Roditelji lažirali vakcinalne kartone dece, sledi istraga u novosadskim vrtićima

Pojedini roditelji mališana koji pohađaju novosadske vrtiće lažirali su vakcinalne kartone i sami ručno upisivali izmišljene datume vakcinacije, sumnjaju u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo".
Roditelji lažirali vakcinalne kartone dece, sledi istraga u novosadskim vrtićima
Foto: 021.rs
Podsetimo, roditelji sve dece koja pohađaju novosadske vrtiće moraće ustanovi da donesu potvrdu da je dete vakcinisano, a oni roditelji koji odbiju da postupe po obaveštenju predškolske ustanove, neće imati pravo da dovedu dete u vrtić.
 
Kako za 021 kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite "Radosnog detinjstva" Ljubinka Vujić, zvuči neverovatno da se od roditelja sada traži da, prilikom dostavljanja kartona, ne lažiraju podatke o vakcinaciji dece - što predstavlja krivično delo. Sumnja se da su lažirani uglavnom kartoni u papirnoj formi, koje je bilo moguće dostaviti i fotokopirane, dok za kartone koji su direktno izvučeni u domu zdravlja iz elektronskog sistema i koji sadrže na licu mesta udaren pečat ne postoji velika sumnja. 
 
Ipak, kako bi zaposleni u vrtićima bili sigurni, danas će se sastati sa upravom Doma zdravlja "Novi Sad" i dogovoriti na koji način će sa sigurnošću proveriti sve sumnjive vakcinalne kartone. Ljubinka Vujić apeluje na roditelje da ne pokušavaju da prevare ustanovu, te da budu ubeđeni da "Radosno detinjstvo" ima puno pravo da raspolaže podacima.
 
"Nalog Ministarstva zdravlja, kojim nam se nalaže da dostavimo podatke o vakcinaciji sve naše dece, iznad je svakog mogućeg ovlašćenja koje možemo da dobijemo. Takođe, roditelji su prilikom potpisivanja ugovora sa ustanovom potpisali da su obavezni da, prema epidemiološkim indikacijama i na zahtev ustanove, prilože podatke o deci", pojašnjava Vujić za naš portal.
 
Prethodnih dana, roditelji su prisustvovali roditeljskim sastancima, na kojima su vaspitači predočili obavezu roditelja da dostave vakcinalni karton deteta, ili pak potvrdu od pedijatra da dete ima neku privremenu kontraindikaciju i da neće ovog trenutka biti vakcinisano. Ako ne postupe po nalogu ustanove, detetu će biti zabranjen boravak u vrtiću.
 
Vaspitači su roditeljima dali okvirni rok od pet radnih dana da dostave podatke, a naša sagovornica poručuje da se neće stvarati gužve kod pedijatara zbog ove procedure - sve podatke može iz elektronskog sistema da izvuče sestra u domu zdravlja.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da se epidemija malih boginja nikada ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne pojedine estradne umetnike.
 
"Imamo dovoljno vakcina za sve. Epidemija se ne može zaustaviti dok obuhvat vakcinacijom ne bude veći od 95 odsto", rekao je Lončar nakon nedavnog obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
  • Istina na

    05.02.2018 03:08
    Videlo
    Farsa parada cirkus.
    Ajmo svi da namestimo tur@ 123
    Pa da nas izbodu jednom za sva vremena da zivimo zdravo i dugo.
    Zivela ziveli
  • Bojko

    03.02.2018 19:54
    @ Zona
    RD ima zaposlene vise sestre a ne pedijatre. Sestre nisu kompetentne za obradu epidemioloskih podataka. Drugo kartoni i izvodi se predaju vaspitacicama koje treba da ih cuvaju jedan period. Takvu vrstu podataka kada neko trazi mora da navede ko ce imati uvid i u koju svrhu i koji su rokovi cuvanja i to jedino uz vas pristanak.RD nema kvalifikovane ljude i ne sme da vrsi provere. Da sme potvrde ne bi ni trazili vec bi ih dobili od DZ. Bude li iko bio onemogucen da udje u skolicu na osnovu nezakonito prikupljenih podataka od neovlastenog lica ima pravo da tuzi ustanovu i da je dobro ojadi. Ako nasi sudovi eventualno popuste politickom pritisku stetu ce snositi drzava.
    Opet da ponovim, moja deca jesu vakcinisana jednom dozom ali dzaba kad 75% ljudi nije. Pocevsi od mene pa do vaspitacica i pedijatara u DZ.
  • IT

    03.02.2018 18:47
    Čemu onda računari?
    Prvo.
    A zašto postoje silni informacioni sistemi i u zdravstvu i u predškolskoj ustanovi?
    Zar nije bilo mnogo elegantnije da se ukrste podaci iz domova zdravlja sa podacima iz predškolskih ustanova? Sve bi bilo obavljeno u rekordnom roku.
    Ali ne, birokratija uvek izmišlja načine da pokaže kako je neophodna. :)
    Drugo.
    Ovakav način rešavanja pitanja imunizacije je nesvrsishodan, jer ostavlja dosta mogućnosti da se "određeni" izvuku od obaveze na mala vrata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti