Matica srpska morala da obrazloži Vladi gostovanje desničara

Matica srpska morala je, na zahtev Kabineta predsednice Vlade, da dostavi obrazloženje zašto je uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida, organizovala predavanje nemačkog ultradesničara Geca Kubičeka, a u tom obrazloženju, predsednik Matice srpske Dragan Stanić negirao je da je bilo reči o lošim namerama te institucije.
Matica srpska morala da obrazloži Vladi gostovanje desničara
Foto: 021.rs
Iz Kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić prosleđen je zahtev Ministarstvu kulture i informisanja da se Matici srpskoj dostavi na izjašnjavanje informacija koju su od premijerke zatražili predsednik Lige Roma Osman Balić i predsednik Upravnog odbora Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša Saša Kostić.
 
Balić i Kostić su Maticu srpsku optužili da je organizovanjem predavanja Geca Kubičeka pomogla širenju "neonacističke propagande, promovisanju ideja fašizma, izazivanju rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvorenom zastrašivanju najvećeg dela romske populacije".
 
Oni su Maticu srpsku optužili da je prošle godine "namerno organizovala" predavanja dvojice nemačkih ultradesničara, uoči 2. avgusta, Međunarodnog dana sećanja na Rome, žrtve genocida.
 
Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je, u odgovoru upućenom Ministarstvu kulture i informisanja, naveo da je Kubiček održao predavanje 1. avgusta 2017. godine, jer je "jedino toga dana mogao da pronađe slobodan termin".
 
"U tome nije bilo nikakve želje da se ukazuje na Međunarodni dan sećanja na Rome, žrtve genocida niti da se, eventualno, ukazuje na Ilindan kao dan značajan za pravoslavni kalendar", naveo je Stanić u odgovoru koji je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
 
"Neonacističke propagande nije bilo. Promovisanja ideja fašizma nije bilo. Izražavanja rasne i verske netrpeljivosti nije bilo. Romska nacionalna manjina nije pominjana... Matica srpska se ne bavi nikakvim oblikom propagandne političke i ideološke delatnosti nego je predmet njenog rada pre svega podsticanje i afirmacija svih oblika kulturne, umetničke i naučne kreativnosti", napisao je Stanić u odgovoru Ministarstvu. VOICE je naveo da ni danas, šest meseci nakon predavanja, Matica srpska na svom, inače veoma ažurnom i bogatom Jutjub kanalu još nije okačila snimak spornog predavanja niti na njenom sajtu postoji vest s tog događaja.
 
Pojedini mediji objavili su da je Kubiček rekao da je nemački narod izložen nekom pritisku u pogledu politika sećanja i da im se stalno "spočitava" Holokaust, kao što je Srbima "nametnuta Srebrenica". Njujork tajms je u opširnoj reportaži o Kubičeku, pod naslovom "Prorok nove nemačke desnice" pisao o njegovim idejama i stavovima, a u tekstu je navedeno i da Kubiček i njegova supruga, kao "previše radikalni", 2015. godine nisu primljeni u AfD.
  • Sever Srbije

    04.02.2018 16:03
    Neofasisti sve vezano za Srbiju boli vas.Za Kanadu lagano zajedno sa 2 % separarista.Da nepricate posle ko prezivi bio genocid!
  • Ja

    02.02.2018 14:01
    Može li, molim vas, neko da mi objasni komentare o udeuženim stanarima iz Niša? Hvala unapred.
  • Smorena

    02.02.2018 10:01
    Udruzeni pokret slobodnih stanara Nisa se (iz)bori(o) sa pljackom gradjana u Nisu preko javnih preduzeca za komunalne usluge, pocevsi od toplane, pa nadalje. Pokusavaju da vrate dostojanstvo "malim ljudima". Imaju sajt, pa se informisite, procitajte nesto, pre nego sto pljunete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti