.
 
Program će početi u 18 časova.
 
O nagradi:
 
Dvadeset i treći put se dodeljuje nagrada u čast Stevana Pešića (1939 - 1994) za najbolju knjigu na srpskom jeziku, koja evocira teme i postupke našeg pisca i čuva pažnju i pamćenje na njegovo bogato delo ostvareno u velikom broju žanrova (poezija, esej, putopis, proza, drama). 
 
Nagradu dodeljuje Gradska biblioteka Novog Sada i Savet Mesne zajednice Kovilj, rodno mesta pisca, u okviru manifestacije Memorijal Stevana Pešića.
 
Nagrada se dodeljuje počev od 1995, i ima za cilj da oda priznanje savremenoj domaćoj književnosti i delu Stevana Pešića. Dosadašnji dobitnici nagrade su značajni autori savremene srpske književnosti od Danila Nikolića, Jovice Aćina,  Dragana Prola, do Raše Popova, Duška Novakovića, Marije Šimoković i Miroslava Cere Mihajlovića.
 
O Nikoli Vujčiću:
 
Nikola Vujičić je prisutan srpskoj književnosti od druge polovine sedamdesetih u najvećoj meri kao pesnik. Rođen je u Velikoj Graduši kod Siska. Godine 1956. diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je urednik časopisa "Znak", glavni i odgovorni urednik "Književne reči", urednik u Književnoj omladini Srbije, glavni i odgovorni urednik lista Vukove zadužbine "Zadužbina" i urednik u izdavačkoj kući "Filip Višnjić". Sada je urednik u izdavačkoj kući Službeni glasnik u Beogradu. Član je srpskog PEN centra. Živi u Beogradu. 
 
Objavio je sledeće knjige pesama: "Tajanstveni strelac" (1980), "Novi prilozi za autobiografiju" (1983), "Disanje" (1988), "Čistilište" (1994),"Kad sam bio mali" (pesme za decu, 1995),"Prepoznavanje" (2002), "Zvuk tišine" (2008), "Novi prilozi za autobiografiju (2008), "Rasuti zvuk" (2009), "Dokle pogled dopire" (2010), "Dokle pogled dopire i druge pesme" (2012), "Svedočenje" (2014).
 
Objavljene su mu knjige na poljskom, rumunskom, bugarskom i makedonskom.
 
Priredio je roman Meše Selimovića Krug, Antologiju srpske narodne književnosti za decu, Izabrana dela Grigora Viteza. 
 
Dobio je više nagrada za poeziju, između ostalih i Zmajevu, Disovu i nagradu Đura Jakšić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti